Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Repetitioner i Stockholm - sjätte dagen

Italien
På plats i presscentrat igen för att följa ännu en heldag av repetitioner på scenen i Globen! Dagen inleds med redan finalklara Tyskland, Italien och Storbritannien och sedan följer alla bidragen som tävlar i den andra semifinalen! Jag hänger med hela dagen och rapporterar, tycker och tippar - inlägget uppdateras efterhand som repen avverkas!

Jag lär väl vakna till efterhand, men jag känner mig lite trögstartad idag efter först en heldag av rep igår och sedan en kväll på Euroclub där det var Nordic Night med framträdanden av Sveriges Frans, Danmark, Finland, Island och Estland. Nu börjar eurovisionfolket strömma till ordentligt här i stan - det blev en riktigt kul och välbesökt fest!

Här har du allt som dagens rep - de officiella klippen och mina kommentarer till bidragen jag inte sett förut i veckan och inte minst mina tips om hur den andra semin slutar! Längst ner hittar du länkar till bilder, dagens presskonferenser och repen i fullängd!

Tyskland: Jamie-Lee Kriewitz - Ghost
Först ut är tyska Jamie Lee som känns väl igen från den nationella finalen - hon är klädd i färgstark manga-style och har precis som då en rejäl fruktsallad på huvudet. Eller är det en djurpark? Scenen är rökfylld och mörk med ett gäng spöklika träd omkring Jamie-Lee och en stor lysande fullmåne i bakgrunden, som om hon stod i en hotfull skog - vilket gör att hon själv lyser som en japansk regnbåge. Gömd bland trädens dunkel kan man hitta den fyra man starka bakgrundskören. Låten avslutas med att Jamie-Lee tar en promenad ut på catwalken. Allt låter som det ska, men låten känns som en riktigt seg start på dagen - tyskarna får nog vara glada om de får fler poäng än förra året.

Italien: Francesca Michielin – No Degree of Separation
Oj, det här var oväntat - och annorlunda! Bakom Francesca står två långa rader av prylar uppsatta på pinnar. Raderna sträcker sig från sida till sida och sakerna sitter på samma höjd vilket ger effekten att det ser ut som om prylarna hänger från en tvättlina. Det är massor av helt random prylar; blommor, ballonger, frukt, grönsaker, kristaller, ett par 3D-glasögon, ett paraply, en fiskmås och så vidare - mycket prylar är det! I bakgrunden står ett enormt träd (dagens andra trädnummer redan!), först grönskande mot en klarblå himmel, sedan blir det natt och då fylls trädet med lysande lyktor. Numret använder också en effekt som gör att mönster i vitt syns i förgrunden, som om de låg på tvrutan. Francesca själv står längst fram och sjunger med känsla och inlevelse, precis som i San Remo. Som slutpose plockar Francesca ner ett knytnävsstort frö med en grodd från tvättlinan som hon sträcker fram mot tittaren! Haha... jag tror jag älskar det här ännu mer nu, och då har låten ändå varit en stor favorit hela vägen - hoppas bara att alla prylar på scenen inte stjäl allt fokus från låten. Stor applåd i presscentrat efter repet! I all sin enkelhet känns det här unikt - jag tror på en riktigt bra placering för Italien!

Storbritannien: Joe & Jake – You’re Not Alone
Joe & Jake står vid vars en mikrofon framför två rejäla podier med ljusramper i blått och cerise omkring som två trummisar sitter på. I bakgrunden syns bildspel på fans längs panelerna på väggen - duon efterlyste ju sådana bilder tidigare i år. De blinkande blåa och cerisa ljuspunkterna går igen både i golvet, i strålkastarna från taket och i en ljusramp längre bak på scenen. Enkelt, men rätt snyggt faktiskt. Britterna behöver inte skämmas det minsta i år, men man lever trots det farligt - det är liksom lite för trevligt på det där sättet att alla tycker det är helt ok - men få blir tillräckligt berörda för att rösta. Vid sista genomkörningen blir det rejält med pyro!

Lettland: Justs - Heartbeat
Det här är ju faktiskt min största favorit av alla, så jag var rejält nyfiken! Scenen är mörk och upplyst så att det ger illusionen av att Justs står i ett enormt rum med någon slags stenväggar - man får känslan av industri. Han är ensam på scenen och klädd i svart bikerjacka istället för den brunröda han slitit på under hela våren. Sången sitter klockrent och det kan nog bli coola kamerabilder när han mot slutet vänder ryggen mot publiken och filmas med den som bakgrund. Mitt enda och rätt stora problem är att han visserligen lever sig in i desperationen i låten, men att han gör det på ett sätt som gör att han ser ut att desperat behöva göra något åt sin förstoppning. Slappna av lite Justs, så löser det sig nog! Jag hade så gärna velat se det här som vinnare, men nae, det kommer inte att hända. En given finalist är det i alla fall!

Polen: Michał Szpak - Color of Your Life
Michał är klädd i röd sammetskavaj med guldknappar, liknande den han hade när han vann på hemmaplan - nu har han dock matchat den med svart nagellack! Scenen är mörk och får liv av strålkastarpelare i blått och rött som rör sig över scenen. Han flankeras till höger av tre kvinnliga violinister och till vänster av en cellist och en pianist. Det känns klassiskt och enkelt - men ger fokus åt en av tävlingens starkaste röster (och mest fab hår!). Varenda ton sitter exakt där den ska! Det här är låten som lett till mest allsång på Euroclub hittills under veckan, varenda gång den spelats, och jag börjar bli övertygad om att det här är ett av årets mest underskattade bidrag. Förvänta en slutplacering på den vänstra halvan av resultattavlan nästa lördag!

Schweiz: Rykka - The Last of Our Kind
Största nyheten här är att Rykka plattat det under förra repet så lockiga blåfärgade håret - och dessutom håller färgen på att gå ur. Outfitten är dock densamma, en klänning med svart överdel och silvrigt genomskinlig nederdel - men den rätt obegripliga gimmicken att det ryker från den under låtens inledning så att Rykka står i ett litet moln av rök, som om hon råkat komma för nära värmeljusen eller har sällsynt elakartade gaser i magen. För övrigt går numret helt i linje med årets trend - Rykka är ensam på en väldigt blå scen. Det här känns väldigt anonymt och som ett av de bidrag som står längst ifrån en finalplats i år.

Israel: Hovi Star - Made of Stars
Sammanfattningsvis är det här Hovi Star, Made of Stars och en väldig massa stjärnor! Hovi Star står mitt i en mörk himmel omgiven av ett universum av stjärnor, klädd i mörk kostym med svart glittrande skjorta (jag vill ha en sådan!). Intill honom projiceras ett diffust ansikte av stjärnor i golvet som körar och emellanåt står han själv mitt i en stor stjärna. Runt Hovi kretsar två akrobater som stillsamt roterar som en himlakropp inuti en stor rockring som blir självlysande mot slutet av låten. Jag får lite associationer till Frankrikes nummer från igår som ju också har ett rymdtema, men det här är mer... sobert, stämningsfullt - och väldigt snyggt! Det är en ännu en stark sånginsats - det låter precis lika bra som i studioversionen! Jag vill absolut ha det här i final, och högt där - men är lite rädd att bidraget ligger för undangömt här på startnummer fyra efter sega Schweiz.

Vitryssland: Ivan - Help You Fly
Om nu någon missat det - Ivan KOMMER att uppträda naken tillsammans med vargar! Men inte så som vi kanske tänkt. Låten inleds nämligen med bilderna vi redan sett, men en naken Ivan på knä framför en varg - men den är projicerad på väggen! När den löses upp dyker den riktige Ivan upp, helt klädd i beigt (ett märkligt färgval på den bleke Ivan) och med tre målade vita streck lodrätt över ansiktet - och sedan följer en orgie i hologram! Ivan dyker upp bredvid sig själv som både gitarrist och trummis vilka avlöses av en en flock vargar - och det hela avslutas med att en manshög bebis i blöja stapplande tultar mot Ivan. Kommer någon att överhuvudtaget märka att det finns en låt här också? Spelar det någon roll? Eller är till och med hela syftet med vältrandet i teknik att dölja bristen på låt? Det hela är givetvis helt fantastiskt på eurovisionvis - men väldigt svårbedömt i den här formen! Låten håller inte för final i mina öron, men framträdandet är något folk kommer att minnas!

Serbien: ZAA (Sanja Vučić) - Goodbye (Shelter)
Wow! Jag har många favoriter i år - och här är en som växte sig starkare idag! Sanja Vučić är en uttrycksfull sångerska, låten liksom lever i hennes ansikte, vilket blir väldigt starkt i en låt som den här. Temat är ju kvinnomisshandel - svårt och stort, men Sanja, de fyra körsångerskorna och den manliga dansaren (och förövaren) lyckas utan att vara övertydliga uttrycka exakt vad det handlar om och vilka känslor som är inblandade. Tänk den serbiska eurovisionvinnaren Molitva parad med Ungerns låt om barnmisshandel i Köpenhamn häromåret, Running med Andras Kallay-Saunders, så kommer du rätt nära hur det här ser ut och uttrycks. Gripande - och en helt självklar finalist.

Irland: Nicky Byrne - Sunlight
Dags för min lookalike - häromdagen blev jag ombedd att skriva autografer i t-banan, så vissa likheter finns visst! Nicky står framför sitt band med en bakgrund av blått och glödande, pulserande rött. Det händer inte mycket här. Nicky intar en boyband-pose. Nicky går över scenen. Ny pose. Sjunger surt. Tar en pose till. Avslutar längst ute på catwalken där golvet är en stor glödande sol. Låten är fortfarande habil radiopop, men som sådan är den också väl slätstruken och här känns det nästan som om man har tagit fast på det som något bra. Helheten känns väldigt anonym och de sura tonerna är lite väl många. Nej, jag tror inte på irländsk finalplats!

Makedonien: Kaliopi - Dona
Kaliopi är, hepp, klädd i crno i belo - svart och vitt - där hon står ensam i de blå strålkastarpelarna mitt på scenen. Längre bak står till höger ett trumset med tillhörande trummis och till vänster en fyrmannakör (som ligger lite för högt i ljudmixen). LED-väggen i bakgrunden går i eldigt orangerött, som en braskamin upphöjd till tusen. Kaliopi är som tidigare konstaterat en urstark sångerska, men med den här låten och den här sceninramningen känns det bara som om hon trampar vatten. Kanske är det därför hon blir sugen på att waila loss på slutet? För det gör hon, rejält, i alla tre genomkörningarna. Det låter överraskande nog bedrövligt, kraxigt och disharmoniskt. Hej då Makedonien - nästa!

Litauen: Donny Montell - I've Been Waiting For This Night
Ganska märkligt - jag har väldigt lite att säga här. Numret ser rätt snyggt ut med massor av ljuseffekter i blått och grönt - men här händer väldigt lite. Donny är väldigt upptagen av att se cool ut i kamerorna och ungefär där verkar ambitionsnivån ta slut. Han sjunger mer än ok, men han lyckas inte riktigt fylla ut scenen på egen hand och den där framåtvolten genom ett moln av rök är ungefär det enda jag lyckas lägga på minnet här - och då är det mest för att det ser rätt töntigt ut. Låten känns fortfarande stark dock - en finalplats kan det allt bli!

Australien: Dami Im - Sound of Silence
Dami inleder sittande på ett glittrande podie mitt scenen som för övrigt är mörk förutom två blå strålkastarpelare riktade mot henne, klädd i en vit glittrande klänning. Medan hon sitter där kör man en cool effekt - som i en sci-fi-film flyttar Dami runt animeringar som dyker upp i luften framför henne (dock utan att kopplingen till låten känns klar). Faktum är att hon sitter på sitt podie mer än halva låten innan hon till slut lämnar det och går fram mot scenkanten. Sammanfattningsvis är det ett snyggt nummer, framför allt ljussättningen lyfter, sången är fantastiskt - men jag känner mig ändå snuvad när det är slut. Var det inte mer än så här? Finalplatsen är helt given, kanske till och med semisegern - men jag får inga vinnarvibbar alls faktiskt.

Sådär, nu har jag sett alla bidragen i den andra semin - övriga åtta såg jag ju redan i torsdags (se här)! Utifrån det gör jag följande tippning: Till final går Lettland, Polen, Israel, Serbien, Litauen, Australien, Bulgarien, Ukraina och Belgien - då har vi en plats över och den slåss Norge, Georgien och Vitryssland om! Nu tänker jag ladda om för Euroclub ikväll - vi hörs i morgon!

Slovenien: ManuElla - Blue and Red

Bulgarien: Poli Genova - If Love Was A Crime

Danmark: Lighthouse X - Soldiers of Love

Ukraina: Jamala - 1944

Norge: Agnete - Icebreaker

Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Albanien: Eneda Tarifa - Fairytale

Belgien: Laura Tesoro - What's the Pressure

Länkgodis till den sjätte repetitionsdagen


Via eurovision.tv
Via esckaz.com
Lettland: Justs - Heartbeat
Polen: Michał Szpak - Color of Your Life
Schweiz: Rykka - The Last of Our Kind
Israel: Hovi Star - Made of Stars
Vitryssland: Ivan - Help You Fly
Serbien: ZAA (Sanja Vučić) - Goodbye (Shelter)
Irland: Nicky Byrne - Sunlight
Makedonien: Kaliopi - Dona
Litauen: Donny Montell - I've Been Waiting For This Night
Australien: Dami Im - Sound of Silence
Slovenien: ManuElla - Blue and Red
Bulgarien: Poli Genova - If Love Was A Crime
Danmark: Lighthouse X - Soldiers of Love
Ukraina: Jamala - 1944
Norge: Agnete - Icebreaker
Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold
Albanien: Eneda Tarifa - Fairytale
Belgien: Laura Tesoro - What's the Pressure
Tyskland: Jamie-Lee Kriewitz - Ghost
Italien: Francesca Michielin – No Degree of Separation
Storbritannien: Joe & Jake – You’re Not Alone
Repetitioner i Stockholm - sjätte dagen Reviewed by Pierre on 10:23:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Är det bara Justs lite bajsnödiga utstrålning som hejdar hans vinstchanser, eller dunkar inte stagingen tillräckligt som helhet? Det är ju min favorit också och jag börjar bli liite orolig :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det nog så att det är helheten som inte räcker till. Framför allt är Justs för orutinerad för att äga scenen på egen hand, men scenen känns inte heller all that. Ingenting är heltokigt, men summan blir för liten.

      Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.