Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Österrikes Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest 2014!

Österrikes Conchita Wurst har vunnit Eurovision Song Contest 2014 med Rise Like A Phoenix - en riktigt skön käftsmäll mot allt vad intolerans och trångsynthet heter! För även om det här sägs vara en tävlingen med låtar i fokus tror jag det är en bra bit ifrån sanningen i det här fallet. Nog är Rise Like A Phoenix en mer än hygglig låt och Conchita har övertygat som artist under hela eurovisionveckan i Köpenhamn, men kokar man ner vad vi såg på scenen ikväll så har vi kvar ett klart och tydligt statement - du har rätt att vara precis den du vill och du är vacker och viktig just för att du är den du är - och kan eurovision fungera som en plattform för det så är jag med på tåget!

Jag vågade inte riktigt tro på österriskisk seger just på grund av att åtskilliga länder i Europa upprepade gånger och i olika mått visat brist på just öppenhet och tolerans, men jag är mer än nöjd över att det höll hela vägen trots att mina egna tips därmed föll - jag vågade ju bara hålla Österrike som tvåa i mina förhandstips. Det blev dessutom inte så fullt så jämt som jag förutspått - segermarginalen blev till slut 52 poäng ned till tvåan Nederländerna, vilket till exempel är en större marginal än Danmark hade vid sin seger förra året. Sammanlagt kammade hon hem tolv tolvpoängare, nästan en tredjedel av det möjliga antalet och blev bara utan poäng ifrån Armenien, Vitryssland, Polen och San Marino. Segern var bara Österrikes andra i tävlingen, den första kom för 48 år sedan då Udo Jürgens vann med Merci Cherie.

Conchita Wurst är en karaktär skapad av den 25-årige Tom Neuwirth. Han berättar själv att Conchita kom till som en reaktion mot upplevelser i tonåren då han ofta kände sig diskriminerad och mobbad vilket han försökte bemöta genom att anpassa sig - utan att någonsin känna att han passade in. Med Conchita vill han säga att det inte är viktigt hur du ser ut, var du kommer ifrån eller vilken hudfärg du har - alla är vackra för sin egen skull.

Vår egen Sanna Nielsen hamnade på en fin tredjeplats efter ett strålande framträdande, ett mer än godkänt resultat. Sanna kammade hem tre tolvor - från Danmark, Ukraina och Rumänien efter en lysande framträdande, men framför allt har hon gjort en kanoninsats under sitt eurovisionäventyr både på och utanför scenen! Stort tack till henne och hela team Sanna! Nu ser jag fram emot en tripp till Wien nästa år - men först avrundar vi med fest natten lång i Köpenhamn! Här är årets vinnare Rise Like A Phoenix med Conchita Wurst för Österrike!

Resultatet av Eurovision Song Contest 2014

(Länkarna går till framträdandena i finalen på YouTube)
Plac.

Poäng
1.
Österrike: Conchita Wurst Rise like a Phoenix
290
2.
Nederländerna: The Common Linnets Calm after the storm
238
3.
Sverige: Sanna Nielsen Undo
218
4.
Armenien: Aram Mp3 Not Alone
174
5.
Ungern: András Kállay-Saunders Running
143
6.
Ukraina: Mariya Yaremchuk Tick-Tock
113
7.
Ryssland: Tolmachevy Sisters Shine
89
8.
Norge: Carl Espen - Silent Storm
88
9.
Danmark: Basim - Cliché Love Song
74
10.
Spanien: Ruth Lorenzo Dancing in the Rain
74
11.
Finland: Softengine - Something Better
72
12.
Rumänien: Paula Seling & Ovi Miracle
72
13.
Schweiz: Sebalter - Hunter Of Stars
64
14.
Polen: Donatan & Cleo My Słowianie – We Are Slavic
62
15.
Island: Pollapönk - No Prejudice
58
16.
Vitryssland: Teo - Cheesecake
43
17.
Storbritannien: Molly - Children Of The Universe
40
18.
Tyskland: Elaiza - Is It Right
39
19.
Montenegro: Sergej Ćetković - Moj Svijet
37
20.
Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up
35
21.
Italien: Emma Marrone La Mia Città
33
22.
Azerbajdzjan: Dilara Kazimova Start a Fire
33
23.
Malta: Firelight - Coming Home
32
24.
San Marino: Valentina Monetta Maybe (Forse)
14
25.
Slovenien: Tinkara Kovač - Round And Round
9
26.
Frankrike: Twin Twin Moustache
2
Österrikes Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest 2014! Reviewed by Pierre on 01:34:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Vilken underbar kväll! Vilken underbar topp 3!!! Underbar Conchita!

  SvaraRadera
 2. Verkligen! Och att jag lyckades pricka in dom! Vinner jag då eller? :d

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... du och Conchita får dela på segern!

   Radera
 3. Omg! Om inte jurrygrupperna funnits hade Polen funnits myckdt högre upp i resultatet! Polen vann bland annat teleröstningen i Uk, Irland och Norge med fler ! Polen var 3a hos svenskarna för teleröstning! :p

  SvaraRadera
 4. Jag tror att Mozarts födelsestad Salzburg blir värdstad faktiskt. Christoph Waltz blir programledare!

  SvaraRadera
 5. Jag håller med om det mesta och en bra och värdig seger på så många sätt! Det var dock inte dem bästa låten som vann för let's face it så hade den aldrig gått så bra utan Conchitas statement, alltså om säg, en heterosexuell man i jeans och kavaj sjöng den. Bästa låten vann alltså inte. MEN bästa artisten vann definitivt och en viktig vinst både för tävlingen men även för fansens skull. Visar att med rätt artist/låt/fenomen så kan vem som helst vinna! Kul efter 48 vinstlösa år. Grattis Österrike!

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.