Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen!

Med anledning av uppgifterna att Anna Books melodifestivalbidrag Himmel för två redan tävlat i den moldaviska uttagningen till Eurovision Song Contest gav SVT ikväll en extrainsatt presskonferens - där man tillkännagav att bidraget diskvalificeras från Melodifestivalen 2016!

Bakgrunden är att bidraget framfördes i en engelsk version med titeln Take Care of a Broken Heart med sångerskan Felicia Dunaf i den moldaviska eurovisionuttagningen O Melodie Pentru Europa 2014. Bidraget fanns med i den moldaviska uttagningens inledande fas som ett av 40 bidrag (se här), men försvann sedan i nästa sållning när startfältet under en livesänd audition skalades ner till de 24 bidrag som sedan gick in i den tvsända huvudtävlingen. I samband med detta publicerades bidraget på både det moldaviska tvbolagets TRMs hemsida där den ännu ligger kvar (se här) och på YouTube (se nedan). Regelverket för såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest är solklara - de tävlande bidragen får inte ha gjorts tillgängliga för allmänheten i förtid i någon form.

Upphovsmännen Sven-Inge SjöbergLennart Wastesson och Larry Forsberg menar att låten inte har varit med tillräckligt länge i den moldaviska uttagningen för att räknas som förbrukad i det här sammanhanget, vilket gjorde att den skickades in även till Melodifestivalen.

En liknande incident inträffade redan förra året då det kom fram att Hasse Anderssons Guld och gröna skogar redan givits ut på japanska med en japansk popgrupp. Den gången valde SVT att fria genom att hävda att Hasses version var så pass omarbetad att den var att betrakta som ett nytt verk - vilket redan det kändes som en långsökt förklaring för att slippa ta konsekvenser av ett obekvämt beslut. Den här gången handlar det utan någon som helst tvekan om identiska verk.

Just nu tycker jag mest fruktansvärt synd om Anna Book och textförfattaren Camilla Läckberg som fick uppdraget att skriva den svenska texten så sent som i somras. De blir nu väldigt hårt drabbade av något som ligger helt utanför deras kontroll. Jag har också nära noll förståelse för hur upphovsmännen tänkt. Om man vet att ens låt varit ute och snurrat och att man nu ska vara med i en tävling där reglerna är stenhårda omkring just det är det väl väldigt rimligt att man kollar upp att man har ryggen fri. Obegripligt naivt - och i förlängningen hänsynslöst mot alla som nu drabbas.

Trots de trista konsekvenserna tycker jag att SVT gjort helt rätt. Hade man valt att se genom fingrarna även den här gången hade det gett tävlingen ett löjets skimmer, med ett regelverk man godtyckligt kan välja att bortse ifrån när man har lust.

Anna Books bidrag kommer inte att ersättas på lördag, vilket innebär att vi bara får sex tävlande bidrag i den första deltävlingen. Anna har erbjudits att framföra sin låt utom tävlan, men har ännu inte tagit ställning till det erbjudandet.


Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen! Reviewed by Pierre on 20:25:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. Det här verkar bli superskandalernas år, en petad programledare och ett diskat bidrag, två dar innan sändning! Lite pinsamt faktiskt, vad kommer härnäst...

  SvaraRadera
 2. Tycker också verkligen sjukt synd om Camilla och framför allt om Anna Book.. måste vara väldigt trist att få veta en sådan här grej så nära in på tävlingen...

  SvaraRadera
 3. Naiva är helt rätt ord om låtskrivarna! Herregud vi lever i den digitala tidsåldern! Låten är ju inte bara utlagd på Youtube av tv-bolaget utan av artisten själv, och där har ju Aidan O''Connor som skrev den engelska versionens text kommenterat! Hon var tydligen väl medveten om att den fanns där i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Det är dom som ska bära dumstruten och krypa till korset, riktigt klantigt gjort!

   Radera
 4. Sjöberg har ju till och med gillat YouTube-videon på Facebook. Svårt att göra om man inte vet att den finns... http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6362087

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.