Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Albanien byter ut sitt eurovisionbidrag!

Att byta ut ett redan valt eurovisionbidrag hör inte till vanligheterna även om det är långt ifrån unikt. Till exempel har Vitryssland gjort sig ökända genom att flera gånger och av olika anledningar byta ut sitt bidrag i sista stund. Nu har vi fått ett nytt fall i årets upplaga av Eurovision Song Contest - men den här gången gäller det inte vitryssarna utan Albanien.

I julas valde Albanien som vanligt ut sitt bidrag i den anrika Festivali i Këngës. Uttagningen slutade med en brakseger för den 21-åriga sångerskan Elhaida Dani och balladen Diell som fick nära nog högsta möjliga poäng av de röstande jurymedlemmarna.

Igår meddelade Elhaida via en statusuppdatering på sitt Facebook-konto att hon inte kommer att tävla med Diell i Wien eftersom låtens upphovsmän dragit tillbaka rätten att använda bidraget i tävlingen. Hon framhåller dock att det fortfarande är hon som kommer att tävla och att man som bäst håller på att färdigställa ett nytt bidrag med titeln I'm Alive, skrivet av den kosovoalbanska låtskrivarduon Zzap & Chris (Arbër Elshani och Chriss Lekaj).

Någon orsak till tillbakadragandet har inte angetts vilket lett till spekulationer i sociala media. Genast efter finalen sades att man skulle pimpa låten, korta den till tre minuter och ge den engelsk text. Kanske blev resultatet något upphovsmännen inte ställde upp på? Eller insåg man kanske helt enkelt att låten inte skulle ha en chans i Wien? Elaka tungor säger till och med att hon inte byter ut sin låt - hon tänker skaffa sig en...

Det diskuteras också om det är rätt och riktigt att det fortfarande är Elhaida som ska representera Albanien - det var ju trots allt en låt man valde i den nationella uttagningen. Vore det inte rimligare att istället skicka tävlingens tvåa (Të ndjej med Bojken Lako Band)?

Det vore klart intressant att veta vad som faktiskt ligger bakom bytet! Jag är inte förtjust i Diell som känns svår och märkligt ostrukturerad, så tanken att man faktiskt spekulerar i att få en bättre placering med ett nytt bidrag ligger inte långt borta. Vi lär få anledning att återkomma till det albanska låtbytet! Här är Elhaida Dani med den nu tillbakadragna Diell:

Albanien byter ut sitt eurovisionbidrag! Reviewed by Pierre on 09:33:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Diell är den låt som jag tyckt minst om av de klara låtarna, så byta ut den låten kan nog enbart gynna dom

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.