Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Röstningskaos i Österrike

AzRah, utsedd till wildcardvinnare
Vad vore eurovisionsäsongen utan en eller annan liten skandal? Nu har vi fått säsongens första - för när tvbolaget ORF skulle välja ut den sista finalisten i sin uttagning Wer singt für Österreich? via en öppen wildcardomröstning på Facebook slutade omröstningen i kaos.

Klockan 9 i torsdags morse gick startskottet och den som ville kunde under 24 timmar rösta på sin favorit bland fem kandidater genom att klicka "gilla" på artistens foto på tvbolagets facebooksida.

Det såg inledningsvis ut att bli en strid mellan två av kandidaterna, Sara Koell och Laura Kamhuber som genast drog ifrån övriga tre tävlande. De höll ännu avståndet med Sara som etta följd av Laura när kvällen gick mot natt - men sedan hände något. På morgonen hade AzRah fått en plötslig boost av röster och låg etta, men när omröstningen avslutades klockan 9 på fredagsmorgonen var ordningen åter densamma som under hela dagen före: Sara Koell hade fått flest röster med Laura som tvåa och AzRah trea.

ORF hade dock uppmärksammat oregelbundenheter i flödet av röster och tillsatte en utredning, vilket fick Sara att dra sig ur tävlingen med motiveringen att hon i sin tur uppmärksammat att två av konkurrenterna plötsligt fått märkligt många röster från Bosnien och Brasilien och att hon inte vill bli indragen i tvivelaktigheter.

När ORF senare under fredagen presenterade resultatet sedan utredningen avslutats sades att man plockat bort ett antal otillbörliga röster från bidragen som slutat etta och tvåa - och att segern gått till AzRah, trots att hon bara fått tredje flest röster i omröstningen.

Ylva och Linda Persson
Resultatet drabbar svenska Ylva och Linda Persson som ligger bakom bidraget Stay Tonight med Laura Kamhuber och nu känner sig anklagade för fusk: Vi är riktigt sura och frustrerade på det här resultatet! Vi ägnade alla i teamet hela dagen igår åt att skriva till hundratals personer för att be dem rösta och några köpta röster är vi inte inblandade i. Inte ens någon av oss som haft den tanken, så frågan är hur uppgjort allt är? Allt är ett stort frågetecken och tävlingen är rent ut sagt hemsk! Detta är otroligt orättvist av ORF! berättar de för Pierre's Schlager.

Det är inte utan att man förstår deras frustration. ORF har varken redovisat några faktiska siffror eller hur man bestämt vilka röster som är fusk och den nu utsedda vinnaren AzRah, som har bosniskt ursprung, hör ju dessutom till dem som anklagats för fusk. Samtidigt är jag inte överraskad över att det här händer - Facebook känns inte riktigt som platsen om man vill genomföra en rättssäker omröstning.

Den 12 februari väntar nu final utan inblandning av Facebook, och här har ni den tionde finalisten The One med AzRah - om vi nu sett slutet på den här episoden:

Resultatet i wildcardomröstningenRöster
1.
Sara Koell - Closer To The Sun
(Philipp van het Veld, Sara Koell)
8’069
2.
Laura Kamhuber - Stay Tonight
(Ylva Persson, Linda Persson)
7’280
3.
AzRaH - The One
(Azra Halilović)
7’187
4.
David Siedl feat. Madelene & MC Vio - Wah Wah Whine
(David Siedl, MC Vio)
1’921
5.
Ola Egbowon Addicted
(Ola Egbowon)
1’192
Röstningskaos i Österrike Reviewed by Pierre on 15:37:00 Rating: 5

2 kommentarer:

 1. Philip Holmgren17 januari 2016 12:55

  Har du gått och blivit professionel journalist nu också Pierre? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... jag tar det som en komplimang! ;)

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.