Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Allt inför kvällens final på Cypern

Är du sugen på lite eurovision ikväll? Då finns det goda möjligheter att stilla begäret - ikväll är nämligen Cypern framme vid final i sin nationella uttagning Eurovision Song Project då man väljer sitt eurovisionbidrag bland sex tävlande finalister!

Vägen till final

Den cypriotiska uttagningen drog igång i början av december med en serie av sex auditions som kortade ned startfältet från 60 till 20 bidrag med hjälp av rösterna från en fyra man stark expertjury. I nästa rond, Eurochallenge, fick vi för första gången höra de tävlande låtarna i sin helhet. Juryn utökades med två personer, bland annat vår egen Christer Björkman, och artisternas coachades. Via två shower kortade juryn då ned fältet till de sex finalister vi möter ikväll.

Finalen - så funkar det

Finalen sänds från en tvstudio i Nicosia under programledning Antri Kerantoni. Den inleddes faktiskt redan för en vecka sedan när startfältet i finalen blev klart. Då öppnades nämligen telefonlinjerna för tittarna som nu äntligen släpps in i tävlingen. I finalen står deras röster för halva resultatet, medan den andra halvan kommer från de individuella rösterna från medlemmarna i expertjuryn som nu består av Alex Panayi, Despina Olympiou, Elena Patroklou och Tasos Tryfonos som varit med hela vägen, samt nytillkomna Nicola Caligiore och Bruno Berberes. Vinnaren skickas till Wien där den blir en av Sveriges konkurrenter i den andra semifinalen.

Att se finalen

Vill du se kvällens final så sänds den med start kl 20.30 på kanalerna RIK 1 och RIK Sat. Den kan också ses på nätet, antingen via det nationella tvbolaget CyBC eller den officiella eurovisionsajten eurovision.tv.

De tävlande bidragen

1.
Hovig - Stone In a River
(Argyró Christodoulídou)
Startfältet inleds med en av alla de ballader som dominerar utbudet ikväll, Stone In a River som framförs av 26-årige Hovig Demirijan, en cypriot med armeniska rötter som hör till fältets mer välkända artister. Detta sedan han nått sjundeplatsen i grekiska X Factor 2009 och året därpå slutat trea i Cyperns eurovisionuttagning med Goodbye. Ikväll tippar jag att han är stekt. Låten är hygglig men konkurrensen på balladsidan är mördande - och där står sig Stone In a River slätt.

2.
Doody – Magic
(Konstantínos Christofórou, Zínon Zintílis)

21-årige Stefanos 'Doody' Christoforou är yngre bror till Konstantinos Christoforou som tre gånger (1996, 2002 och 2006) representerat Cypern i Eurovision Song Contest. Här tävlar han med ett bidrag som låter boyband från 90-talet, misslyckat kryddat med ett omotiverat rap-parti. För min del är det här startfältets svagaste punkt vars chans består i att han lyckas locka unga röster samtidigt som fältets ballader tar ut varandra - men det tror jag en av de andra konkurrenterna har större chans att göra.

3.
Panagiotis Koufogiannis - Without Your Love
(Nassos Lamprianides, Nikolétta Filíppou, Mariéfi Orfanídou)
27-årige Panagiotis, cypriot boende i USA, är mest känd som deltagare i grekiska The Voice förra året - och för sin välbesökta You Tube-kanal där han gör både egna och andras låtar. Att döma av diverse omröstningar inför finalen så är det här den hetaste segerkandidaten - och jodå, jag har inte svårt att förstå varför. Låten är en snygg om än inte särskilt unik ballad om svunnen kärlek som mycket väl skulle kunna funka en bit i eurovision. Risken är dock att den faller på Panagiotis själv - han har inte känts hundraprocentig i de inledande ronderna.

4.
Minus One – Shine
(Giórgos Solonos, Amarína Solonos, Mikelétto Fransouá)
Jag pratade ju nyss om chanserna att dra växlar på att konkurrensen till stor del består av ballader - och här är bidraget jag tror har störst chanser till det. Femmannabandet Minus One är främst ett flitigt liveband med bred repertoar av främst andras låtar som de ger en egen touch - som de själva beskriver som explosiv. Här tävlar de med ett originalverk i rockgenren som förmodligen kan funka bättre här än om de skulle ta sig till Wien - en hygglig låt som sticker ut här, men inte riktigt har det där extra.

5.
Giannis Karagiannis - One Thing I Should Have Done
(Mike Connaris)
Äkthet och riktiga känslor har varit modeord i de senaste upplagorna av Eurovision Song Contest - och dem tycker jag vi kommer närmast här i en avskalad akustisk ballad framförd av singer/songwritern Giannis Karagiannis. Låten är min favorit i startfältet - men jag är rädd för att den kan falla på igenkänningsfaktor: den är skriven av Mike Connaris som också skrev Cyperns bidrag Stronger Every Minute med Lisa Andreas 2004. Likheterna finns där även om de inte är tillräckligt stora för att störa mig.

6.
Nearchos Evangelou feat. Charis Savva - Deila Den Agapo
(Nearchos Evangelou)
Sist ut är fältets enda duett, enda bidrag på grekiska och fältets enda bidrag med nationell färg - faktorer som alla kan tänkas tala för seger! Det framförs av 21-årige Nearchos som själv skrivit låten och 17-åriga Charis som som tioåring representerade Cypern i Junior Eurovision Song Contest i duett med Elena Mannouri där de slutade tia med Gioupi Gia. Trots att bidraget alltså sticker ut och inte alls är särskilt dumt tror jag inte det har någon chans ikväll - framför allt tycker jag inte duon håller måttet live.

Där har du förutsättningarna! Jag hoppas på en spännande final och att Cypern gör ett bra val - när man nu gör comeback med en ambitiös uttagning som lett till ett starkt startfält tycker jag att det vore kul om det också betalar sig i Wien! Vilken är din favorit ikväll? Här är de sex tävlande i kortform - därunder kan du rösta om vem som är din vinnarfavorit!

Omröstning

Allt inför kvällens final på Cypern Reviewed by Pierre on 14:47:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.