Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Jamala representerar Ukraina i Stockholm med 1944

Jamala
Ikväll avgjordes finalen av Ukrainas uttagning till Eurovision Song Contest 2016! Efter två inledande semifinaler hade sex finalister vaskats fram - och två storfavoriter till slutsegern sedan båda semifinalerna fått en överlägsen segrare!

Det var en pratig och långdragen final där tremannajuryn i studion tog väldigt mycket plats. Precis som i semifinalerna bestod den av 2004 års eurovisionvinnare Ruslana, Andrei Danilko alias Verka Seduchka och producenten och kompositören Konstantin Meladze. De hade långdragna diskussioner om såväl de tävlande bidragen som artisterna och tävlingens regler. De senare eftersom ett par av bidragen publicerats före 1 september men friats, de hade väldigt olika åsikter om bidragen medan artisterna ställdes rejält mot väggen med frågor om till exempel deras politiska åsikter. Märkligt!

Det hela kulminerade i en dramatisk omröstning. Juryns sinsemellan olika åsikter om bidragen blev än mer uppenbara när deras poäng delades ut. De gav nämligen sin högsta poäng till gruppen The Hardkiss, trots att de inte var en av de där storsegrarna från semifinalerna, medan Jamala rankades som tvåa. Tittarna hade samma toppduo men i omvänd ordning, men då tittarrösterna väger tyngst gick segern till Jamala och hennes 1944!

Nog tycker jag att Ukraina valde rätt! Jamala lyste som startfältets enda riktiga stjärna, medan jag lär behöva längre tid på mig för att ta till mig hennes känslosamma och dramatiska låt - som ju också väckt en del diskussioner. Den är inspirerad av den tragiska historian om hennes gammelmormor som liksom många andra krimtatarer tvångsförflyttades till Uzbekistan och Kazakstan av Stalin under andra världskriget, vilket ännu är en inflammerad händelse.

Det är knappast publikfriande och låten lär inte höra till mina favoriter i Stockholm, men jag tippar att vi åter får se Ukraina i resultattavlans toppskikt i maj - med det här bidraget, 1944 med Jamala (Du hittar alla bidragen som är klara för Eurovision Song Contest 2016 här):

Resultatet i finalen av Ukrainas nationella uttagningJurypoäng
Tittarröster
Totalt
Procent
Poäng
1.
Jamala1944
(Jamala)
5
37,7%
6
11
2.
The Hardkiss Helpless
(Yulia Sanina, Valeriy "Val" Bebko)
6
21,11%
5
11
3.
SunSay - Love Manifest
(Andrey Zaporozhets, Yevgeny Filatov)
4
18,2%
4
8
4.
Pur:Pur - We Do Change
(Nata Smirina, Evgeniy Zhebko)
2
13,58%
3
5
5.
NuAngels Higher
(Alexander Bard, Andreas Öhrn, Chris Wahle)
3
5,94%
2
5
6.
Brunettes Shoot Blondes - Every Monday
(Andrey Kovalev)
1
3,4%
1
2
Jamala representerar Ukraina i Stockholm med 1944 Reviewed by Pierre on 22:41:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Jag vet inte jag! Är det en röst hon använder sig av eller är det en mixer som jobbar på högvarv. Jädrar sån irriterande röst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nää... jag gillar verkligen hennes röst!

   Radera
 2. Den bästa och mest orginella låt som Ukraina skickat på länge :) gillar verkligen den här! :D

  SvaraRadera
 3. Vilket språk sjunger hon på ? ;)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.