Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2015: Dags att tippa finalen!

Ikväll gäller det - efter fem veckors turnerande väljer Sverige väljer sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 i Wien i Melodifestivalens final!

Det var bra länge sedan vi hade en så stor förhandsfavorit inför en final som vi har i år. Precis allt pekar på en promenadseger för Måns Zelmerlöw och hans Heroes. Det är låten som säljer mest, den som spelas mest på Spotify, den som har lägst odds hos spelbolagen och den som, oftast överlägset, leder alla popularitetsundersökningen. Senast igår kväll fick Måns ensam över 40 % av rösterna vid publikundersökningen i samband med genrepet!

Jag tänker inte säga emot. Redan när jag hörde låten och såg framträdandet första gången visste jag att jag hittat min favorit i årets startfält och jag har inte funnit någon anledning att ändra mig sedan dess - och uppenbarligen är bra många fler än mig inne på samma spår. Även om den internationella juryn må vara svår att förutsäga så har jag svårt att se något annat scenario än att vi skickar Måns till Wien ikväll - men vi tar inte ut något i förskott, här är min genomgång av kvällens tolv finalister! Där under kan du säga ditt i en omröstning och i kommentarsfältet!

1.
Samir & ViktorGroupie
(Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell)
Startordningen har diskuterats en hel del i år. Team SVT brukar ju med storförkärlek placera segerfavoriterna först och sist och därför utbrast många i ett unisont what the fuck när i år Samir & Viktor får inleda medan Hasse Andersson är sist ut. Själv säger jag äntligen! Det rimliga är att en vinnarlåt kan starta var som helst i fältet - och att inleda med en riktig showstarter!

Groupie kommer inte att ha något med slutstriden att göra, men i motsats till många haters tycker jag det här är en rätt kul bagatell med en duo jag gärna skulle ha sällskap av en blöt kväll på krogen. Ibland behöver det inte vara vårare än så och jag tippar att det räcker till en placering strax under mitten ikväll.

2.
JTRBuilding It Up
(JTR (John Andreasson, Tom Lundbäck, Robin Lundbäck), Erik Lewander, Iggy Strange Dahl)
När bröderna John, Tom och Robin tog sig direkt till final i Örebro så var det en av säsongens största besvikelser för min del - och jag har inte ändrat sig sedan dess. Jag tror nog att killarna skulle kunna vara riktigt bra om de bara fick rätt låt i händerna. Det här är dock inte den låten.

Jag tycker Building it up är en anonym och menlös dussinlåt och det blir bara ännu mer uppenbart här i finalen där motståndet är tuffare. Här kan trion dessutom inte räkna med lika många unga röster - konkurrensen om dem är alltför hård och de flesta lär hamna hos andra bidrag. Ikväll blir det en placering i botten - kanske till och med allra sist!

3.
Dinah NahMake Me (La La La)
(Dinah Nah, dr Alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm)
Tjejer som sjunger modern dansant pop hade det länge svårt i Melodifestivalen - men det har alldeles uppenbarligen vänt rejält! Efter Ace Wilder förra året har vi i år två stycken i finalen - och det tycker jag är skitkul!

Kombinationen tunga beats, en lättsjungen refräng och ett hett dansnaummer gör det här till en låt jag håller rätt högt och jag tippar att de internationella jurygrupperna håller med mig mer än de flesta verkar tro. Det kan ge stort utslag ikväll - jag tippar att tittarrösterna fördelar sig ganska jämnt mellan bidrag som får minst antal sådana. Det kan räcka för en mittplacering för Dinah Nah ikväll.

4.
Jon Henrik Fjällgren Jag är fri (Manne Leam Frije)
(Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin)
När Jon Henrik tog sig direkt till final i Östersund uppstod ett enormt buzz - han blev genast den hetaste segerkandidaten. Det höll i sig i en vecka innan det stendog när Måns gick upp på scenen i Örebro.

Lite synd kan jag tycka, för jag är fortfarande inne på att Jon Henrik vore ett både bra och spännande eurovisionval - något som är både väldigt svenskt och som samtidigt går helt utanför ramarna för vad vi brukar skicka. Jag tror det skulle gå hem - men det blir onekligen spännande att se vad de internationella jurygrupperna har att säga om Jag är fri ikväll. Trots det avlidna buzzet så sticker det här ut i fältet - och svenskarna älskar en underdog. Jag tror det här är tvåan ikväll.

5.
Jessica AnderssonCan’t Hurt Me Now
(Aleena Gibson, Fredrik Thomander)
Årets finalfält lider akut brist på ballader - vilket faktiskt är bra ur ett eurovisionperspektiv. Startfältet i Wien kryllar nämligen av ballader och midtempolåtar, så just i år får vi väldigt gärna välja något annat. Särskilt om det här är vårt enda balladalternativ.

Hur mycket jag än gillar Jessica så är hennes Knocking on heavens door-parafras en trött snarkning för min del och jag tippar att de flesta håller med. Hon må plocka poäng hos de som tvunget vill ha en ballad, men ikväll lär det bli botten tre för Jessica - hon får hoppas på en ny evighet på Svensktoppen istället för melodifestivalseger.

6.
Måns ZelmerlöwHeroes
(Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb)
Det mesta är ju redan sagt här - det här är både min och folkets favorit i år! I en tävling som handlar om ett helhetspaket av artist, låt och framträdande så är det här helt enkelt det bästa valet. Måns är grym på scenen, numret fångar tittarna på ingen tid alls och låten skulle funka på listorna i vilket land som helst år 2015.

Jag har egentligen inga reservationer. Det talas om plagiat-anklagelser, men då har man inte förstått vad ett plagiat är. Nog finns stilmässiga likheter med David Guettas Lovers on the sun - men det är ju en helt annan sak. Så glöm det, ikväll firar vi segern med Måns - och att vi skickat ännu ett bidrag som kommer att fungera riktigt fint i Eurovision Song Contest!

7.
Linus SvenningForever Starts Today
(Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe)
När Linus melodifestivaldebuterade förra året så snackades det en hel del om både honom och hans bidrag Bröder. Den draghjälpen har han inte alls i år - snarare känns det mest som att han ramlat in i finalen, sopats bort i ett hörn och och sedan glömts bort.

Det är faktiskt lite orättvist. När många konkurrenter bjuder på stor show är det nog möjligt att tittarna glömmer Linus i år, men sett ur ett eurovisionperspektiv tycker jag det här är en riktigt bra låt - och det kan tänkas generera en del poäng från juryn. De poängen tippar jag räcker för att placera honom strax över absoluta botten, sådär runt 8-9-strecket

8.
Isa Don’t Stop
(Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner)
De där oväntade genombrotten är bara en av alla saker att älska med den här tävlingen och även om inte 16-åriga Isa Tengblad nått Carola-dimensioner ännu så lär hon bli ett namn att räkna med framöver. Jag tycker hon var mycket imponerande på scenen Östersund med stor självsäkerhet och utstrålning i kombo med en stark röst.

Själv är jag inte överförtjust i låten. Även om den är både modern och lättsjungen så tycker jag den alltför snabbt lägger sig på tomgång och repeat - och jag var aldrig något stort fan av Taylor Swifts Shake it off som känns som en lite väl nära släkting till den här. Jag tror dock att det finns en hel del som känner starkare för det här - jag tippar att Isa slutar som sexa ikväll!

9.
Magnus CarlssonMöt mig i Gamla Stan
(Thomas G:son, Lina Eriksson)
De senaste åren har jag förgäves försökt försonas med tanken att den klassiska schlagern är död i Melodifestivalen - och jag kan därför inte vara tydlig nog med att förklara hur mycket jag älskar att Magnus och Möt mig i Gamla Stan inte bara är i final utan tog sig direkt dit i år! Hoppet för mer snyggt snickrad schlager för 2000-talet framöver lever med andra ord åter!

Trenden har varit att tittarna släpper schlagerbidragen när de väl nått final, och det kan mycket väl bli så även den här gången även om jag gärna har fel. Då hoppas jag betydligt mer på de internationella jurygrupperna! I sin moderna form som här tror jag schlagerpop fungerar bra mycket bättre utanför våra gränser än de flesta tycks tro. Jag tippar att Magnus landar som sjua eller åtta ikväll.

10.
Eric SaadeSting
(Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger)
Årets melodifestival utmålades på förhand som en duell mellan Måns Zelmerlöw och Eric Saade - men den kom ganska snart av sig, trots att Eric genast tog sig till final i Göteborg.

Jag tror Eric åtminstone i någon mån får lite upprättelse ikväll för att ha blivit lite bortglömd de senaste veckorna. För det här ÄR en riktigt snygg poplåt och numret han bjuder på är utan tvekan ett av kvällens allra starkaste. Det tror jag kommer att belönas av såväl tittare som jury även om det finns de som gärna påpekar att sången inte alltid är hundra och att Eric är för kaxig för sitt eget bästa. Det senare tycker jag för övrigt är befriande osvenskt - så länge han hoppar över de värsta grodorna.Trots att han inte längre känns som en segerkandidat tippar jag att han i alla fall hamnar på medaljplats - som trea.

11.
(Miss Li, Sonny Gustafsson)
Nu ännu en av mina personliga favoriter i år - men också ett av de mest svårtippade bidragen. Mariette trollband kamerorna i Malmö med ett smakfullt nummer, en snygg och suggestiv låt och framför allt med sin egen stora närvaro.

Trots att låten hör till dem som spelats mest hos mig i år så är det en smula oroande att den inte ligger särskilt högt varken på spelningslistor  eller försäljningslistor. Och vad tycker egentligen jurygrupperna om det här? Ser de något eget eller tycker de att man rider på samma känsla som i Loreens vinnarlåt? Å andra sidan är det ett paket av låt, artist och framträdande som sticker ut rejält i startfältet. Jag lutar åt att det är helheten man gillar här snarare än bara låten, så grundtipset måste bli att hon hamnar så högt som fyra.

12.
Hasse Andersson Guld och gröna skogar
(Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger)
Nej, i år är det inte en vinnarkandidat som är sist ut - men väl lättrallad och publikfriande dansbandsnostalgi, vilket jag tycker känns betydligt roligare än det trötta konceptet bäst startar sist, även om låten inte alls är min grej.

Låten funkar ju dokumenterat utomlands (jag känner fortfarande för att kollektivspanka team SVT för att de tillåter att en redan utgiven låt får vara med) och både försäljningslistor och Spotify skvallrar om att det här har sin publik. Framför allt verkar den funka överraskande fint hos de yngsta. Tillsammans tror jag det kan räcka för att ge Hasse en överraskande hög placering - som bäst femma. Ja vi säger så, Hasse slutar femma!

Vilken är din favorit i finalen? Rösta här!


Melodifestivalen 2015: Dags att tippa finalen! Reviewed by Pierre on 13:29:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.