Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Rumänien deltar inte i Eurovision Song Contest 2016 - har uteslutits ur EBU

Rumänien och deras representant Moment of Silence med Ovidiu Anton kommer inte att delta i Eurovision Song Contest i Stockholm. Detta sedan landets nationella tvbolag Televiziunea Română (TVR) idag uteslutits ur EBU på grund av obetalda skulder på över tio miljoner euro.

Skulden sträcker sig ända tillbaka till 2007, och under de sex senaste åren har EBU gjort flera försök att möta TVR genom att göra upp avbetalningsplaner som man sedan inte levt upp till. Bara i år har man vid fyra tillfällen kontaktat den rumänska regeringen för att uppnå en lösning utan att få någon respons. En deadline sattes därför för att betala in en del av skulden nu i onsdags. Denna möttes inte trots att den sedan förlängdes till igår torsdag.

Konsekvenserna blir därför att TVR utesluts ur EBU, vilket också innebär att man inte kan delta i Eurovision Song Contest förrän man eventuellt åter blir medlemmar i framtiden, liksom man fråntas andra förmåner för EBU-medlemmar som t.ex. möjligheten att sända tävlingen.

För årets tävling innebär det att bidraget lyfts ur den andra semifinalen där det skulle har startat från startnummer tolv. Återstående arton bidrag kvarstår i den redan uppgjorda startordningen. Bidraget kommer dock finnas kvar på det officiella albumet med bidragen, både i dess fysiska och digitala upplaga och ackrediterade fans och press från Rumänien flyttas över till den internationella delegationen. Det innebär också att vi trots allt inte får något deltagarrekord i år - antalet deltagande länder stannar vid 42.

Framför allt är ju det här hemskt tragiskt för Ovidiu Anton och teamet omkring honom som bara en dryg vecka innan repetitionernas start i Stockholm nu tvingas dra sig tillbaka. Det ansvaret ligger helt på det rumänska tvbolaget som uppenbarligen har struntat i det faktum att man har en stor oreglerad skuld och de konsekvenser det kan innebära. När nu en helt oskyldig deltagare kommer i kläm tycker jag nästan att Ovidiu borde få göra en Anna Book i Stockholm och åtminstone få framföra sitt bidrag utom tävlan:
Rumänien deltar inte i Eurovision Song Contest 2016 - har uteslutits ur EBU Reviewed by Pierre on 13:18:00 Rating: 5

9 kommentarer:

 1. Tydligen ska startordningen "justeras". Tycker annars att det är extremt synd att detta händer! Även om jag förstås förstår att det var en rimlig handling från EBUs sida. Först blir Anna Book diskad två dagar innan MF, nu blir Rumänien petade knappt två veckor innan tävlan. Vilket märkligt år detta har blivit!

  SvaraRadera
 2. Har du någon källa på det? Enligt eurovision.tv kommer den inte att ändras. "The order of performances of the other 18 acts will remain the same.". Justeringen skulle väl i så fall innebära att bidragen efter Rumänien flyttas upp ett steg.

  SvaraRadera
 3. http://www.svt.se/melodifestivalen/om-esc/rumanien-lamnar-eurovision-song-contest

  Direkt från SvT: "– Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna."

  Men det kanske är precis som du säger, att de andra bidragen efter flyttas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag skulle nog tolka det så. Vore konstigt om de skulle börja stuva om nu tycker jag.

   Radera
 4. Självklart Tycker även jag det här är väldigt trist :p men om jag skulle få välja att plocka bortsett av bidragen så skulle Rumäniens ligga nära till hands..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur den synvinkeln sörjer jag bara att inte få skriva årets smarrigaste sågning - men det känns sekundärt i det här läget, oavsett vilken artist som drabbats vore det lika hårt för denne. #jesuisovidiu

   Radera
 5. Det här var en av mina favoriter i semi 2 så jag är väldigt ledsen att det inte kommer till start- även om EBU har agerat helt rimligt (om dock lite sent på säsongen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, favorit?! Du är så udda Johanna, den här är ju superdålig i mitt tycke...

   Radera
  2. Haha:-) ja kanhända. I semi 2 dock. Fortfarande 12 låtar från semi ett, 2 från finalen och kankse 2-3 i semi 2 som är bättre. Men ändå en bra låt i mitt tycke...:-)

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.