Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Nationell final i Polen trots allt - final den 5 mars

Det har stormat en del omkring Polens eurovisiondeltagande i vinter! Redan i oktober meddelades att man kommer att vara med och tävla i Stockholm med ett internt utvalt bidrag, precis som de senaste två åren - men i början av januari blev polackerna en världsnyhet när parlamentet klubbade igenom ett gäng nya lagar som låter staten ta kontroll över offentlig media och plötsligt var det inte längre självklart att de ens skulle få vara med i Eurovision Song Contest.

EBU besvarade frågan om polskt deltagande eller inte med att man visserligen fördömer de nya lagarna, men att då organisationens främsta mål är att styrka public service kommer Polen fortsatt att vara fullvärdiga medlemmar - och är därmed välkomna även till Eurovision Song Contest.

I samband med de nya lagarna fick det nationella tvbolaget TVP en ny chef och med honom kom också en ny inställning till hur man vill välja bidrag. I stället för ett internt utvalt bidrag blir det en nationell final där tittarna på egen hand får utse vinnaren.

Tävlingen kommer att gå under namnet Krajowe Eliminacje 2016 och kommer att avgöras i en enda final den 5 mars. Bidrag tas emot från och med nu fram till den 8 februari. Därefter kommer en jury att välja ut mellan fem och tio bidrag som sedan kommer att presenteras den 16 februari.

Ur rent glittrigt eurovisionperspektiv är det givetvis kul att Polen inte bara är med utan dessutom ställer till med en nationell final för första gången på fem år, men jag hoppas de får anledning att tänka om när det gäller de där nya lagarna - kanske med någon liten hjälp av Eurovision Song Contest som ju faktiskt är en ren hyllning till public service.
Nationell final i Polen trots allt - final den 5 mars Reviewed by Pierre on 19:48:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.