Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Så förändras Melodifestivalen inför 2015

Vid en presskonferens idag presenterades hur SVT tänker förändra upplägget för Melodifestivalen inför nästa år. Bland annat bekräftades ryktet från förra veckan - att färre låtar kommer att tävla - men i gengäld kommer fler låtar att tävla i finalen medan upplägget för Andra Chansen får ett nytt ansikte.

Färre tävlande bidrag i deltävlingarna

Till att börja med stämmer alltså uppgifterna Aftonbladet släppte häromveckan (se här): Istället för tidigare åtta bidrag vardera i de fyra deltävlingarna så kommer nästa år bara sju bidrag att tävla i varje deltävling. Precis som förut kommer de två bäst placerade i varje deltävling ta sig direkt vidare till finalen.

Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, ett sätt att öppna upp för att skapa mer livekänsla och att ge varje låt och artist ett större utrymme, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2015.

I årets upplaga var det väl just luften i programmet som var lite unken, så när vi nu alltså får mer av den varan får vi hålla tummarna för att man också investerat i högkvalitativa luftrenare. Vid presskonferensen uppgavs att man redan kontrakterat nästa års programledare, men att dessa avslöjas vid senare tillfälle. Jag tror mycket kommer att hänga på just dem. Rätt programledare och ett bra manus i kombo med att man lägger extraminutrarna på att lyfta fram artisterna på ett sätt som går utöver ett krystat vykort tror jag kan vara ett lyft för tävlingen!

Fyra bidrag går till final från Andra Chansen

Andra Chansen har sett ut på flera olika sätt genom åren och nästa år får vi ännu ett. Precis som de senaste åren kommer bidragen som placerat sig som trea och fyra i deltävlingarna en plats i Andra Chansen. I Andra Chansen ställs bidragen mot varandra i fyra dueller och vinnarna i dessa går samtliga vidare till final.

Detta innebär att hela fyra bidrag tar sig till final via Andra Chansen - och att finalen den här gången kommer att bestå av tolv bidrag. Tolv bidrag kommer att ge den största finalen på länge - så stor har Melodifestivalen bara varit fyra gånger förut; 1963, 1987, 1988 och 1997, men det var ju långt före deltävlingarnas tid.

Till att börja med gillar jag att fler låtar tar sig till final via Andra Chansen! Det är mer regel än undantag att det varje år finns ett knippe låtar som behöver ett varv till för att växa sig på och ofta är det också de låtarna som visar sig bli de största hitsen i slutändan. Ofta har det dessutom gått inflation i värdiga finalister i Andra Chansen vilket ju gjort att låtar som borde gått till final till slut ändå inte fått plats.

Frågan är dock om vi verkligen behöver den där rekordstora finalen. Självklart ligger det nära till hands för mig att jubla över mer och extra allt, men jag har onekligen känt mig rätt mätt och belåten efter de senaste årens finaler med bara tio bidrag. Hur sugen är då den mer genomsnittlige tittaren på ytterligare två bidrag och den förlängda sändningstiden vi sannolikt landar i? Men nåja, för min del lär det i alla fall inte bli svårt att stå ut med två finalister till!

Fler nyheter

Ytterligare ett par små förändringar avslöjades. För att mota röstningsrobotar i dörren införs nu ett maxtak för röstandet enligt samma modell som i Eurovision Song Contest. Från och med nästa år kan man rösta max 20 gånger per bidrag och telefon - en välkommen förändring i rättvisans och trovärdighetens namn.

För att minimera siffertuggandet - och förmodligen för att inte förlänga sändningstiden mer än nödvändigt - kommer jurygruppernas fyra lägsta poäng i finalen enbart att presenteras grafiskt, på samma sätt som i Eurovision Song Contest.

Inom kort är det dags för urvalsjuryn att sätta sig ner och välja ut bidrag. Precis som förut väljer de ut hälften av bidragen, den här gången 14 stycken, varav 13 från det ordinarie inskicket och ett från Allmänhetens tävling. SVT fyller sedan på med ytterligare 13, antingen bland de inskickade bidragen eller särskilt inbjudna. Därtill kommer också vinnaren från Svensktoppen Nästa 2014, Kalle Johansson (se mer här), som kommer att förses med det sista bidraget.

På det hela taget har jag inte särskilt svårt att köpa någon av förändringarna, men den stora dealbreakern den här gången kommer helt att vara programledarna, deras roll och manus - efter i år kan det bara bli bättre.

Källa: SVT
Så förändras Melodifestivalen inför 2015 Reviewed by Pierre on 13:26:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. Förstår inte riktigt vad de har för tanke med duellerna i Andra Chansen. Förhoppningsvis tar de inte tillbaka upplägget från 2012 där treorna lottades mot fyrorna. Det känns inte helt klargjort just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I regelverket står bara att "Duellernas sammansättning samt startordning bestäms av SVT". Ärligt talat tror jag dock inte det spelar någon större roll vilken placering bidragen fick i sin deltävling. Desto viktigare med dynamiken mellan låtarna som möts...

   Radera
  2. Jaha okej då förstår jag lite bättre. Hade väl inte läst regelverket så noggrant :P

   Radera
 2. Så SVT bestämmer vilka som möts i AC då? Det kan det ju bli rabalder om... Såg att Pernilla W och Gina D hade ett långt möte häromdan, handlade det om Mellon månne? Eller har Gina gjort sitt i detta sammanhang?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med "bestämmer" är ju en definitionsfråga. Tidigare har man ju bestämt att ettan möter fyran och tvåan möter trean - det behöver ju inte betyda mer än så.

   Intressant span där! Vi får väl se om det betyder något!

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.