Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför semifinallottningen den 25 januari

Nu på måndag sker lottningen som avgör vilken av Eurovision Song Contests båda semifinaler som deltagarländerna kommer att tävla i! Det sker i samband med den traditionella nyckelöverlämningsceremonin, då Wien symboliskt överlämnar värdskapet för tävlingen till Stockholm - vilket ses som det officiella startskottet för årets tävling!

Lottningen sker under en direktsändning i Stockholms stadshus med start klockan 11.15 under programledning av Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir - och du kan se den live via den officiella melodifestivalsidan eller eurovision.tv.

Sverige slipper ju semilottningen den här gången - som värdland går vi direkt in i finalen tillsammans med länderna i The Big Five; Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och Storbritannien. I en första lottning kommer man att avgöra vilken av de båda semifinalerna som dessa sex kommer att få möjlighet att rösta i.

Övriga 37 länder har inför lottningen placerats i sex grupper (se nedan) baserade på röstningsmönster under de senaste upplagorna av tävlingen - detta för att i möjligaste mån utjämna effekterna av tendensen att rösta på sina grannar. I den andra lottningen avgörs vilken av de båda semifinalerna de kommer att tävla i, och om de kommer att framföra sitt bidrag i den första eller andra halvan av denna. Den exakta startordningen avgörs precis som under de senaste åren vid ett senare tillfälle av det arragerande tvbolaget, den här gången alltså av SVT. I den första semifinalen den 10 maj kommer 18 bidrag att tävla medan 19 bidrag tävlar i den andra två dagar senare. Från dem kommer som vanligt tio bidrag från vardera att gå vidare till finalen - vilket gör att 26 bidrag kommer att tävla där.

Två saker är dock redan klara: Tyskland kommer på önskemål från sitt tvbolag ARD att rösta i andra semifinalen och Israel kommer på grund av en nationell helgdag att tävla i den andra semifinalen.

Inte nog med detta - i samband med lottningen kommer också årets grafiska tema samt slogan att presenteras!

Grupperna inför semifinallottningen

Grupp 1
Grupp 4
Albanien
Australien  
Bosnien Hercegovina 
Belgien
Kroatien
Bulgarien
Makedonien
Cypern
Montenegro 
Grekland
Serbien
Nederländerna
Slovenien Grupp 2
Grupp 5
Danmark
Irland
Estland
Litauen
Finland
Malta
Norge
Polen
Island
San Marino
Lettland
Tjeckien


Grupp 3
Grupp 6
Armenien
Israel (i förväg placerade i den andra semifinalen)
Azerbajdzjan
Moldavien
Georgien
Rumänien
Ryssland
Schweiz
Ukraina
Ungern
Vitryssland
Österrike
Inför semifinallottningen den 25 januari Reviewed by Pierre on 23:23:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.