Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ett gäng eurovisionkortisar

Det händer mycket runt om i Eurovisioneuropa just nu, så mycket att det börjar bli en smula svårt att hänga med i svängarna emellanåt - och en allt högre takt är att vänta under veckorna framöver!

Det är helt klart läge för att återintroducera eurovisionkortisarna - ett svep genom Europa med notiser om nyheter som inte riktigt platsat i min prioriteringslista.

Vi tar det land för land:

Grekland

Grekernas eurovisiondeltagande hängde på ett hår i år - det berodde helt på om det nybildade tvbolaget NERIT skulle hinna bli medlemmar i EBU i tid eller inte. De hann - och nu vet vi även att man väljer eurovisionbidrag på samma sätt som de senaste åren; i en nationell final sponsrad av skivbolag. De fem tävlande bidragen kommer att presenteras nu på torsdag och finalen äger rum i början av mars.

Polen

Polen kommer ju precis som vid comebacken förra året välja sitt bidrag internt - nu vet vi också att det ansvariga tvbolaget TVP kommer att avslöja sitt val måndagen den 9 mars. Efter att man förra året lyckades engagera Donatan & Cleo med årets stora hit på hemmaplan är ryktena i år många - och med förhoppningar på ännu ett stort namn. Hetaste namnen verkar vara sångerskorna Doda och Margaret - om en månad vet vi!

Litauen

De senaste veckorna har jag klagat en hel del över hur svårt det är att hänga med i den litauiska uttagningen Eurovizija som ständigt ändrar skepnad och får nya förutsättningar. Nu har man gjort det igen - veckans låtutröstning är inställd! Istället kommer de fem kvarvarande artisterna att framföra samtliga nio kvarvarande bidrag i den sjätte deltävlingen på lördag. Att de orkar!

Israel

I Israel håller man som bäst på att välja artist i talangshowen The Next Star. Senast jag kollade läget där fanns tio artister kvar i tävlingen. Sedan dess har ytterligare fyra rykt och kvar är Avia Shoshani, Iki Levi & The Rasta Hebrew Men, Nadav Gadej, Orit Binsay, Sa’ar “Rusty” Davidov och Sari Nachmias. På söndag är det dags för semifinal och ytterligare en vecka senare koras vinnaren!

Irland

Irland dumpar ju systemet med mentorer som coachar bidragen som man använt de senaste åren den här gången - men en nationell final blir det trots allt! Bland över 300 inkomna bidrag har en expertjury valt ut fem och nästa vecka väntar presentation av såväl artisterna som deras låtar. Något datum för finalen är ännu inte satt men väntas bli i slutet av februari 

Azerbajdzjan

Förra året bytte Azerbajdzjan uttagningsformat från en talangshow till en annan - från Milli Seçim Turu till Böyük Sehne. Detta sedan den förra i stället fått uppdraget att välja bidrag till Turkvision Song Contest. Nu meddelar tvbolaget Ictimai att man i år går tillbaka till att låta Milli Seçim Turu leda fram till eurovisionbidraget! Den Idol-liknande tävlingen drar igång nu i dagarna och väntas gå i mål i början av mars. 

Rumänien

I Rumänien håller man som bäst på att ta emot bidrag till sin nationella uttagning Selecţia Naţională - deadline att skicka in är nu på söndag och sedan avslöjas de tolv utvalda på torsdag i nästa vecka. Precis som förra året blir det en enda final, den här gången med tolv bidrag och datumet att skriva ned i kalendern är den 8 mars. Vinnaren av finalen utses genom en kombination av jury- och tittarröster - men reglerna för tittarröster är tuffa i år: en enda gång per telefonabonnemang får man rösta!

Portugal

Även Portugal håller fast vid sitt vanliga format Festival Da Cançao. Tolv bidrag kommer att göra upp om segern, men här finns inget öppet inskick - utvalda kompositörer har bjudits in att delta. Först gör det tolv upp i två inledande semifinaler varav hälften skickas vidare till final. Finalen avgörs sedan i två omgångar. I en första skickas tre bidrag vidare, två som tittarnas val och ett som juryns. I den avslutande superfinalen utser tittarna på egen hand vinnaren. Uttagningen sker i mars.

Du hittar alla viktiga datum för eurovisionsäsongen i Eurovisionkalendern. Alla bidragen som är klara för Eurovision Song Contest 2015 samt deltagarländernas planer i kortform hittar du på samlingssidan Eurovision Song Contest 2015.
Ett gäng eurovisionkortisar Reviewed by Pierre on 18:51:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.