Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Färre bidrag i Melodifestivalen 2015?

Det blåste rejält snålt omkring årets upplaga av Melodifestivalen. Trots att man inledningsvis klarade sig hyggligt tittarmässigt mot ett konkurrerande OS så nådde röstningssiffrorna vecka efter vecka nya lågvattenmärken och programledarduon Anders Jansson och Nour El Refai, eller kanske snarare deras manus, kritiserades hårt hela programserien igenom. När vi var framme vid final hade 800'000 färre än året före bestämt sig för att titta.

Sedan dess har det liksom legat i luften att förändringar är på gång - SVT var knappast nöjda med responsen man fick på programmet. Frågan är bara vilken väg man bestämmer sig för att ta för att åter engagera tittarna.

Idag fick vi i alla fall en liten hint om vart det lutar när Aftonbladet publicerade en artikel där man med hjälp av källor med insyn kan berätta om hur man tänker förnya.

Färre bidrag - men samma antal deltävlingar

Enligt artikeln tänker man bibehålla antalet deltävlingar; fyra deltävlingar, Andra Chansen samt final. Den stora nyheten blir istället att man drar ned på antalet tävlande bidrag i varje deltävling från de hittills åtta till sju. Det här ska enligt källorna inte innebära att man drar ner på schlagern utan att man arbetar med dramaturgin på ett annat sätt.

Röstning via en app

Samtidigt introduceras också en app som fungerar som en knapp där tittaren kan trycka under ett bidrag man gillar. Tryckningarna omvandlas sedan till röster. Appen kan komma att ersätta sms-rösterna, men detta sägs inte vara spikat.

De kommande förändringarna kommer enligt artikeln av avslöjas under en presskonferens efter valet.

Vad innebär detta?

Från min synvinkel låg problemen i våras överhuvudtaget inte i de tävlande låtarna - de var varken bättre eller sämre än vanligt - men de blev svårt lidande av ett svagt manus och programledare utan tajming och kemi. Efter att man vridit sig i plågor över krystade och stapplande framförda skämt orkade man helt enkelt inte engagera sig i vad som borde ha varit fokus - låtarna.

Jag är rätt övertygad om att SVT ser problematiken på liknande sätt, även om man förmodligen aldrig skulle uttrycka den på det sättet. Därför tror jag inte heller att den avslöjade förändringen är mer än toppen på ett isberg. Förutsatt att man fortsätter med en programtid på nittio minuter innebär färre bidrag ju bara ännu fler minutrar att fylla med innehåll - vilket vem som helst inser knappast ensamt är receptet för en förnyelse som vänder trenden. Jag tippar att de svävande ordalagen om dramaturgi innebär att förändringen är kopplad till ett helt nytt upplägg för hur programmet tar sig från start till mål.

Eller åtminstone hoppas, för en del av mig är en rejäl smula besviken över hur futtiga förändringarna låter så här långt. Min stora känsla efter vårens upplaga var en frustrerad längtan efter ett nykopplat grepp där man tar tillvara det som funkar men med återvunnet fokus på tävlandet, låtarna och artisterna. Innebär det färre bidrag så är det helt ok för mig, men bara om det sker som en del av ett större förändringspaket som kan ge nytt liv åt tävlingen jag älskar.

Källa: Aftonbladet
Färre bidrag i Melodifestivalen 2015? Reviewed by Pierre on 15:02:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.