Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Koll på den schweiziska eurovisionuttagningen 2015

Den schweiziska uttagningen till Eurovision Song Contest är i vanlig (o)ordning en smärre djungel - så jag tänkte greppa schlagermacheten för att reda ut begreppen lite! Så här funkar det:

Första fasen

Landets fyra tvbolag SRF, RTR, RSI och RTS representerar vardera ett av landets officiella språk tyska, rätoromanska, italienska och franska. I den första fasen som nu pågår väljer dessa från vars ett håll och på olika sätt ut bidrag till en liveaudition den 7 december där en expertjury kommer att plocka vidare sex bidrag till en final som kommer att gå av stapeln i Kreuzlingen den 31 januari.

Tyskspråkiga SRF och rätoromanska RTR

Tyskspråkiga SRF och rätoromanska RTR väljer tillsammans och ska vaska fram nio bidrag till liveauditionspelningen. Den senaste månaden har de tagit emot drygt 200 bidrag online och i morgon måndag påbörjas en omröstning för att få fram de där nio bidragen. Du hittar alla bidragen här.

Italienskspråkiga RSI

Italienskspråkiga RSI ska välja tre bidrag till liveauditionspelningen  De har bett hågade kompositörer att skicka in sina verk under hösten och totalt fått in 28 stycken. Bland dessa kommer en tre man stark expertjury att internt välja ut de tre bidragen nu på tisdag den 4 november. En av jurymedlemmarna är för övrigt Paolo Meneguzzi, den schweiziske eurovisionrepresentanten från 2008.

Franskspråkiga RTS

Franskspråkiga RTS ska välja sex bidrag till liveauditionspelningen. Även de har tagit emot bidrag under hösten och nu listat 26 stycken som ligger ute för lyssning. En expertjury kommer bland dessa att sålla ut 12 stycken som kommer att få tävla i en radiosänd final den 20 november. Där kommer en jury att plocka ut de sex bidragen som går till liveaudition. Efter en första genomlyssning tycker jag att ett bidrag sticker ut i en annars rätt jämntjock soppa - skönt europoppiga Boom! av och med nordirländaren Michael James Down. Vi tar en extrakoll på den, därunder hittar du länkar till alla 26!

Matthieu Blanchette - Bring back the moon
Celia - Letter to myself
Licia Chery - Fly
Claudia - Can’t you let me go
Electrum&Elisir - My muse
Michael James - Boom!
Jyaleen - Say hello
Gisel de Marco - Teasing you
Emannuel Leman - Silence
Lorenzo Marra - Life is about moments
Ricky Novak - Un drôle de rêve
Angie Ott - Libre comme l’air
Mélanie René - Time to shine
Sajadi - Après la pluie
Sajadi - Dis-moi quand
Shana P. - Kevlar heart
Veronica Singh - Sparks of sun
Sosofluo - Wedding rain
Taken By Storm - Moonlight
Tosca - Water in the desert
Roman Veda et Dan Sign Sing - Signe-moi
Zéphyr Combo - Avide du soleil
AlenkoMême si tout s’en va
Anach CuanHurdy gurdy girls
AscomusicLe monde d’après
BastounLe jour se lève

Finalen

I finalen den 31 januari tävlar alltså sex bidrag - tre bidrag från RTR/SRF, två från RTS och ett från RSI. Vinnaren och därmed Schweiz bidrag till Eurovision Song Contest 2015 väljs genom en 50/50-kombination av tittar- och juryröster.
Koll på den schweiziska eurovisionuttagningen 2015 Reviewed by Pierre on 13:52:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Det var tre låtar jag tyckte var tillräckligt bra för att ta mig igenom hela och det var Angie Ott, Veronica Singh och Sosoflou och den sistnämnda är min favorit av dessa. Får se vad de andra tv-bolagen skakar fram dock! jag brukar typ aldrig gilla Schweiz bidrag men blir gärna överbevisad i år!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.