Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

De röstar som den svenska juryn i Eurovision Song Contest 2015

Förra året valde EBU att avslöja namnen på samtliga jurymedlemmar i de respektive ländernas jurygrupper i förväg som ett led i arbetet med att skapa en öppenhet omkring röstningsförfarandet och i förlängningen komma åt möjligheten till röstfusk. Man tyckte att försöket föll väl ut och gör därför på samma sätt i år - idag avslöjades namnen på 240 jurymedlemmarna!

Vem får vara med i juryn?

Kriterierna för att få vara med i juryn är flera; man får inte ha suttit med i juryn de senaste två åren, man måste arbeta inom musikindustrin, man måste vara medborgare i landet man representerar, man får inte ha anknytning till något av de tävlande bidragen och det måste finnas en balans i gruppen sett till kön, ålder och bakgrund. Medlemmarna har också tvingats intyga att de kommer att rösta oberoende. Den svenska juryn består av följande fem medlemmar:

Den svenska juryn

Filip Adamo, 38 år (juryns ordförande): arbetar inom musikbranschen
Lina Hedlund, 37 år: artist i gruppen Alcazar
Henrik Johnsson, 42 år: radio- och TV-producent samt programledare
Rennie Mirro, 43 år: dansare, koreograf och skådespelare
Isa Tengblad, 17 år: artist, tävlade i årets Melodifestival
Back-up: Maria Ericsson, 28 år: produktionsassistent

Så röstar juryn

Juryns uppdrag är att ranka alla de tävlande bidragen i det egna landets semifinal samt finalen genom att använda följande kriterier för bedömning: artistens sånginsats, framförandet på scenen, låtens komposition och originalitet samt helhetsintrycket av bidraget. Juryn röstar i samband med det andra genrepet kvällen före respektive show. Efter att de individuella jurymedlemmarna röstat slås deras respektive ranking ihop till en snittranking som blir juryns totala ranking. Den läggs sedan ihop med tittarnas ranking och de tio bidrag som hamnar högst i den totala rankingen får landets poäng enligt skalan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Precis som förra året kommer också de individuella jurymedlemmarnas röster att redovisas i efterhand.

Statistik

I samband med dagens släpp av namnen redovisades också en del statistik omkring dem:
- 106 jurymedlemmar är kvinnor, 131 är män (Tre namn saknas ännu).
- Jurymedlemmarnas medelålder är 40 år.
- De två yngsta jurymedlemmarna är 17 år och röstar för Sverige och Israel.
- Den äldsta jurymedlemmen är 86 år och röstar för Slovenien.
- Totalt röstar två tonåringar, 35 jurymedlemmar mellan 20 och 29, 81 mellan 30 och 39, 70 mellan 40 och 49, 32 mellan 50 och 59, 15 mellan 60 och 69 medan en är 70+ och ytterligare en 80+.

Jag tycker det är riktigt bra att man fortsätter att ge insyn i juryns röstande - även om EBU uppenbarligen har en del att arbeta vidare med! Förra året syntes en del märkligheter i hur jurygrupperna röstade - för Georgiens del var de så pass märkliga att juryn diskvalificerades. Jag hoppas vi får se mindre av sådana oegentligheter den här gången.

Det är dock trist att man lyckats så illa med att enligt sin målsättning få en jämn fördelning på kön och ålder! Framför allt är det trist att bara drygt 15% av jurymedlemmarna är under 30 - knappast förutsättningar för att få fram en modern vinnare va..?

Du hittar samtliga länders jurymedlemmar här
De röstar som den svenska juryn i Eurovision Song Contest 2015 Reviewed by Pierre on 16:03:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.