Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Allt inför kvällens final i Schweiz

Ikväll blir ännu ett eurovisionbidrag klart när Schweiz är framme vid final av sin nationella uttagning Die Große Entscheidungsshow 2015! Sex bidrag gör upp om segern i en storslagen show direkt från Bodensee Arena i Kreuzlingen under programledning av Sven Epiney.

Vägen till final

Den schweiziska uttagningen drog igång redan i september då de fyra nationella tvbolagen representerande landets fyra språk från vars ett håll började plocka ut bidrag; italienskspråkiga RSI, fransk-språkiga RTS och rätoromanska RTR tillsammans med tyskspråkiga SRF. Hundratals bidrag passerade revy innan man hade bantat ner kandidaterna till arton som fick framträda inför en jury i Expert Check i december - vilket ledde oss till startfältet vi möter ikväll!

Finalen - så funkar det

Kvällens final består av två delar. I den första framför artisterna sina tävlingsbidrag och i den andra framför de ytterligare en låt, en cover på en världshit. Vinnaren utses sedan genom en 50/50-kombination av rösterna från tvtittarna och rösterna från en tio man stark expertjury - en vinnare som kommer att bli en svensk konkurrent i den andra semifinalen i Wien. Under kvällen kommer finalen också att gästas av den regerande eurovisionvinnaren Conchita Wurst.

Att se finalen

Vill du se finalen så sänds den på kanalerna SRF 1, RTS 2 och RSI LA 2. Du kan också se den live över nätet via SRFs webcast - som du hittar här. Showen drar igång kl 20.10!

De tävlande bidragen


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
1.
Deborah Bough - Take Me Back to 23
(Deborah Bough)
Shake it off
(original Taylor Swift)

21-åriga Deborah, tidigare The Voice-deltagare med ett albumsläpp i ryggen, står för startfältets enda bidrag från det italienskspråkiga tvbolaget. Låten är en rätt mossig och osvängig discopryl som knappast lär upprepa Sebalters seger för tvbolaget förra året - då hjälper det inte att Deborah själv verkar vara en klippa på scenen.


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
2.
Timebelle - Singing About Love
(Mihai Alexandru, Andrada Ioana)
Rudeboy
(original Rihanna)

Näst ut är sexmannabandet Timebelle frontade av sångerskan Miruna Manescu - en brokig grupp med rötter i fyra europeiska länder och framför allt med gedigen musikalisk bakgrund. Allt det lyser igenom i låten, en powerpoplåt på klassiskt eurovisiontema - en enkel sång om kärlek. Låten i sig är en rätt banal bagatell, men den lyfter med en karismatisk sångerska och framförallt en musikalisk inramning som rymmer såväl dragspel som saxofon i skön fusion med pop.


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
3.
Licia Chery - Fly
(Léticia Andris)
All about that Bass
(original Meghan Trainor)

Licia Chery aka Léticia Andris är född i Schweiz av haitiska föräldrar och är efter några år i USA nu tillbaka i landet hon föddes. Tävlingslåten har hon skrivit själv vilket kanske bidrar till att hon känner för den alldeles extra - det var i alla fall intrycket när hon framförde den live inför expertjuryn där hon svängde röven av konkurrenterna. Låten ger jag ett rätt likgiltigt meh för - men ett sådant framträdande kan räcka långt.


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
4.
Andy McSean - Hey Now
(Andy Stadelmann)
Chasing Cars
(original Snow Patrol)

Andy upptäcktes när han uppträdde som gatumusikant vilket ledde till skivkontrakt och debutalbumsläpp alldeles nu i veckan. När han nu tävlar inför eurovision har han släppt gitarren han annars framträder med, men det framgår ändå tydligt vad man såg i den där gatumusikanten - både röst och musikalitet. Dessvärre är låten en rätt hopplös historia - den börjar skönt men efter en minut har man hört hela och när den efter ändlösa loopar äntligen tar slut känns det rätt skönt att slippa mer.


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
5.
Mélanie René - Time to Shine
(Mélanie René)
Chandelier
(original Sia)

Schweizarna har helt klart fått ihop ett musikaliskt startfält - dessvärre har man lyckats mindre bra med att hitta det viktigaste av allt: låtarna. Jag tycker man lyckats bäst med kombon artist och låt här: Ännu en stark röst i den 24-åriga Mélanie, schweiziska med föräldrar från Mauritius - och en låt som även om den saknar det där lilla extra har en hel del själ kryddat med lite svärta. Jag är mest orolig för att hon valt amatör-dödaren Chandelier som coverval - får jag välja ikväll så är det här vinnaren.


Tävlingsbidrag (upphovsmän)
Cover (originalartist)

Live
Video
6.
Tiziana - Only Human
(Jesse Singer, Nick Banns, Chris Soper, Will Knox, Shayna Zaid)
The Power of Love
(original Frankie goes to Hollywood)

Tiziana må med sina 17 år vara yngst ikväll - men som vinnare av schweiziska The Voice är hon ändå artisten med den största meriten i startfältet. Att vara ett välkänt ansikte kanske ger henne ett försprång ikväll, men jag hoppas det inte räcker för seger. Hennes framträdande i juryfinalen i december var inlevelsefullt och befriande avskalat och gav fokus åt Tizianas röst - men låten är ett intet med en ursäkt till refräng.

Där har du kvällens förutsättningar! Vilken är din favorit? Du kan höra ett sammandrag av de sex i klippet här nedan med framträdandena från juryfinalen i december och därunder kan du rösta på vem du helst ser som vinnare ikväll!

Omröstning


Allt inför kvällens final i Schweiz Reviewed by Pierre on 11:27:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.