Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Australien tillbaka till Eurovision Song Contest 2016!

En av de stora skrällnyheterna under den senaste eurovisionsäsongen var att EBU som en engångsföreteelse bjudit in Australien att delta i tävlingen i Wien med motiveringen att det skulle ge 60-årsjubileumet extra glans och dessutom knyta an till årets slogan Building Bridges. Nu visar det sig att det visst inte alls bara blir en engångsföreteelse - Australien är åter med när tävlingen nästa år går till Stockholm!

Idag avslöjade nämligen EBU att man beslutat sig för att åter bjuda in eurovisionentusiasterna från down under att delta på grund av den överväldigande positiva respons man fick på årets deltagande.

Samtidigt öppnar man dessutom dörrarna för att detta kan tänkas vara bara början på ett utvidgande av tävlingen: Vi tror starkt på att Eurovision Song Contest har potential att utvecklas organiskt till ett riktigt globalt event. Australiens fortsatta deltagande är ett spännande steg i den riktningen. Det återstår att se hur ett sådant evenemang kan tänkas se ut i det långa loppet säger EBU-chefen Jon Ola Sand.

I Wien i våras var Australien garanterade en plats i finalen, men i Stockholm nästa år kommer man att få kvala i semifinalerna precis som större delen av övriga deltagare. Man vill också betona att detta beslutet bara gäller nästa år - det återstår att beslutas om ifall Australien fortsättningsvis kommer att tillåtas bli permanenta deltagare. Skulle Australien vinna i Stockholm gäller samma förutsättningar som i Wien i våras - det australiensiska tvbolaget SBS kommer då att få arrangera tävlingen någonstans i Europa i samarbete med något av de europeiska tvbolagen som deltar i tävlingen.

Ja vad säger man om det här? Å ena sidan var Australiens deltagande en frisk fläkt i Wien, som ett exotiskt inslag med en på alla sätt professionell inställning till tävlingen, men å den andra var det hela tiden under förutsättningen att detta var en engångsföreteelse. EBU har härmed ett rejält trovärdighetsproblem. Man bryter inte bara ett löfte - utan att blinka kör man dessutom för andra året i rad över sitt eget regelverk genom att släppa in ett land som inte är aktiva EBU-medlemmar. Och vill vi verkligen att Eurovision Song Contest ska utvecklas till ett globalt event? Den tanken lär nog behöva ett rätt stort antal varv innan den kan tänkas få fäste hos mig i alla fall! Nåja, i nuläget gäller fokus på Stockholm - och vi hälsar Australien välkomna dit!
Australien tillbaka till Eurovision Song Contest 2016! Reviewed by Pierre on 09:21:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.