Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Supernova - nytt uttagningsformat i Lettland

Lettland har haft några riktigt hårda år i Eurovision Song Contest. När Aarzemnieki hamnade utanför finalen i Köpenhamn i våras med Cake to Bake efter en trettondeplats i semifinalen så innebar det sjätte året i rad utan lettiskt finaltävlande - men placeringen var ändå Lettlands bästa på sex år.

Säkert är den sorgliga resultatraden en starkt bidragande orsak till att man efter fjorton år nu skrotar den nationella uttagningen Dziesma inför nästa säsong och ersätter den med ett helt nytt format - Supernova.

Upplägget för Supernova

Urvalsprocessen

Intresserade artister har bjudits in att anmäla intresse för deltagande och kompositörer att skicka in sina verk från och med nu fram till den 10 december. Därefter kommer en urvalsjury att ta vid. Juryn kommer att välja ut tio låtar (plus sex reservlåtar) som kommer att få tävla i Supernova. Dessa presenteras den 5 januari.

Samtidigt kommer auditions att hålla för de anmälda artisterna. I en första omgång kommer man att välja ut trettio artister. Därefter följer en ny omgång auditions mellan den 7 och 10 januari där man utkristalliserar tio artister som kommer att få tävla. Vilka artister som valts ut kommer att avslöjas den 10 januari liksom vem som kommer att framföra vilket bidrag.

Tävlingen

Därefter är det dags för de tvsända deltävlingarna. Supernova kommer att avgöras via fyra shower direktsända från en av tvbolaget LTVs studior. I den första showen den 2 februari framför de tio artisterna sina tävlingsbidrag, men ingen kommer att röstas ut.

Därefter följer två elimineringsronder den 8 och 15 februari. I var och en av dem kommer en jury först att få välja ut två artister som sitter säkert med sina låtar. Sedan för tvtittarna rösta på de kvarvarande, varefter de två artister som fått minst antal röster får lämna tävlingen med sina låtar. Här kommer dock en liten finess i tävlingen in: Juryn har möjlighet att plocka tillbaka en låt som framförts av en utröstad artist in i tävlingen och ge den till en av de kvarvarande artisterna om de anser att låten har potential att framföras bättre med den nya artisten. Låten som den artisten dittills sjungit plockas i så fall ut ur tävlingen.

I finalen den 22 februari tävlar de återstående fyra artisterna och deras låtar. Hela avgörandet läggs nu i tittarnas händer. I en första röstningsomgång röstas två bidrag fram till en superfinal, varefter en ny omröstning inleds och Lettlands bidrag i Eurovision Song Contest röstas fram.

Jag tycker det är kul att letterna varken kastar in handduken eller kör standardreceptet efter några knackiga resultat; att göra ett internval. Upplägget känns ambitiöst och det ska bli intressant att följa det - och framför allt att se om det kan leda till en bättre eurovisionplacering den här gången. Min enda invändning gäller det faktum att låtar och artister inte är tajt knutna till varandra - det kan leda till spännande vändningar i tävlingen, men riskerar samtidigt att göra den rörig och svår att hänga med i .

Hållpunkter för Supernova

10 december: Sista dag för artister att anmäla intresse och för kompositörer att skicka in låtar.
5 januari: De utvalda låtarna avslöjas.
7-10 januari: Auditions för de trettio kvarvarande artisterna.
10 januari: De utvalda artisterna samt vilket bidrag de ska tävla med avslöjas.
2 februari: Den första showen - de tio tävlande framför sina tävlingslåtar med ingen röstas ut.
8 februari: Den andra showen - två artister och två låtar röstas ut.
15 februari: Den tredje showen - två artister och två låtar röstas ut.
22 februari: Final - de återstående fyra artisterna och låtarna gör upp om segern.
Supernova - nytt uttagningsformat i Lettland Reviewed by Pierre on 19:45:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Om tio artister tävlar från början, två röstas ut i andra showen och ytterligare två röstas ut i tredje showen... borde det inte vara sex artister kvar i finalen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst borde det vara så! Funderade också på det, men det är faktiskt precis så det står i regelverket för tävlingen! Bad till och med en bekant som talar lettiska att läsa och förklara för säkerhets skull. Antingen har de skrivit fel eller också har de utelämnat ett steg. Vi får se helt enkelt!

      Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.