Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför den första semifinalen i Stockholm

Efter en hel säsong av förväntan och en dryg vecka av rep i Globen är det äntligen dags för skarpt läge - ikväll avgörs Eurovision Song Contests första semifinal!

Efter att ha sett genrepet igår kväll törs jag lova en riktigt bra show! Scenen är grymt snygg och Måns Zelmerlöw och Petra Mede som programledare är fantastiska, med skönt samspel och ett manus som kommer att få tittarna att både gapskratta och sätta i halsen! Måns inleder hela showen med sin Heroes i en uppdaterad version av den han körde i Melodifestivalen i vintras, där hans animerade vänner får liv genom en barnkör.

Förutom de tävlande bidragen kommer vi också att få se bitar ur hälften av de redan finalklara bidragen - de från Frankrike, Spanien och vår egen Frans och hans något uppdaterade nummer till sin If I Were Sorry! Det är också i den här semin som vi i Sverige får vara med och rösta! För att hjälpa dig på vägen har jag gått igenom bidragen här nedan. Så här tror och tycker jag om kvällens bidrag - längst ned kan du rösta på vad du tycker om låtarna:

Finland: Sandhja – Sing It Away
Sandhja och hennes körtjejer har svängt röven av publiken under sina spelningar utanför eurovisionscenen här under repveckan med spontana, uppsluppna och röstmässigt starka och lekfulla framträdanden. Märkligt då att man valt en helt annan approach på scenen - där är det blekt, osvängigt och kyligt, som om fokus ligger på att stå på rätt ställe snarare än på att ha kul. Utslagen!

Grekland: Argo – Utopian Land
Grekland brukar ju vara stensäkra finalister - men så känns det inte den här gången! Låten är en röra av traditionella folktoner, rap och en irriterande banal refräng och framträdandet har känts otajt under repen. Framför allt verkar inte de båda tjejerna trivas riktigt på en stor scen. Det gör däremot åtminstone en av rap-snubbarna - han har lyfts fram i numret och under gårdagens genrep klädde han av sig på den rejält vältränade överkroppen under slutet av låten i sista desperat försök att knipa de där avgörande poängen. Borde få åka hem ikväll, men så är ju det här trots allt Grekland... Utslagen!

Moldavien: Lidia Isac – Falling Stars
Vad vore eurovision utan härligt krystat effektsökeri? Här har vi ett strålande exempel när Lydia får sällskap på scenen av en dansande kosmonaut! I sin aluminiumfolieglänsande dräkt lyser han starkare än en rätt blek Lidia som inte precis är hjälpt av att låten är ett platt hopkok av precis alla schlagerpoplåtar vi hört i den här tävlingen på den här sidan millennieskiftet. Utslagen!

Ungern: Freddie - Pioneer
Här är en tidigare favorit som har bleknat en del under veckan i Stockholm! Freddie är fortfarande het och rösten är stark och skönt raspig, men låten försvinner lite i startfältet med den här konkurrensen och det startnumret och då hjälper inte en skön visselhook. Och nej, han blir inte heller särskilt hjälpt av den trummande munken med självlysande trumpinnar som han har med sig på scenen. Trots det tror jag på final - framför allt med juryns hjälp. Till final!

Kroatien: Nina Kraljić - Lighthouse
Nina har bjudit på en hel rad what the fuck-ögonblick här under repveckan då hennes stylist verkar ha fått uppdraget att stalja henne för ett Star Trek-konvent istället för den här tävlingen - hon verkar ha en hel garderob väldigt spejsade outfits att välja på! Jag gillar fortfarande både låten och rösten, men vem kommer att lyssna på dem när Nina slår upp sitt futuristiska fyrmannatält på scenen? Risken är stor att kroaterna för åka hem i förtid alldeles i onödan. Utslagen!

Nederländerna: Douwe Bob - Slow Down
Numret till den oförargligt countrypoppiga Slow Down går på ett tydligt och rätt iögonenfallande tidstema med bland annat en enorm urtavla i golvet, och om det inte räcker för att få uppmärksamhet har han också slängt in en väldigt märklig paus i numret. Det blir knäpp tyst i vad som känns som evighetslånga sekunder. Douwe har öppnat en bar på söder nu under eurovisionveckorna och hela presscentrat har försetts med halsdukar som stöttar team Douwe - men jag tror inte han gör någon The Common Linnets här och smyger upp till en topplacering. Även om jag inte ser honom som chanslös tror jag risken är hög att han får åka hem ikväll. Utslagen!

Armenien: Iveta Mukuchyan - LoveWave
Jag tycker fortfarande att det här är en rätt märklig låt - snygg instrumenterad bygger den mot ett crescendo som liksom aldrig kommer. Märkligt är dock ofta helt rätt i det här sammanhanget och till det har låten dessutom fått ett riktigt snyggt (och svenskkoreograferat) nummer. Iveta själv lyser på scenen, och inte bara som sångerska. Under repveckan har hon bländat den manliga heterosexuella minoriteten i presscentrat genom att visa väldigt mycket ben. Till final!

San Marino: Serhat - I Didn't Know
Serhat bjuder på discokitsch de luxe när han med Leonard Cohen-röst intar rollen som dandy och mullrar fram låttexten till ett discobeat á la Baccara. Det lätt sexistiska numret andas Studio 69 med lättklädda danserskor, blinkande ljusramper och ett konstant flöde av färgkaskader. Nog kan det här tänkas samla en del poäng från de som röstar på det man skrattar åt - men juryn lär ta död på alla eventuella finalchanser. Utslagen!

Ryssland: Sergey Lazarev - You Are The Only One
Ryssland och Sergey är fortfarande segerfavoriter - och det är inte konstigt alls efter den här veckan! Låten må kännas lite gjord förut, men på ett sätt som går hem åtminstone bland fansen här i presscentrat. Numret är årets mest påkostade och högteknologiska och tar som sådant plats och stjäl allas ögon. Tänk Måns nummer från ifjol och vrid det i kubik, sätt det sedan i händerna på ett snyggo som är proffs ut i fingerspetsarna och du har åtminstone en semifinalvinnare! Final!

Tjeckien: Gabriela Gunčíková - I Stand
Tjeckien har aldrig varit närmare en finalplats än när de slutade på trettondeplats i semin i Wien förra året - men nu är det väl ändå dags! Gabriela är inte bara vacker, hon är en grym sångerska också! Inte en ens i närheten av sur ton under hela veckan och den snygga balladen är riktigt snyggt iscensatt med flytande geometriska former i cerise, blått och lila bakom en svalt värdig Gabriela. När scenen slår ut i blom under crescendot tippar jag att många fler än jag sitter med gåshud! Till final!

Cypern: Minus One - Alter Ego
Inga sensationer här, cyprioterna jobbar med klassiska rockklichéer i numret till sin upprockade Skara-schlager där man bland annat lånat idén med att låsa in halva bandet i stora burar från Outtriggers melodifestivallåt Echo för två år sedan. Konceptet är intet nytt under solen, men det är rakt igenom ösigt driv och killarna gör sin grej bra - med en allsångsrefräng som sitter som paddan i asfalten på toppen tror jag på cypriotisk final, trots det där lite bajsnödiga vargylandet! Till final!

Österrike: Zoë - Loin d'ici
Det här är en av årets stora fanfavoriter - så snart Zoë visat sig på en scen här i veckan har fansen hamnat i kollektiv extas. Jag är inte lika säker på att tvtittarna faller lika hårt för Zoës vandring genom ett hysteriskt färgglatt akvarellandskap. Visst är det trallvänligt och lättillgängligt och jag älskar fortfarande den där minuten innan låten går på tomgång, men efter den händer liksom ingenting. Ser man i första hand Zoës charm och en skön refräng eller ser man en repetitiv låt  och en smaklös orgie i barnkammarestetik? Jag tror de förra kan räcka här i semin, men det är ett osäkert kort! Till final!

Estland: Jüri Pootsmann - Play
Jag hade förhoppningar här - jag har älskat låten under hela våren - men mitt emellan Zoë och Samra känns Jüri som en istapp. Låtens tema har tagits upp i en sceninramning som känns casino. Det är rätt snyggt, med varma röda toner och spelkort där det senare accentueras av att Jüri gör ett kackigt genomfört korttrick. Jüri själv sjunger riktigt bra, men framstår som en frostbiten lyktstolpe, både i sitt nummer och mittemellan Österrike och Azerbajdzjan. Utslagen!

Azerbajdzjan: Samra - Miracle
Samra har varit sjuk under veckan och har plågat presscentrat med repetitioner där tonerna har varit helt all over the place. Låter det så ikväll lär det vara stenkört, men hoppet väcktes igår kväll när det lät åtminstone lite bättre på genrepet. Jag hoppas hon fixar det, numret är ett av årets snyggaste och precis lagom over the top med snyggt ljus, heta kläder i guld och vitt på både Samra och de snyggt koreograferade dansarna - och framför allt har man ju en redigt skön schlagerpoplåt! Till final!

Montenegro: Highway - The Real Thing
Jag verkar höra till en liten minoritet som faktiskt tycker Montenegros låt är helt ok - det är tungt och skitigt, har ett skönt riff och som gammalt Depeche Mode-fan gillar jag att jag hör deras eko mellan raderna i The Real Thing. Killarna är dessutom överraskande trovärdiga i rollen som rockers, här dessutom förstärkta med en sångerska längst ute på catwalken i ett passande mörkt nummer upplyst av stroboskop. Är rimligtvis stenkörda här, jag blir inte ledsen om det mot alla odds skräller! Utslagen!

Island: Greta Salóme - Hear them Calling
Det är något oroväckande när allt snack omkring Island handlar om hur mycket Greta egentligen har kopierat sitt nummer av Måns och Loreen - precis ingen snackar om låten! Själv köper jag utan problem Gretas samspel med den animerade bakgrunden - visst är tekniken densamma som Måns använde, men hon har använt den till något eget i linje med låten. Jag har lite svårare att smälta de onödiga lånen av Loreens estetik. Och just ja, låten! Jag kom aldrig riktigt över språkbytet till engelska... Det lär inte störa tittarna ikväll - jag tror de i första hand ser ett rätt spektakulärt och snyggt genomfört nummer till en rätt skön låt. Till final!

Bosnien Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je
Bosnien bjuder på balkanballad som ska illustrera en Romeo och Julia-historia med den aktuella flyktingkrisen som ram - vilket Dalal och Deen till exempel visar genom att sjunga till varandra genom en vägg av taggtråd. Jag tycker det här känns väldigt mycket som en standard som sänks av ett omotiverat rap-parti. Bosnierna gör dock sin grej bra och det är svårt att tippa emot en svit där Bosnien aldrig bommat en semi - jag tror det finns tillräckliga många röstande från Europas sydöstra hörn i semin för att det ska räcka igen även om jag gärna har fel! Till final!

Malta: Ira Losco - Walk On Water
Sist ut i semin är Ira Losco som ju redan varit eurovisiontvåa - 2002 med 7th Wonder. Enligt spelbolagen ligger hon bra till för en topplacering även den här gången - men det tror jag inte kommer att hända. Det ser riktigt snyggt ut på scenen, med en Ira som ser skönt gravidlycklig ut och effekter som drar nytta av scenens djup - men den svenskpennade Walk on Water är varken mer eller mindre än habil radiopop utan edge och originalitet. Och nej, jag räknar inte det där störande fiskmåsskriet som originalitet. Lyssnar ni noga hör ni förresten Molly Pettersson-Hammar köra - hon får dock inte synas utan har gömts undan i kulissen. En finalplats ikväll känns dock rätt gjuten! Till final!

Rösta! Vad tycker du om de tävlande i den första semifinalen?
Inför den första semifinalen i Stockholm Reviewed by Pierre on 15:13:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Idag håller jag en extra tumme för min 6a Kroatien, min 7a Island o min 13e placerade Nederländerna x)

  SvaraRadera
 2. Jag satte också 8/10. Jag valde mellan Armenien och Grekland men gick på statistiken... Sen hade jag Island på finalplats också...var kom Nederländerna ifrån? Helt otippat tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nederländernas Douwe fick väldigt bra gensvar i arenan! Redan där anade jag att han gick mot final... Armenien såg jag däremot som en av kvällens säkraste finalister!

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.