Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inbjudan till Melodifestivalen 2015

Sanna Nielsen, vinnare av Melodifestivalen 2014
Har du lust att delta i Melodifestivalen 2015? Då är det dags att börja vässa på ditt bidrag, SVT har nämligen redan skickat en inbjudan till nästa års tävling!

Upplägget är till stora delar välbekant vid det här laget: Intaget är uppdelat i två kategorier. Låtskrivare med tidigare utgivna verk anmäler sig till den ordinarie tävlingen medan låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till allmänhetens tävling.

En urvalsjury väljer sedan ut ett antal bidrag från den ordinarie tävlingen samt minst ett från allmänhetens tävling. Övriga bidrag kommer att bestå av bidrag som specialinbjudits av SVT eller valts ut av SVT bland de inskickade bidragen. En plats är dessutom vikt åt vinnaren av P4s tävling Svensktoppen Nästa 2014 som avgörs den 31 augusti på Liseberg i Göteborg.

Förra året infördes en könskvotering på upphovsmannasidan. Minst 20 procent av bidragen skulle ha en eller flera kvinnliga upphovsmän. I år höjer man den ribban ytterligare till att minst 50 procent av de uttagna bidragen ska ha minst en kvinnlig upphovsman.

Jag fortsätter tycka att det är en märklig regel i en tävling där man strävar efter att ta fram det bästa bidraget, särskilt som bidragen ju väljs ut utan att urvalsjuryn vet vem som skrivit bidragen och därmed inte påverkas av detta i sina val. Redan förra året hade exakt hälften av bidragen minst en kvinnlig upphovsman, men flera av de kvinnliga upphovsmännen hade med fler än ett bidrag i tävlingen.

Utländska upphovsmän är även i år välkomna att delta så länge bidraget skrivits tillsammans med minst en svensk upphovsman. SVT uppger dessutom att man strävar efter att 30% av bidragen ska framföras på svenska (i år framfördes precis en fjärdedel av bidragen på svenska).

Från och med klockan 9.00 den 1 september kan man ladda upp en ljudfil med sitt bidrag på SVT Melodifestivalen och drygt två veckor senare, kl 8.59 den 16 september stänger intaget.

Namn på de utvalda tävlingsbidragen samt kompositörer och textförfattare kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november.

Det fullständiga regelverket för Melodifestivalen 2015 hittar du här
Inbjudan till Melodifestivalen 2015 Reviewed by Pierre on 11:56:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.