Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2016: De internationella jurygrupperna

En nog så viktigt del av nästa veckas finaldramatik står ju de internationella jurygrupperna för! Precis som vanligt ju kommer hälften av poängen som delas ut i finalen att komma ifrån dem! Det är väl därför helt klart läge att kika lite närmare på länderna som är med och röstar den här gången!

Sex av länderna som röstade i fjol finns med även i år; Cypern, Estland, Frankrike, Israel, Nederländerna och Slovenien. Tre länder som hjälpt till förut, Bosnien Hercegovina, Italien och Norge återkommer medan två länder är med och röstar för första gången - Australien och Vitryssland!

Hur viktiga deras poäng blir beror ju på hur de fördelar sig i jämförelse med tittarnas. Förra året spelade de ju ingen roll alls då både tittarna och de internationella jurygrupperna var rörande överens om att Måns Zelmerlöw var en överlägsen vinnare. Vid tidigare tillfällen har de spelat en desto större roll! Minns till exempel när Sverige senast skulle stå som värdland och de internationella jurygrupperna helt körde över tittarnas favorit Yohio och såg till att segern gick till Robin Stjernberg!

Just det scenariot kan det vara värt att ha i huvudet i år! Det kan ju faktiskt tänkas bli ett liknande den här gången. Av allt att döma kommer tvtittarna att ha en storfavorit i Frans - men vi vet ännu inget om hur Europa skulle se på det valet. Jag gjorde en uträkning tidigare i veckan som lekte med tanken att antalet Spotify-lyssningar vore tittarpoäng (se här), och enligt den skulle Frans få ett försprång på 65 poäng ner till tvåan när tittarnas poäng var lagda. 2013 skiljde det 61 poäng mellan Yohio och Robin när de internationella jurygrupperna sagt sitt. De hade med andra ord inte kunnat störta Frans med poängen från den gången, men vi kan i alla fall se att det skulle kunna hända! Å andra sidan kan det ju faktiskt lika gärna vara så att de visar sig älska Frans - och då blir scenario snarare detsamma som förra året när Måns vann!

Hur stor roll deras poäng kommer att spela för slutresultatet i år återstår alltså att se, men i väntan på det kan vi ta en titt på deras röstningshistorik i Melodifestivalen! Här är åren de deltagit förut och artisten de då gav sin tolva:

Statistik för de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen 2016


2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
AustralienBosnien Hercegovina
Loreen


Cypern

Måns

Sean Banan
Loreen


Estland

Måns
Linus Svenning

Loreen


Frankrike

Måns
Alcazar
Ulrik Munther
Danny
Eric Saade
Salem al Fakir
Israel

Mariette
Ace Wilder
Robin StjernbergItalien


Ace Wilder
Ulrik MuntherNederländerna

Måns
Ace Wilder
Norge
Loreen
Swingfly
Salem al Fakir
Slovenien

Måns

VitrysslandVinnare

Måns
Sanna Nielsen
Robin Stjernberg
Loreen
Eric Saade
Anna Bergendahl

Kort om röstningssystemet i Melodifestivalen 

Tittarna: Tittarna delar ut totalt 473 poäng, samma antal som de internationella jurygruppernas totala poäng. Tittarnas poäng delas ut procentuellt. Ett bidrag som får 10% av rösterna får således 10% av de 473 poängen.

De internationella jurygrupperna: Jurygrupperna delar ut sina poäng enligt poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Elva jurygrupper delar alltså ut 43 poäng vardera vilket ger 11 x 43 = 473 poäng.

Skulle två bidrag sluta på samma poäng så är det tittarnas röster som avgör.
Melodifestivalen 2016: De internationella jurygrupperna Reviewed by Pierre on 13:10:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Svårt att dra slutsatser av detta mer än att Cypern ger sin 12a till Samir och Viktor? Kanske blir en kompromissvinnare som i Finland 2000.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.