Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2016: Inför deltävling 3 i Norrköping

Här laddas det för fullt inför Melodifestivalens tredje deltävling i Norrköping - vilket känns alldeles extra kul eftersom jag kommer att vara på plats i arenan för första gången den här turnén ikväll! En del av uppladdningen har givetvis varit de längre klippen av kvällens bidrag som släpptes i eftermiddags - och nu är jag är redo att tippa, kommentera och sätta betyg!

Så redo som man kan bli i alla fall - det känns väldigt svårtippat den här veckan, till och med ännu svårare än förra veckan faktiskt! Startfältet är väldigt jämnt den här gången. Dessvärre beror jämnheten inte på att deltävlingen kryllar av toppbidrag, istället sammanfattar deltävlingen min helhetskänsla för årets melodifestival: Det är genomgående en hög lägstanivå, men samtidigt lyser de riktiga toppbidragen med sin frånvaro.

Tipsen får bli helt utifrån min egen känsla - andra tyckare, odds och gårdagens publikundersökning pekar alla åt olika håll vilket ju om inte annat ger oss förutsättningar för en riktigt spännande deltävling ikväll! Så här tror och tycker jag i alla fall om kvällens sjua just nu - därunder kan du säga ditt genom att rösta på din favorit och kommentera i kommentarsfältet! Nu drar jag mot arenan - vi hörs senare ikväll för att snacka resultat!

1.
SaRaha – Kizunguzungu

(Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf)
Sara "SaRaha" Larsson har redan en karriär som artist - i östafrikanska Tanzania där hon är uppvuxen. Nu gör hon ett försök att nå en publik även här i landet hon är född!

Låten har hon skrivit själv tillsammans med Arash, men det här låter betydligt mer Lejonkungen än låtarna vi lärt känna honom genom. Kanske för att den sjungs på swahili, även om det för mina öron lika gärna kunde ha varit ett hittepåspråk a la Amanbanda eller Cameron Cartio. Visst är det catchy, men hade det inte varit för den där publikundersökningen igår hade jag avfärdat det här direkt. Det här kan mycket väl vara årets barnfavorit och tack vare dem kanske nå längre än man förväntat på förhand - men jag lyckas inte knyta an, för mig låter det här inte som mycket mer än en tonsatt och rätt tjatig ramsa.

Rösta

Ring 099-202 01 eller sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 01 eller sms:a 01 till 729 99 (9,90 kr)

2.
Swingfly feat. Helena Gutarra – You Carved Your Name

(Jocke Åhlund, Andreas Kleerup)
Richard Silva II, eller Swingfly som vi känner honom som, är tillbaka i Melodifestivalen igen efter succén med Me and my drum för fem år sedan - men det här gången uppbackad av Helena Gutarra på sång.

Det mesta känns faktiskt igen från den gången - det låter väldigt mycket Jocke Åhlund och Teddybears Sthlm (och mindre av låtskrivarkollegan Kleerup). Det är sångerskan Helena Gutarra som gör hela skillnaden mellan det här och en tre minuter lång upprepning - annars är det lika catchy och taktfast som sist med svingflugan på rap i verserna varvad med en refräng som snabbt sitter. Det räckte sist och om Swingfly återhämtat sig tillräckligt från sin förkylning bör det bli minst Andra Chansen ikväll också.

Rösta

Ring 099-202 02 eller sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 02 eller sms:a 02 till 729 99 (9,90 kr)

3.
Smilo – Weight of the World

(Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson)
Trion Smilo handplockades ur finalfältet i Svensktoppen Nästa förra året, en minst sagt märklig tävling! De vann den ju inte, men vann den på sätt och vis ändå eftersom de fick det alla de tävlande var ute efter - platsen i Melodifestivalen! Dags för lite nytänk där till nästas år kanske..?

Arvid Ångström, Dennis Babic och Oscar Berglund Juhola kallar sin genre för tropical house och de beskriver den som beach-musik som passar när livet är som bäst. Jo, om man tänker att man inte vill ha musik som stör vid de tillfällena så förstår jag tanken - men inte poängen med den musiken i det här sammanhanget. Det låter bra men anonymt, som de där låtarna man plockar in som bakgrund i den hippa tvserien. De fångar känslan utan att ta plats - och det lär inte Smila göra i resultatlistan ikväll heller.

Rösta

Ring 099-202 03 eller sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 03 eller sms:a 03 till 729 99 (9,90 kr)

4.
After Dark – Kom ut som en stjärna

(Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom)
After Dark med Christer Lindarw i spetsen firar i år 40-årsjubileum med en sista avskedshow, This Is It med premiär i höst - och med ett tredje framträdande i Melodifestivalen!

Det här är hands down årets mest klassiska schlager och utan att ha sett det vet jag redan vad som väntar på scenen: glitter och glamour, paljetter och synkdans, drugor och hunkdansare i en riktig jävla schlagershow de luxe. De må vara så att tiden sprungit ikapp och förbi det här till en grad när det är chanslöst ikväll - det är till och med sannolikt, men det är schlager på det sätt som en gång fick mig att handlöst falla för tävlingen. Även om jag har hört det här förut i mången version, och även om jag tycker det där namedroppandet så pass krystat att det kliar - så hoppas jag på ett litet schlagerunder ikväll.

Rösta

Ring 099-202 04 eller sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 04 eller sms:a 04 till 729 99 (9,90 kr)

5.
Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead

(Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
Lisa Ajax hann knappt lämna Globen-scenen efter Idol- segern 2014 innan hon började omtalas som en blivande artist i Melodifestivalen - och nu är hon här.

Jag hade dock hoppats att hon skulle komma med något som ger henne en egen identitet. Det här är inte den låten. Det låter Zara Larsson och Rihanna på samma gång, men bara som en blek och teflonbestruken kopia som jag inte lyckas koppla grepp på - det går in genom ena örat och ut genom det andra utan att stanna till på vägen. De flesta verkar vara inne på att Lisas låt kommer att ha ett fortsatt liv i tävlingen efter ikväll. Själv är jag inte alls lika säker på det.

Rösta

Ring 099-202 05 eller sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 05 eller sms:a 05 till 729 99 (9,90 kr)

6.
Boris René – Put Your Love on Me

(Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson)
Till vardags spelar Boris René fotboll i superettan-laget Degerfors IF - men parallellt odlar han intresset för musik!

Om Lisa Ajax låt är svår att få grepp om så är problemet närmast det motsatta här. Det smittande housepianot och den omedelbara refrängen gör att jag stuffar loss från start, nostalgiskt fånflinande över de sköna 90-talsvibbarna. Jag hade dock önskat att låten utvecklats lite mer, att den tagit vägen någonstans - istället tuggas refrängen om på ett sätt som hade lett till vansinne om inte hela grundpaketet hade varit så lätt att tycka om. Kan Boris väga upp den bristen med ett riktigt schysst framträdande tror jag det kan tänkas räcka ändå - startnumret är perfekt för just den här typen av låt!

Rösta

Ring 099-202 06 eller sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 06 eller sms:a 06 till 729 99 (9,90 kr)

7.
Oscar Zia – Human

(Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith)
Lyssna
 
Det är ingen dålig resa Oscar Zia har gjort sedan han tävlade senast med boybandbagatellen Yes we can! Den gången tävlade han med en skön axelryckning, den här gången är det tydligt att låten har större mening än så. När han häromvecka tog klivet ut  ur garderoben gjorde han klart att kopplingen till hans tävlingsbidrag är stark.

Jag gillar det här, det är helt klart min favorit den här veckan, men ser också tydliga paralleller med förra veckans favorit som föll. Det är en riktigt snygg ballad med en stark artist och ett eurovisionmässigt framförande, men på ett sätt som kan upplevas som mörkt och kanske till och med kyligt. Oscars nummer sägs vara unikt, med ett galet antal klipp som ska framhäva låten på ett speciellt sätt. Lyckas det träffa rätt borde han vara i final - men just nu känns det som att vad som helst kan hända ikväll!

Rösta

Ring 099-202 07 eller sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 07 eller sms:a 07 till 729 99 (9,90 kr)

Vilken är din favorit i den tredje deltävlingen? Rösta!

Melodifestivalen 2016: Inför deltävling 3 i Norrköping Reviewed by Pierre on 17:51:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Håller med i det mesta, man får väl blanda lite hjärna och hjärta helt enkelt. Tror Oscar är klar till final, och vill ha med AD till AC, minst. Sen tror jag Boris kanske skräller lite och hamnar i final, och Lisa till AC. Men Saraha kan bli farlig tydligen, fast får jag bestämma åker de tre första ut direkt, och resten slåss om toppen! Spännande!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.