Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

De röstar som den svenska juryn i Eurovision Song Contest 2016

Idag presenterade EBU medlemmarna i de jurygrupper som kommer att stå för hälften av de utdelade poängen under Eurovision Song Contest i Stockholm!

Sedan två år tillbaka presenteras ju namnen på jurymedlemmarna i förväg som ett led i en strävan att skapa en öppenhet omkring röstningsförfarandet och i förlängningen komma åt möjligheten till röstfusk - och därför redovisas också de individuella jurymedlemmarnas röster i efterhand.

Kriterierna för att få vara med i juryn är flera; man får inte ha suttit med i juryn de senaste två åren, man måste på något sätt arbeta med anknytning till musikindustrin, man måste vara medborgare i landet man representerar, man får inte ha någon koppling till något av de tävlande bidragen och det måste finnas en balans i gruppen sett till kön, ålder och bakgrund.

Årets svenska jury ser ut som följer:
Karin Gunnarsson, 39 år, radio-DJ. (juryordförande)
Anderz Wrethov, 37 år, låtskrivare, artist och producent.
Wiktoria Johansson, 19 år, artist.
Anton Ewald, 22 år, artist.
Rickard Keilor, 44 år, programchef för radiokanalen NRJ.

Bland övriga deltagarländers jurygrupper återfinns en hel hög med gamla eurovisionbekanta som Kati Wolf, Boyana Stamenov, Molly Sterling, Axel Hirsoux och Alma Čardžić. Äldst av alla jurymedlemmar är Rysslands Gennady Gladkov, 81 år medan Makedoniens 16-åriga Anja Veterova är yngst.

Juryns uppdrag är att ranka alla de tävlande bidragen i det egna landets semifinal samt finalen genom att använda följande kriterier för bedömning: artistens sånginsats, framförandet på scenen, låtens komposition och originalitet samt helhetsintrycket av bidraget. Juryn röstar i samband med det andra genrepet kvällen före respektive show. Efter att de individuella jurymedlemmarna röstat slås deras respektive ranking ihop till en snittranking som blir juryns totala ranking. De tio bidrag som hamnar högst i den totala rankingen får landets jurypoäng enligt skalan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Nytt för i år är ju att juryns och tittarnas poäng inte kommer att slås ihop utan redovisas separat i rutan! Du kan läsa mer om det nya röstningssystemet här.

Det finns ännu gott om jobb för EBU med det här med jurygrupperna! För två år sedan diskades Georgiens jury och förra året hände samma sak med jurygrupperna från Makedonien och Montenegro, alla eftersom man misstänkte att rösterna på något sätt manipulerats. Låt oss hoppas att vi slipper sådant i år! Man kan också ha invändningar mot att man fortfarande inte lyckas få till en jämn fördelning på varken kön eller ålder - män är ännu överrepresenterade och över 60% av rösterna kommer från åldersgruppen 30 till 50 år. För min del reagerar jag också på att Wiktoria ingår i den svenska juryn samtidigt som hon är en av jurymedlemmarna i SVTs Inför Eurovision Song Contest. Hur tänkte man där?

Du hittar samtliga länders jurymedlemmar här


De röstar som den svenska juryn i Eurovision Song Contest 2016 Reviewed by Pierre on 17:45:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Inte alls förmodligen, hon är ju helkass dessutom.

    SvaraRadera
  2. Visst är grejen med Wiktoria konstig! Fast i införprogrammet så går hon ju mer på känsla. I själva tävlingen har hon vissa kriterier att utgå ifrån. Då kanske hennes bedömningar blir lite annorlunda?

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.