Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Finland har valt - Pertti Kurikan Nimipäivät till Wien!

Medan vi melodifestivalade i Örebro igår kväll var man efter tre semifinaler framme vid final i Finlands uttagning UMK 2015! Nio bidrag gjorde upp om segern, men i motsats till i semifinalerna där tittarna valt helt på egen hand stod nu en jury för hälften av rösterna.

En av de stora snackisarna under årets upplaga av UMK har varit Pertti Kurian Nimipäivät, bandet som startade som ett projekt för funktionshindrade som sedan ledde till både en film och ett regelrätt punkband - och nu deltagande i UMK. Alla fyra medlemmarna i bandet har Downs syndrom

Jag såg gruppen som ett kul inslag i tävlingen, en skön signal om att det finns plats för alla, trots att deras låt är i det närmaste olyssningsbar. För finländarna var det här tydligen något mycket mer - för när resultaten redovisades visade det sig att bandet ensamma fått närmare 40 % av rösterna - och då hjälpte det inte att juryn bara höll dem som trea, det blir Pertti Kurian Nimipäivät som åker till Wien som Finlands representanter i Eurovision Song Contest 2015!

Jag blir aldrig riktigt klok på hur finländarna väljer sina bidrag i den här tävlingen. Man har gjort många märkliga val genom åren (vilket allt som oftast snarare straffats än belönats i Eurovision) och därför känns inte analysen av gårdagens val helt självklar. Har man röstat på fenomenet Pertti Kurian Nimipäivät eller gillar man verkligen smörjan till låt på riktigt? Ingen skugga över bandet som ju vunnit enligt alla uppsatta regler, och självklart är det kul att man kan vinna som funktionshindrad, men inte är det ett val som kommer att leda till eurovisionsuccé. Det svider dessutom lite extra eftersom man faktiskt hade ett riktigt starkt bidrag i Crossroads med Satin Circus som slutade tvåa i finalen.

Efter några riktigt fina finska eurovisionår tror jag man genom det här valet åter får det tufft - jag får i alla fall definitivt ett spår att hoppa över på årets eurovisionskiva men tröstar mig med att eländet åtminstone tar slut redan efter rekordkorta en och en halv minut. Här är årets finska eurovisionbidrag Aina mun pitää med Pertti Kurikan Nimipäivät:

Resultatet i UMK 2015
Juryn
Tittarna
Resultat
1.
Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää
1.2%
36.2%
37.4%
2.
Satin Circus - Crossroads
2.1%
24.2%
26.3%
3.
Opera Skaala - Heart of Light
1.6%
6.7%
8.3%
4.
0.7%
5.8%
6.5%
5.
Angelo De Nile - All For Victory
0.8%
5.5%
6.3%
6.
Jouni Aslak - Lions and Lambs
1.1%
3.3%
4.4%
7.
Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti
0.4%
3.7%
4.1%
8.
Shava - Ostarilla
1.2%
2.2%
3.4%
9.
Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla
0.9%
2.4%
3.3%
Finland har valt - Pertti Kurikan Nimipäivät till Wien! Reviewed by Pierre on 10:06:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Det jag (och typ alla) undrar över är hur Finland och EBU ska ta itu med låtlängden. Är inte låten alldeles för kort för att tävla i Eurovision? Tror att de inte får vara kortare än två minuter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var hittar du den regeln? Den är obekant för mig - och längre tillbaka har det definitivt inte funnits någon regel om minimumlängd.

      Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.