Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Allt inför Junior Eurovision Song Contest 2015

Lust att liva upp höstmörkret med en dos eurovision? Då har du snart chansen! Nu på lördag den 21 november är det nämligen åter dags för Junior Eurovision Song Contest, det minsta av syskonen i eurovisionfamiljen som är framme vid sin trettonde upplaga.

Den här gången står Bulgarien som värd för tävlingen sedan förra årets segrare Italien tackat nej till att arrangera och budet gått vidare till tävlingens tvåa - vilket blir första gången som bulgarerna får arrangera ett eurovisionarrangmang. Finalen arrangeras i Arena Armeec i huvudstaden Sofia och kommer att programledas av Poli Genova, Bulgariens eurovisionrepresentant 2011 - den minnesgode kommer kanske ihåg hennes Na Inat som med knappt marginal misslyckades med att ta sig till final.

Deltagande länder

Det har varit viss omsättning på deltagarländerna inför årets tävling. Tre länder som tävlade förra året är inte med den här gången, två länder återkommer efter uppehåll medan två länder debuterar.

Irland är med för första gången och precis som i huvudtävlingen har Australien fått chansen att vara med och leka den här gången medan Albanien och Makedonien återkommer efter kortare uppehåll. I den andra änden lämnar Kroatien och Cypern åter tävlingen efter kort återbesök i fjol. Det tredje landet som lämnar är dessvärre Sverige.

I vintras meddelande SVT att man pausar Lilla Melodifestivalen för att prioritera en annan satsning, vilken senare visade sig vara Supershowen, en talangjakt för barn i åldrarna 6-12 år som sedan i oktober sänds i SVT Barnkanalen. Vad man glömde meddela var att detta också innebär att Sverige inte längre deltar i Junior Eurovision Song Contest... Riktigt tråkigt tycker jag! Nog för att jag förstår att Barnkanalen har en begränsad budget, men jag tyckte att juniortävlingen var illa behandlad redan när den knuffades dit - nog borde den få plats i SVTs huvudutbud liksom den gör hos större delen av övriga deltagarländer?

Trots skuggan av Sveriges frånvaro så är årets uppställning om 17 deltagare den största på åtta år - vi får gå tillbaka till 2007 för att hitta en upplaga med lika många deltagare.

Vem vinner?

Årets upplaga vimlar av ballader och röststarka unga talanger, röststarkare än vanligt - säkert ett resultat av att förra årets vinnare var just en sådan; Italiens då 14-årige Vincenzo Cantiello och den härligt smetiga Tu primo grande amore. Dessvärre tycker jag dock att de riktigt starka låtarna saknas den här gången även om det finns några guldkorn.

Det största av dem hittar jag i Australien som kanske därmed kan lyckas göra vad de misslyckades med i Wien i våras - att vinna under sitt gästspel. 14-åriga Bella Paige känns som en färdig artist och hennes girlpower-ballad My Girls, skriven av bland andra stjärnan Delta Goodrem, skulle inte skämts för sig hos en både äldre och mer etablerad artist. I det här sammanhanget kanske just det talar emot henne dock - juniorpubliken föredrar ofta fartfyllda låtar som bjuder upp med stor show och ett något barnsligare tilltal. Och så var det det där med alla ballader...

Ryssland, Vitryssland, Bulgarien, Irland, Slovenien och San Marino tävlar alla med riktigt schyssta bidrag som åtminstone med lite god vilja kan knuffas in i det facket - och riskerar därmed att ta ut varandra. San Marino representeras förresten av en 11-årig ryska utan någon som helst koppling till landet - och av en låt skriven av Josefin Glenmark, dotter till Bruno Glenmark och Ann-Louise Hanson. Jag gillar den, även om italienskan låter väl knackig till och med i mina öron som inte förstår språket - och nog kan viss inspiration från lika svenska Undo höras där..?

Kollar man med andra experttyckare så är Maltas bidrag alternativet om det nu inte blir en ballad - och varför inte? 13-åriga Destiny Chukunyere har en galet stark och Aretha-soulig röst, en skönt avslappnad utstrålning och hennes Not My Soul sitter på första lyssningen. Överens om vem som vinner är man dock inte alls - halva startfältet nämns som tänkbara vinnare vilket borgar för en spännande final på lördag! Jag sätter allt mina pengar på en australiensisk seger i alla fall, även om det känns väldigt öppet.

Se sändningen

Eftersom Sverige inte deltar så sänds heller inte Junior Eurovision Song Contest 2015 i svensk tv, men sändningen kommer att sändas live över nätet via tävlingens officiella hemsida här med start kl 19.30 nu på lördag den 21 november.

Härunder hittar du en video med alla bidragen i en snabbgenomgång - och längst ned hela startfältet med länkar till fullversionerna!

Startfältet i Junior Eurovision Song Contest 2015

1.
Serbien
Lena Stamenković - Lenina pesma
2.
Georgien
The Virus - Gabede
3.
Slovenien
Lina Kuduzović - Prva ljubezen
4.
Italien
Chiara & Martina - Viva
5.
Nederländerna
Shalisa - Million Lights
6.
Australien
Bella Paige My Girls
7.
Irland
Aimee Banks - Réalta na Mara
8.
Ryssland
Mikhail Smirnov - Mechta
9.
Makedonien
Ivana Petkovska & Magdalena Aleksovska - Pletenka
10.
Vitryssland
Ruslan Aslanov - Volshebstvo (Magic)
11.
Armenien
Mika - Love
12.
Ukraina
Anna Trincher - Pochny z sebe
13.
Bulgarien
Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov - Colour of Hope
14.
San Marino
Kamilla Ismailova - Mirror
15.
Malta
Destiny Chukunyere - Not My Soul
16.
Albanien
Mishela Rapo - Dambaje
17.
Montenegro
Jana Mirković - Oluja
Allt inför Junior Eurovision Song Contest 2015 Reviewed by Pierre on 18:22:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.