Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Allt inför finalen i Danmarks Melodi Grand Prix 2015

Imorgon lördag blir det första nordiska eurovisionbidraget för säsongen klart när Danmark väljer sitt i finalen av Melodi Grand Prix - och jag har självklart grottat ner mig i förutsättningarna och de tävlande bidragen!

Precis som under de senaste åren avgörs den danska uttagningen i en enda final, den här gången med tio tävlande bidrag som valts ut av en expertjury bland totalt 687 inskickade bidrag - en något lägre siffra än de senaste åren vilket man sätter i samband med en uttalad önskan om bidrag med kvalitet snarare än kvantitet.

Esben Bjerre och Jacob Riising
Årets upplaga har för första gången försetts med en slogan, Drømmen lever, med tanken att den ska ligga som en bakgrundskör för hela tävlingen, syftande på alla danskars dröm om att vinna, musikers dröm om att delta - och den övergripande drömmen om att samtidigt göra tävlingen till en fest utan dess like. Nytt för i år är också att de tävlande bidragen släpptes för lyssning i sin helhet redan två veckor före finalen för första gången.

Finalen avgörs i Gigantium i Ålborg, en arena som stått som värd för finalen tre gånger förut, 2006, 2010 och 2012. Programledare är skådespelaren och tvprogramledaren Jacob Riising som vi mötte även i fjol, tillsammans med radiorösten och tvprogramledaren Esben Bjerre.

Finalen - så funkar det

Årets tävling omtalas som Melodi Grand Prix 2.0 och förnyelsen märks även i upplägget för finalen. Direkt efter att de tio bidragen framförts kommer fem regionala jurygrupper från Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland, Nordjylland och Syddanmark att avge sina röster efter känd eurovisionmodell vilket ger totalt 290 jurypoäng. Därefter får tittarna rösta i ytterligare fem minuter och har således möjlighet att taktikrösta på resultatet av jurypoängen. De 290 poängen från tittarna fördelas sedan procentuellt efter hur stor andel av rösterna ett bidrag fått. Känns det igen? Jodå, det är ju ett lån rakt av från systemet vi redan använder i Melodifestivalen!

Att se finalen

Finalen sänds i DR1 mellan kl 20.00 och 22.00 nu på lördag. Den kommer också att kunna ses live på nätet via dr.dk. Vill du gå hardcore kan du också ladda ned det officiella röstkortet där du kan rösta och hålla reda på resultatet här (PDF-format).

De tävlande bidragen

1.
Sara Sukurani - Love Me Love Me
(Sara Sukurani, Robert Uhlmann, Alexander Papaconstantinou, Arash Labaf)
33-åriga Sara må inte vara särskilt känd hemma i Danmark - men hon har trots det en listetta i ryggen! 2012 nådde hon nämligen förstaplatsen i, hepp, Förenade Arabemiraten med singeln Bodi Bodi!

Här tävlar hon med en låt som bland annat skrivits av vår egen Arash, svensk-iraniern som bland annat eurovisiontävlat för Azerbajdzjan. Det hörs nästan lite väl tydligt här - när jag försöker sjunga den faller jag alltid in i hans hit Temptation istället!

2.
Tina & René - Mi amore
(Thomas G:son, Henrik Sethsson)
Tina Stachowiak och René Machon är även de oskrivna blad för de flesta danskar - vilket man inte kan säga om låtens upphovsmän! Svenskarna stod ju bakom den danska eurovisionfyran In A Moment Like This 2010 - och har du hört den har du i princip hört Mi Amore!

Mi Amore låter som ett rätt skamlöst försök att skriva samma låt igen, vilket skulle kunna vara god grund för en råsågning - om det inte vore för att jag är en sådan sucker för fläskiga dansbandsschlagerballader. Lätt rodnande måste jag kapitulera - men jag har svårt att tro att danskarna väljer den... igen.

3.
Marcel & Soulman Group - Når veje krydses
(Marcel Mark Gbekle, Jeanette Christiansen, Bjarne List Nissen)
Marcel Gbelke syntes flitigt i dansk tv 2009 då han blev tvåa i X Factor tillsammans med sin dåvarande grupp Alien Beat Club. Förra årets syntes han på eurovisionscenen bakom Basim - och i år intar han själv rampljuset när han frontar sin nuvarande grupp Soulman Group.

Låten är blodfattig vit funk som nog svänger en bit, men jag har rätt rejält svårt att palla något som låter som signaturen till Seinfeld med dansk text - och jag tror inte danskarna lägger sig alltför långt ifrån det omdömet.

4.
Cecilie Alexandra - Hotel A
(Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström)
18-åriga Cecilie Alexandra väntar på det stora genombrottet - och att döma av omröstningar på nätet, till exempel hos det arrangerande tvbolaget DR, så kommer det i morgon kväll. Hon toppar nämligen dem allihop och får väl därmed utses till förhandsfavorit med fältets andra svensklåt.

Och varför inte? Jag brukar anklaga danskarna för att safea och välja oförarglig mellanmjölk, låtar som inte upprör någon men är tillräckligt trevliga för att plocka poäng både här och där - vilket är precis vad jag hör här. Låten känns tillräckligt egen för att sticka ut en bit i ett rätt homogent fält - men är knappast något som skulle röra topplaceringar i Wien.

5.
Andy Roda - Love Is Love
(Andy Roda, Maria Hamer-Jensen)
Precis som Marcel förut så körade även Andy Roda bakom Basim i Köpenhamn i våras - ja faktum är att han faktiskt körade bakom fler än hälften av bidragen i förra årets danska final. Musiken har han haft med sig länge - han släppte ett debutalbum redan 1999 - men det här är första gången han fått allt ljus på sig i ett större sammanhang.

Låten är repetitiv dussinpop av den typ man tänker sig stå och knacka på intaget till Melodifestivalen utan att få komma in i konkurrens med hundratals starkare bidrag i samma genre. Chanslös.

6.
Julie Bjerre - Tæt på mine drømme
(Lise Cabble, Maria Danielle Andersen, Jakob Schack Glæsner)
Ungefär här börjar det danska startfältet kännas som en rätt enahanda gröt av habilt men anonymt reklamradioskval, här med startfältets yngsta deltagare, 16-åriga Julie Bjerre. Åldern till trots är hon en av startfältets mer kända deltagare som vinnare i DRs talangshow Mentor som sändes hösten 2013.

Trots namnkunniga upphovsmän - Lise Cabble skrev Only Teardrops och tillsammans med Jacob Glæsner skrev hon även A Friend in Londons New Tomorrow 2011 - låter det här mest platt och ointressant, dock utan att vara direkt dåligt.

7.
Anti Social Media - The Way You Are
(Remee S. Jackman, Chief 1)
Den där känslan av grötsimning jag nämnde nyss gynnar givetvis en låt som lyckas bryta mönstret - och en sådan kommer här!

De fjuniga grabbarna i Anti Social Media levererar något helt annat än jag förväntat efter att ha sett dem på bild - nostalgisk pop med driv, sköna körer och en ljudbild som för tanken till sextiotalets allra hetaste band. Det ska bli kul att se hur de funkar på scenen, men just nu är känslan att om jag inte kan få Tina & René så vill jag ha det här!

Anti Social Media finns för övrigt både på Facebook och Instagram. Oh the irony...

8.
Anne Gadegaard – Suitcase
(Micky Skeel, Magnus Funemyr)
Anne har redan eurovisiontävlat - men i juniorversionen av tävlingen. 2003 var hon nämligen Danmarks representant som elvaåring med Arabiens Drøm som slutade femma! Efter det släppte hon i snabb takt fem album innan hon tog flera års paus från rampljuset - för att nu göra comeback.

Hennes tävlingslåt är en rätt catchy liten sak med en skön visselhook jag tycker man slarvar bort lite. Lite synd, den blir därmed lite mer ospännande än den kunnat vara - men är trots det en av fältets bättre låtar.

9.
Babou – Manjana
(Thomas Sardorf, Karen Rosenberg, Lasse Lindorff,
Daniel Rothmann, Johannes Loeffler, Matthias Zürkler, Nicolas Rebscher)
På tal om visselhook - en sådan har Babous sköna singelhit Supernova som jag spelade en hel del förra året!

Babou Nicolai Nelson Lowe slog igenom när han blev trea i danska X Factor 2011 och singeln jag nämnde ovan är hans största framgång sedan dess - den blev ledmotiv till danska Paradise Hotel och har ett sjusiffrigt antal spelningar på Spotify i ryggen!

Manjana låter som en rimlig uppföljare till den - men dessvärre inte lika distinkt och egen som föregångaren.

10.
World of Girls - Summer Without You
(Daniel Calvin Østergaard, Rune Braager, Martin Fliegenschmidt)
Sist ut är en tjejkvartett som satts samman av Aqua-René Dif i syfte att bli ett danskt Spice Girls - hur han nu tänkte där år 2014... Bland 500 sökande valde han i alla fall ut Ivy, Nina, Camilla och Mette som nu följer upp debutsingeln Weekend Girl med sitt Melodi Grand Prix-bidrag.

Det här låter, tack och lov, inte Spice Girls utan är en rätt ok popdänga av den där sorten som nästa får en att känna solen bränna mot huden. Jag hade önskat den tog en ny vändning någonstans halvvägs, men istället får vi alldeles för mycket mer av samma och då håller det inte hela vägen.

Så, där var de tio! Jag ser fram emot en rätt schysst dansk final även om jag helt plötsligt uppskattar SVTs strävan att göra Melodifestivalen så bred som möjligt - årets danska final känns som väl mycket same same och sedan ännu mer av samma. Hjärtat säger att Tina & René är favoriter, men det tror inte hjärnan på - den tror på Anti Social Media eller Cecilie Alexandra! Här är alla bidragen i ett sammandrag - och därunder kan du säga ditt i en omröstning!

Omröstning


Allt inför finalen i Danmarks Melodi Grand Prix 2015 Reviewed by Pierre on 18:02:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Hotel A, klart bästa låten.. håller tummen för den

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.