Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Repetitioner i Stockholm - femte dagen

Ännu en dag i paradiset! Idag repade alla bidragen i den första semifinalen samt Frankrike och Spanien på scenen i Globen och jag var på plats i presscentret under hela dagen för att kolla, rapportera och tycka om det vi fick se och höra!

Jag tycker den första semin känns betydligt mer svårtippad än den andra, även om del klarnade idag! Allra mest spännande var helt klart att se det första framträdandet av Frankrikes bidrag, förhandsfavoriten J'ai Cherché med Amir!

Här nedanför har du allt om dagens rep - mina omdömen, de officiella klippen från repen och längst ner en samling länkgodis till bilder, presskonferenser och repen i fullängd inifrån Globen!

Finland: Sandhja – Sing It Away
Först ut är finska Sandhja och börjar dagen med samma trend som vi såg igår med ett nummer i blått. Sandhja själv är klädd i tajt dräkt i ljusare turkos ton och bakgrunden går i mörkare blått. Det passar illa med mina förväntningar, jag tänker den souliga Sing It Away som en varm låt, men här blir den kyligt nordisk och tappar därför i trovärdighet och känsla för min del. De fem körsångarna/dansarna omkring Sandhja ger dock numret liv och i slutet bjuds på semits första tur ut på catwalken. Om det är morgontrötthet eller inte - sången är rätt sur här och en finsk finalplats känns inte särskilt trolig i det här läget.

Grekland: Argo – Utopian Land
Traditionella folktoner, klassiska hiphop-poser och jag fortsätter associera till Ace of Base - däremot tycker jag inte det här känns lika hopplöst som jag tyckt på förhand. Låten är en osalig röra och jag tycker fortfarande aldrig att det lyfter, men det är ett levande framträdande både i de sex koreograferade bandmedlemmarna och i bakgrunden - dessutom, halleluja, går numret i varma färger. Tjejerna är klädda i vitt och killarna i vita överdelar och bruna brallor - tjejerna sjunger, två av killarna öhh... hiphoppar och de båda andra killarna spelar instrument. Kan nog tänkas bli ännu en grekisk finalplats det här trots allt!

Moldavien: Lidia Isac – Falling Stars
Det blir nästan parodiskt med alla blåa nummer - men här passar det ju desto bättre med låtens tema! Lidia sjunger surt framför en stjärnklar natthimmel, klädd i kort mörk klänning med en mosaik av spegelglasskärvor upp- och nertill. Halvvägs in i låten får hon sällskap på scenen av en dansande kosmonaut. Rätt hunkig snubbe, men den där dräkten ser ut som om den hör hemma i ett barnprogram. Tänk att man lågbudget-tillverkar en dräkt av aluminiumfolie. Intesåsnyggt. Under andra genomkörningen sjunger hon en av verserna i den franska versionen! Intressant... tänker hon göra det i semin - och får man ens byta språk i det här läget? Det känns lite som ett desperat move att jaga röster i sista stund. Sjunger hon så här pass surt när det är skarpt läge tror jag det är rätt kört för Moldavien i vilket fall dock.

Ungern: Freddie - Pioneer
Vid det här laget blir man helt lycklig av nummer i varma färger! Scenen går i rött när Ungerns Freddie gör Pioneer flankerad av tre manliga körsångare som till exempel står för den där visselhooken till vänster - äntligen någon som inte känner att han behöver gömma kören - och en hmm... trummande munk med självlysande trumpinnar till höger. Sångmässigt låter det väldigt stabilt, och även om den där trumslagarmunken stjäl onödig uppmärksamhet från Freddie känns det här som en rätt given finalist!

Kroatien: Nina Kraljić - Lighthouse
När det gäller att gå all in för over the top kläder så ligger kroatiska Nina Kraljić förmodligen väldigt bra till för att ta hem det priset i år! Hon inleder med en enorm, futuristisk, nästan obeskrivlig cape i silver och svart med ett mönster liknande ett träd. Efter första refrängen dras den av av två körmedlemmar (fyra körmedlemmar står bakom henne som mörka skepnader i svart) och under döljer sig ännu en fantastisk kreation i vitt och silver, med glitter och fjädrar. Det blir stort A för att verkligen gå in för det här, men det här är bara för mycket. Hon kommer att synas, men knappast på ett sätt som lockar röster. Jag stör mig dessutom enormt på det engelska uttalet här, och där är jag ändå inte särskilt känslig för det. Kroatien kan mycket väl bli en favorit som faller!

Nederländerna: Douwe Bob - Slow Down
Någon har tänkt till här! Numret inleds med ljudet av en klocka som tickar och bilden zoomas in mot en enorm urtavla på golvet där visarna rör sig baklänges - sedan börjar låten! Smart och snyggt. Douwe sitter på en pall med sin gitarr och runt om på den där urtavlan finns samma band som i videon. Färgerna är snygga och varma och det känns som om det funkar - fram tills gitarrsolot. Efter det stannar nämligen tiden helt och det blir knäpptyst i flera sekunder. Trots att han körde samma grej i måndags råder förvirring i presscentrat... hur ska det då inte bli i semin på tisdag? Visst knyter det an till låtens text om att sänka tempot, men det här blir så övertydligt att det mest känns märkligt. Man tror att något blivit fel. Svårtippat, med det här numret minns man låten, men jag är ändå tveksam till att det här kan räcka. Nu blir det lunchpaus till 12.30! Vi hörs då!

Armenien: Iveta Mukuchyan - LoveWave
Jag passade att ta en första sväng in till arenan - idag finns ju första gången möjlighet för pressen att se repen därifrån! Ett knippe bilder finns på min Instagram - men Armeniens nummer ser riktigt smarrigt ut! Det är mörkt med spelande strålkastarpelare, eldpyron och hologram. Jag är dock inte lika imponerad som pressen verkade vara i måndags, vilken möjligen kan bero på att de där hologrammen lite försvann inne i arenan. Sången är dock inte heller klockren och outfiten, en glittrande svart body som visar väldigt mycket ben och en genomskinlig svart mantel över ser inte direkt smakfull ut. En finalist borde det definitivt vara i alla fall!

San Marino: Serhat - I Didn't Know
Haha... det här är så fantastiskt kitschigt! Serhat är dandy i hatt och plommonfärgad kostym och mullrar fram sin text framför ljusramper och fem kvinnliga och rätt lättklädda danserskor medan färgkaskader flödar över scenen á la Studio 69 innan tjejerna mot slutet samlas runt honom i en liiite sexistisk oh daddy-formation. Det sticker ju ut och kan nog samla en del poäng från de som röstar på det man skrattar åt - men det borde ändå inte räcka för final.

Ryssland: Sergey Lazarev - You Are The Only One
Det börjar inget vidare för Sergey! Vid första försöket är han helt i osynk med den animerade bakgrunden och man bryter efter en halvminut. Det går bättre på andra försöket! Jag var full av förväntan efter allt uppsnackande och bilderna vi redan sett - men nej, jag köper inte det här. Det är tekniskt avancerat och visst finns här riktigt coola inslag - som när Sergey klättrar på väggen och scenen i slutet när han står ovanpå den är rätt mäktig, men där emellan gör man många missar. Som att snygge Sergey slarvas bort när han helklädd i svart emellanåt knappt syns bland allt bling! Jag förstår inte heller varför man valt en så liten vägg att alla kanter syns hela tiden. Allra mest stör jag mig dock på likheterna med Måns nummer - och faktiskt Charlotte Perrellis till The Girl i Melodifestivalen 2012. Genomförandet är ingen kopia, men upplägget är precis detsamma med Sergey som gör rörelser i samspel med animeringar på väggen och intrycket blir bara att man försöker rida på förra årets segervåg. Fatta mig rätt, hade det här varit före Måns vore det en självklar vinnare. Det är det inte nu. Jag tror helt enkelt inte att tillräckligt många köper de uppenbara parallellerna.

Numret verkar för övrigt inte vara helt spikat - mellan varje genomkörning ändras detaljer som färger, vinklar och animeringar och Sergey har ännu inte varit helt i fas med rörelserna vid någon av dem.

Tjeckien: Gabriela Gunčíková - I Stand
Ohh... Gabriela står för dagens klart röststarkaste framträdande hittills! Sången är helt klockren, varenda ton sitter och det känns som helhet riktigt mäktigt! Scenen är grymt snygg med geometriska former i cerise, blått och lila, likt grafiken i låtens video, som flyter och lever omkring Gabriela. Annars händer inte mycket, Gabriela bara står(!) där och sjunger röven av konkurrenterna i en vit klänning och ett halsband med enorma kristaller tills hon släpper ut håret och scenen bli en kaskad av blommor på slutet - men det räcker väldigt långt, jag har ståpäls över hela kroppen redan  när man kommit halvvägs. Vid alla tre genomkörningarna! Finns det någon rättvisa i världen når Tjeckien eurovisionfinalen för första gången i år!

Cypern: Minus One - Alter Ego
Minus One använder alla tänkbara rockklichéer för att maskera att de tävlar med en klassisk svensk schlager - och jag tycker de lyckas riktigt bra! Inga sensationer här, det är klassisk banduppställning, rockposer och -attribut med den skillnaden att halva bandet är inlåsta i stora burar (som inte är lånade från Outtriggers melodifestivallåt Echo) medan scenen badar i blått stroboskopljus mot en mörk fond med inslag av rött. Jag sätter minus one för sångarens Francois vargylande - det känns en aning krystat - men även med det medräknat känns det här som en säker finalist! Allt sitter, det är lättillgängligt och jag klarar fortfarande inte av att sitta stilla när den här drar igång!

Österrike: Zoë - Loin d'ici
Här känns scenen igen från låtens officiella video - Zoë vandrar genom ett färgglatt akvarellandskap, eller snarare, animeringarna rör sig så att det ser ut som om hon går, klädd i tyllklänning som fladdrar i vindmaskinen bland fjärilar och regnbågar. Det här är en fanfavorit och det märks här i pressrummet men själv blir jag inte övertygad om det som finalist. Låten går snabbt på tomgång och även om man nästan blir bländad av det färgstarka numret så känns det väldigt mycket smaklös barnkammare. Jag har faktiskt lite svårt att se det här på topp tio och finalplats.

Estland: Jüri Pootsmann - Play
Jüri gör tema Casino Royale - det är retro, rött, guld och kortspel som gäller, bland annat med en cool effekt där fem spelkort breder ut sig i en fjäder på scengolvet, alla med en sjungande Jüri som motiv. Hela inramningen på scenen är riktigt snygg, men man lyckas ändå inte hela vägen. Jüri känns helt felstylad i kyligt blå kostym vilket bara förstärker att han själv känns långt ifrån inbjudande. Han gör också lite taffligt ett korttrick där han trollar fram en rutersexa ur rockärmen som sedan flippas iväg. Det får han ligga i hårt för att få att sitta snyggt... Låten hör till en av mina favoriter i semin, men känslan är att det här inte bjuder inte till röstning. Hmm... den här semin känns alltmer svårtippad, men just nu stället jag faktiskt Estland utanför final.

Azerbajdzjan: Samra - Miracle
Stackars Samra har visst varit sjuk i veckan vilket skulle förklara att hon sjöng så illa på repet i tisdags - enligt uppgift ska hon till och med ha bett om att få sjunga playback! Nu hörde jag inte tisdagens rep - men det lät riktigt illa idag, särskilt under den andra halvan. Konstant surt, sådär så man sitter och vrider sig. Riktigt synd eftersom både hon och scenen ser helt smashing ut! Samra är klädd i vit klänning med genombrutet mönster och konkurrerar med Armeniens Iveta om att visa mest ben. Hon backas upp av fyra svenska dansare, två tjejer och två killar klädda i vitt och guld - och även där får vi en hel del hud. Scenen visar riktigt snygga ljuseffekter i guld och ljusblått som blir en brutal kontrast mot den galet svaga sången. Hade det låtit som det ska hade jag tokälskat - men låter det så här är frågan om inte azererna tvingas stå över finalen första gången i år. I andra körningen låter det ännu sämre och Samra testar andra kläder - en fantastisk hudnära guldnätshistoria - och i den sista får vi ett pyro värdigt en nyårsafton på toppen. Jag hoppas hon hinner repa sig, det här vill jag ha i final!

Montenegro: Highway - The Real Thing
Dags för bikt! När OGAE Sverige röstade fram sin favorit i den stora fanomröstningen så fick Montenegro tre poäng. Alla kom från mig! Jag tycker det här är riktigt bra, tungt och skitigt, med ett skönt riff och Depeche Mode-vibbar. Jag var dock rejält orolig inför det här framträdandet - på försäsongen har killarna inte känts särskilt trovärdiga i rollen som tunga rockers utan snarare som ett boyband som råkat gå vilse. Därför blev jag riktigt nöjd idag - det här känns faktiskt riktigt trovärdigt för genren och fångar känslan i låten riktigt bra med sitt mörker och strobljus. Man har också fått eurovisionförstärkning - en kvinnlig sångerska står längst ut på catwalken och får så mycket kameratid att hon känns som en i bandet. Jag är tillräckligt mycket realist för att inse att stackars Montenegro är helstekta på förhand med en så pass smal låt i den här tävlingen - men jag hoppas lite på ett under!

Island: Greta Salóme - Hear them Calling
För den som redan sett Gretas framträdande i den nationella finalen på Island är det här välbekant! Det är inte exakt samma, men väldigt likt, som om man utgått från samma nummer och vässat det till en 2.0-version. Vi får med andra ord Greta i Loreen-fransar och poser och hon agerar mot en animerad bakgrund, precis som Måns. Särskilt Loreen-parallellerna känns så onödiga - hur enkelt hade det inte varit att tweaka den delen till något eget? Annars tycker jag att det här numret funkar riktigt bra. Det berättar en historia och går liksom i ett med låten och Greta känns hur säker som helst. Till skillnad mot Rysslands Sergey så sätter hon allt samspel med väggen och sången sitter som den ska! Jag har tvekat, men nu tycker jag allt att det här känns som en finalist!

Bosnien Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je
Enligt ett pressmeddelande så illustrerar det bosniska framträdandet historian om Romeo och Julia i kontext av den europeiska flyktingsituationen just nu - Dalal och Deen sjunger ansikte mot ansikte avskiljda av en vägg av taggtråd medan Ana sitter intill och går loss på sin guldfärgade cello för att mot slutet avbrytas av den rappande Jala. Den där taggtrådsväggens funktion för tanken till danska Chanée & N'Evergreen framförande av In a Moment Like This, ett annat bidrag jag haft och har svårt för. Jag gillar killarnas snygga läderrockar här - men sedan får jag svårt att vara positiv. Det känns liksom som för mycket av allt i en väldigt röra. Å andra sidan är kvartetten bra på sin grej - frågan är bara hur många som gör det? Balkan-stödet är ganska svagt i semin, men samtidigt så har man fördelen av att starta näst sist och så är det ju det med att bosnierna aldrig missar final! Svårt, men jag lutar åt att det blir ny bosnisk final!

Malta: Ira Losco - Walk On Water
Här har vi ett bra exempel på hur ett snyggt scennummer kan kompensera en medioker låt! Numret inleds med en jätteprojektion på scengolvet av Iras ansikte som sjunge inledningen innan Ira dyker upp tillsammans med dansaren från den officiella videon. Givetvis går Ira senare i låten på "vatten" och man använder snyggt scenens djup för att ge illusionen av att hon står framför en gyllene portal. Det är mycket som händer i låten, allt var för sig är riktigt snyggt, men det blir en smula mycket av summan - trots det ett riktigt snyggt nummer och som sist ut är det här självskrivet i finalen!

Så, om vi ska sammanfatta den första semifinalen lite så lutar jag åt att finalisterna i den första semin till att börja med är Grekland, Ungern, Armenien, Ryssland, Tjeckien, Cypern, Island, Bosnien Hercegovina och Malta. Då återstår en plats - den går till Azerbajdzjan om Samra får ordning på rösten, om inte är det rätt öppet mellan Kroatien, Estland och Österrike. Ungefär så!

Frankrike: Amir - J'ai Cherché
Vi är framme vid dagens mest spännande rep - det enda bidraget som, om man ska lita på förhandspratet och spelbolagen, skulle kunna utmana Ryssland om segern! Jag var rejält orolig på förhand, både med tanke på hur låten framförts inför Eurovision Song Contest och med tanke på hur fransmännen brukar kunna sabba just iscensättandet av sina bidrag. Nu är jag inte orolig för det längre! Amirs nummer är enkelt, men snyggt och effektfullt!

Han är ensam på scenen (borta är de där hemska ballerinorna), klädd i mörk kostym matchad med vit tisha och barfota i vita sneakers. Grunden är att han via scenen färdas genom rymden. Tänk att åka med en rymdsimulator - oändligt midnattsblått med en mängd lysande stjärnor och en eller annan planet och ovanpå det ligger snygga ljuseffekter. Amir själv är ganska stillastående, men framförandet är koreograferat med en eller annan pose som ger liv och struktur - något jag saknat i hans till synes planlösa stuffande på förhandskonserterna. Dessutom älskar kamerorna Amir och hans leende som avfyras flitigt här. Reaktionerna i pressecentrat verkar vara ljumma, men jag har istället fått nytt hopp om en tripp till Paris nästa år. Det är varken spektakulärt eller avancerat, men det är snyggt och ger utrymme för bidragets riktiga säljpunkter - låten och Amirs sköna utstrålning. Ett minus dock - han fixar inte högsta tonen här, han satsar och missar vid alla tre genomkörningarna. Frankrike kommer att få en riktigt fin placering om en vecka!

Spanien: Barei – Say Yay
Spaniens bidrag har hört till mina favoriter ända sedan det valdes, så därför var även det här repet något jag såg fram emot! Precis som med Frankrike ovan lyckas man bra med att sälja in de starkaste punkterna här - Barei framstår som en riktigt schysst brud som är här för att ha riktigt kul. Det känns avslappnat och chosefritt och svänger ett helt gäng. Barei framför klädd i kortkort silvrig klänning matchad med svarta basketkängor och backas upp av fyra kvinnliga dansare/körtjejer i matchande outfits. Breaket från förhandsvideon finns kvar i numret - plötsligt slänger Barei sig på golvet och det blir helt tyst i ett par sekunder inte låten fortsätter. Alla i presscentrat vaknade på en gång och det kan nog tänkas funka på tvpubliken också... Det låter inte heltajt, särskilt inte från kören, men man vill hänga med Barei på festen och man skulle våga snacka med henne på bussen. Sådant lockar röster.

Länkgodis till den femte dagens repetitioner


Via eurovision.tv
Via esckaz.com
Finland: Sandhja – Sing It Away
Grekland: Argo – Utopian Land
Moldavien: Lidia Isac – Falling Stars
Ungern: Freddie - Pioneer
Kroatien: Nina Kraljić - Lighthouse
Nederländerna: Douwe Bob - Slow Down
Presskonferens
Armenien: Iveta Mukuchyan - LoveWave
San Marino: Serhat - I Didn't Know
Ryssland: Sergey Lazarev - You Are The Only One
Tjeckien: Gabriela Gunčíková - I Stand
Cypern: Minus One - Alter Ego
Österrike: Zoë - Loin d'ici
Estland: Jüri Pootsmann - Play
Azerbajdzjan: Samra - Miracle
Montenegro: Highway - The Real Thing
Presskonferens
Island: Greta Salóme - Hear them Calling
Bosnien Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je
Malta: Ira Losco - Walk On Water
Presskonferens
Frankrike: Amir - J’ai Cherché
Spanien: Barei – Say Yay
Repetitioner i Stockholm - femte dagen Reviewed by Pierre on 09:16:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.