Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2015: De internationella jurygrupperna

Precis som under de senaste åren kommer de internationella jurygrupperna att spela en stor och viktig roll nu på lördag - hälften av poängen som delas ut i Melodifestivalens final kommer ju från dem! Det är helt klart läge att kika lite närmare på länderna som är med och röstar den här gången!

Sex av länderna som röstade i fjol finns med även i år; Estland, Frankrike, Israel, Malta, Nederländerna och Storbritannien. Två länder som hjälpt till förut, Belgien och Cypern, återkommer medan tre länder är med och röstar för första gången - Armenien, Slovenien och Österrike.

Att deras poäng är viktiga vet vi redan - för två år sedan orsakade de ett ramaskri när de körde över tvtittarnas val av Yohio och såg till att det istället blev deras favorit Robin Stjernberg som fick representera Sverige på hemmaplan. Förra året höll samma sak på att hända igen - vi fick en riktigt dramatisk omröstning där tvtittarna med bara två poängs marginal lyckades vända till seger för Sanna Nielsen mot jurygruppernas favorit Ace Wilder!

Hur stor roll deras poäng kommer att spela för slutresultatet i år återstår att se, men i väntan på det kan vi ta en titt på deras röstningshistorik i Melodifestivalen! Här är åren de deltagit förut och artisten de då gav sin tolva:

Statistik för de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen 2015


2015
2014
2013
2012
2011
2010
Armenien


BelgienDanny


Cypern


Sean Banan
Loreen


Estland

Linus Svenning

Loreen


Frankrike

Alcazar
Ulrik Munther
Danny
Eric Saade
Salem al Fakir
Israel

Ace Wilder
Robin StjernbergMalta

Helena Paparizou
David Lindgren
David Lindgren
Eric Saade

Nederländerna

Ace Wilder
Slovenien


Storbritannien

Alcazar
Ulrik Munther
Danny
Eric Saade

Österrike


Vinnare

Sanna Nielsen
Robin Stjernberg
Loreen
Eric Saade
Anna Bergendahl

Kort om röstningssystemet i Melodifestivalen 

Tittarna: Tittarna delar ut totalt 473 poäng, samma antal som de internationella jurygruppernas totala poäng. Tittarnas poäng delas ut procentuellt. Ett bidrag som får 10% av rösterna får således 10% av de 473 poängen.

De internationella jurygrupperna: Jurygrupperna delar ut sina poäng enligt poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Elva jurygrupper delar alltså ut 43 poäng vardera vilket ger 11 x 43 = 473 poäng.

Skulle två bidrag sluta på samma poäng så är det tittarnas röster som avgör.
Melodifestivalen 2015: De internationella jurygrupperna Reviewed by Pierre on 17:58:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Personligen anser jag att Melodifestivalen har blivit flera klasser sämre sedan den internationella juryn infördes och anser också att den har gjort mer skada än nytta. Konsekvenserna av detta har blivit att de har blivit allt färre bidrag på svenska i finalerna just för att anpassa sig till den utländska juryns smak.
  De få bidrag på svenska som under åren gått till final har blivit såna som Sean Banan, Panetoz och Björn Ranelid som betraktas enbart som "kul inslag för att förgylla tävlingen" men inga som man skickar till ESC.
  Nä, ta tillbaks de traditionella svenska jurygrupperna en gång för alla.

  SvaraRadera
 2. Det är konstigt att det nästan är bara västeuropeiska länder som dömer i finalen och att Armenien är en av de 11 jurygrupperna. 1 landet har troligen pakter i tävlingen med exempelvis malta, montenegro etc. 2. Armenien blev anklagad i senaste eurovision(2014) för att landets jurygrupp taktikröstade eftersom många av favoriterna hade juryn placeras i botten. http://wiwibloggs.com/2014/05/28/jury-vote-armenia-favourites/51548/ 3 .med tanke på att malta är av länderna som Armenien troligen har en pakt med så kanske det finns en risk att de pratar ihop och röstar på ett visst sätt tillsammans, taktikröstning...

  SvaraRadera
 3. Tycker att dom internationella jurygrupperna är väldigt bra att dom finns, svenska folket får säga sitt och juryn ordnar så att vi inte skickar ett bidrag som floppar totalt i esc ...

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.