Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2016: Inför deltävling 2 i Malmö

Ikväll det dags för Melodifestivalens andra deltävling, den från Malmö Arena! De längre klippen har legat ute sedan i eftermiddags och de har givetvis gått på repeat här sedan dess - jag är redo att tippa, kommentera och sätta betyg!

Den här veckan har jag fått försvara mina rätt hårda och negativa omdömen om minutklippen som släpptes i torsdags en hel del! Av det lilla vi fick höra då tyckte jag nästan allt lät platt och förutsägbart, slätstruket och ointressant - även om jag reserverade mig för att det skulle kunna tänkas kännas annorlunda när hela bidragen presenterades. Men det är väl lika bra att jag hukar mig på en gång - för nae, jag tycker fortfarande inte att veckans låtar håller måttet!

Kanske har jag haft för höga förväntningar - men om jag inte minns fel så har det från högsta Björkman-ort uttalats att vi inte bara har möjlighet att vinna Eurovision Song Contest på hemmaplan i maj. Det skulle dessutom finnas potentiella vinnare i varenda melodifestivaldeltävling! Tjenare... Halvvägs genom årets bidrag har vi knappt ens hört ett bidrag som förtjänar att vinna Melodifestivalen.

Det handlar inte om att bidragen är dåliga. Lägstanivån är många mil över Magisk stjärna-nivå. Faktum är att alla bidrag hittills är helt ok. Några till och med lite mer än ok. Men jag hade hoppats på mer än bara ok - och vi hade definitivt behövt mer än bara ok för att vinna den där sjunde segern i maj. Istället känns det som att Melodifestivalen låtmässigt har blivit Dansk Melodi Grand Prix i år. Duktigt. Trevligt. Helt ok. Men skittråkigt.

Då är jag betydligt mer nöjd med själva showen! Den första deltävlingen var helt lysande och den andra ser inte ut att bli mycket sämre med mera schlagerskola, mer recitation från Dramaten - och en Charlotte Perrelli i toppform! Bland annat framför hon sin nya singel, en svensk version av Helene Fischers mega-schlager Atemlos durch die Nacht.

Trots alla mina invändningar ovan så lär det åtminstone bli en spännande omröstning ikväll! Det känns nämligen rejält jämnt och svårtippat! Så här tror och tycker jag i alla fall om kvällens sjua just nu - därunder kan du säga ditt genom att rösta på din favorit och kommentera i kommentarsfältet! (Lyssningslänkarna nedan går till 2,30-klippen på SVTPlay).

1.
David Lindgren – We are Your Tomorrow

(Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson)
David Lindgren har ju för vana att tävla samma år som Gina Dirawi programleder - 2012 och 2013 tävlade han ju med Shout it Out och Skyline och när nu Gina kommer tillbaka gör han givetvis samma sak!

Redan här stryks min tes ovan under med dubbla streck. Inte nytt under solen (men solen skiner, liksom du som Axwell & Ingrosso sjunger i visan) när David åter helt överger sin musikalvardag för att bli EDM-schlagerstjärna i Melodifestivalen. Allsångsrefräng? Check. Intensivt dansnummer omgiven av streetdansare? Check. Vi prickar även av charmig boy-next-door-appeal som främsta säljpunkt och den är trots allt en stark kandidat ikväll. David har ju gått hem stenhårt i stugorna förut med exakt samma upplägg - men det här är ruskigt ospännande.

Rösta

Ring 099-202 01 eller sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 01 eller sms:a 01 till 729 99 (9,90 kr)

2.
Victor och Natten – 100%

(Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh)
Vi tar det från början - Victor Jr. Morsing är solist. Natten symboliserar Victors pappa som gick bort när han var liten och som genom namntillägget följer med Victor på hans musikaliska resa.

Låten är ännu ett försök att överföra den väldigt svenska vurmen för gladpop på svenska á la Håkan Hellström till melodifestivalformatet. Det har aldrig lyckats något vidare, minns till exempel Axel Algmark eller Kalle Johansson. Du gör inte det? Nej just det. Problemet är inte att det är dåligt utan att det känns just som ett försök att göra vad någon annan redan gjort. Jag är 100% säker på att Victor är chanslös ikväll.

Rösta

Ring 099-202 02 eller sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 02 eller sms:a 02 till 729 99 (9,90 kr)

3.
Molly Pettersson Hammar – Hunger

(Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar)
Trots förhandsbuzz förra året åkte Molly Pettersson Hammar ju ut med dunder och brak i den första deltävlingen förra året - hon var först ut på scenen, medan folk ännu inte hunnit ladda ner hjärt-appen. Det sägs att det debaclet gav Molly ett frikort in i årets tävling som plåster på såren.

Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt, men känslan är att hon nu försöker ta reda på hur det hade kunnat gå förra året om inte app-strulet uppstått. Låten känns nämligen som ett syskon till förra årets I'll Be Fine. Lika snyggt soulpoppig med Mollys glimrande röst i fokus - men liksom den också utan edge och vinnarskalle. Det där lilla extra. Något som händer. Det händer aldrig. Jag blir inte överraskad om Molly möter samma öde som sist ikväll - men fältet känns så jämnt att det lika gärna kan gå en bra bit bättre om hon lyckas träffa rätt genom rutan...

Rösta

Ring 099-202 03 eller sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 03 eller sms:a 03 till 729 99 (9,90 kr)

4.
Isa – I Will Wait

(Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores)
Förra året kom Isa Tengblad från ingenstans och gick oväntat till melodifestivalfinal med den minst sagt Taylor Swift-inspirerade Don't Stop. Därför är det väl ingen överraskning att hon är med i år igen - men desto mer överraskande att hon den här gången tävlar med en ballad!

Jag var rejält skeptisk när jag såg att det handlar om en ballad, men blev snabbt omvänd när jag hörde I Will Wait! Isa har röstresurser jag inte anat och låten är riktigt snygg - inte helt olik Undo och jag hör också paralleller till Sias monsterballadhits i det här paketet. Isa får därmed stå som det lysande undantaget från veckans sågning - finalplatsen borde vara en fullständig självklarhet ikväll, särskilt som det ryktas om att låten matchas med ett riktigt snyggt scennummer!

Rösta

Ring 099-202 04 eller sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 04 eller sms:a 04 till 729 99 (9,90 kr)

5.
Krista Siegfrids – Faller

(Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson)
När årets melodifestivalartister avslöjades i vintras var det här den stora skrällen - finlandssvenska Krista Siegfrids som ju tävlade för Finland i Eurovision Song Contest 2013 med Marry Me.

Låten har beskrivits som ett möte mellan Veronica Maggio och klassisk svensk schlager i samma anda som Linda Bengtzings melodifestivalhits - och det är nog inte helt fel. Själv tänker jag närmast på just Bengtzings senaste melodifestivalförsök Ta Mig för två år sedan. Den lyckades ju inget vidare. Det här känns rejält svårtippat. Jag tycker att även Faller saknar något, redan efter 30 sekunder vet man hur hela låten kommer att låta, men Krista har en svårmatchad utstrålning och är väldigt lätt att tycka om - och hur många finlandssvenskar känner sig manade att rösta just för att hon står på scenen. Nja, utgångstipset är att det här är veckans femma.

Rösta

Ring 099-202 05 eller sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 05 eller sms:a 05 till 729 99 (9,90 kr)

6.
Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson – Håll mitt hjärta hårt

(Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson)
Patrik, Tommy och Uno representerar tillsammans dussintals med hits och en bra bit modern musikhistoria, med betoning på historia - dessutom i en skola som aldrig riktigt varit min. Jag var därför beredd att få toksåga "gubbtrion" som de omtalats som under veckan - men så blir det faktiskt inte riktigt.

Kanske har jag, ett halvår yngre än gubb-Patrik, blivit tillräckligt mycket farbror för att komma ikapp, men jag tycker faktiskt det här låter helt ok. Knappast nyskapande, men uppriktigt och utan tillgjorda gester på ett sätt som nog sjutton borde kunna generera en del röster från den del av publiken som älskar att vara med och skapa evighetshits på Svensktoppen. De har få alternativ ikväll. De räknas visst ut överallt, men jag kan inte riktigt släppa att det här kan tänkas vara veckans skräll. Gubbsen är riktigt svårtippade!

Rösta

Ring 099-202 06 eller sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 06 eller sms:a 06 till 729 99 (9,90 kr)

7.
Wiktoria – Save Me

(Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin)
Nittonåriga Wiktoria Johansson från västgötska Brämhult melodifestivaldebuterar ikväll med modernt countrypoppiga Save Me - som i jämförelse med förra veckans countryförsök faktiskt låter modern.

Det är dock en smula illavarslande att förhandssnacket omkring Wiktoria inte alls handlar om låten utan om hennes tekniskt avancerade scennummer där mönster projiceras på hennes kropp - vilket kräver att hon står blickstilla under hela framförandet. Oh noes, nu låter jag farbror igen - men låter inte det väldigt krystat? Till en fartfylld om än linjär poplåt? Nej, jag ska inte rå-negga ännu, det kanske blir sjukt snyggt och det lyft låten behöver - för även här tycker jag det händer alldeles för lite i låten för att jag ska bli intresserad på riktigt. Utgångstipset blir att Wiktoria max får en andra chans ikväll.

Rösta

Ring 099-202 07 eller sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 07 eller sms:a 07 till 729 99 (9,90 kr)

Vilken är din favorit i den andra deltävlingen? Rösta!

Melodifestivalen 2016: Inför deltävling 2 i Malmö Reviewed by Pierre on 16:26:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Hårda ord, men helt berättigat! Håller med om allt utom att gubbtrion skulle ha en chans! Är förbannat besviken på låtarna i år.

    SvaraRadera
  2. Jättebra reflektioner Pierre alltid kul att läsa.. Håller med dig... Kom o tänka på bara Krista tävlade väl i Malmö 2013 med Marry me visst var de så?=)

    /Fidde

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.