Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför Melodifestivalens fjärde deltävling i Skellefteå

Loreen - en av kvällens tävlande (Bild: Pelle T Nilsson)
Det är dags att ta itu med årets sju sista bidrag! Ikväll gör de upp om de två sista direktplatserna till finalen i Skellefteå Kraft Arena - och sedan återstår bara ett stopp hos mig i Linköping innan vi står där med årets svenska eurovisionbidrag i Friends Arena om två veckor!

Frågan är ju om den där blivande vinnaren finns i startfältet nu ikväll! Ska vi tro på spelbolagen så är det mycket möjligt. Loreen spelas fortfarande som den mest troliga kandidaten till slutsegern - men i det här läget vore det ju också faktiskt snarare märkligt om man inte hade just stora förväntningar på en tidigare eurovisionvinnare.

Just där blir det också väldigt spännande ikväll - för Loreen tävlar ju inte med en ny Euphoria. Vi som hängt med under veckan vet redan att Statements är något helt annat - men frågan är hur den mer genomsnittlige tittaren reagerar när hen inser att Loreen bryter ny mark och att låten liksom inte ens har en refräng.

I ljuset av det ser jag faktiskt inte Loreen som kvällens säkraste finalist - det finns ju faktiskt sex tävlande till, varav åtminstone ett par kan tänkas aspirera på de båda finalplatserna. Här under hittar du mina betyg, tips och omdömen inför kvällen! Vad tycker du? Rösta i omröstningen längre ner och skriv i kommentarsfältet! Vi hörs på andra sidan deltävlingen - nu kör vi!

1. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
Jon Henrik Fjällgren gjorde omedelbar succé när han melodifestivaldebuterade för två år sedan med Jag är fri (Manne leam frijje) som ju slutade tvåa i finalen bakom Måns Zelmerlöw. Nu är han tillbaka igen, men sånghjälp av Aninia!

Givetvis känns Jon Henrik väl igen på sitt signum, den kraftfulla varma jojken som här hörs i verserna medan Aninia står för sång på svenska i refrängen. Just hennes insats gör det här mer tillgängligt och traditionellt än det senaste försöket - men kanske samtidigt också mindre unikt. Ett pampigt etnodrama med en tonartshöjning på toppen borde fungera väl ikväll, precis hur väl beror nog faktiskt mest på hur Loreen tas emot! Hon blir skillnaden mellan en finalplats och ett varv via Linköping nästa vecka.

Rösta!

Ring 099-208 01 eller sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 01 eller sms:a 01 till 729 99 (9,90 kr)

2. Alice – Running with Lions
(Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Alice Svensson)
Alice Svensson snubblade på målsnöret i Idol 2008 då hon slutade tvåa i finalen när hon duellerade mot den vinnande Kevin Borg. Efter ett par singlar blev det dock tyst - innan hon nu gör comeback i stor stil på melodifestivalscenen!

En lite tråkig trend i Melodifestivalen är alla dessa försök att rida på någon annans våg och mer eller mindre snyggt parafrasera redan stora hits. Australiensiska Sia är uppenbarligen riktmärket flera siktar på i år - däribland Alice. Det bygger upp snyggt i verser med EDM-inramning, en effektiv brygga och sedan en icke-refräng med ett å andra sidan lite mer unikt stråkarrangemang. Det låter inte fel, men det lyfter heller aldrig. Lejonet blir liksom aldrig mer än en rätt söt men föga unik bonnakatt. Femma?

Rösta!

Ring 099-208 02 eller sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 02 eller sms:a 02 till 729 99 (9,90 kr)

3. Les Gordons – Bound To Fall
(Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson)
Femmannabandet Les Gordons från Örebro vann en melodifestivalplats i Sveriges Radio P4s talangjakt Svensktoppen Nästa i augusti förra året och blev därmed först klara av alla årets melodifestivalartister.

På Svensktoppen Nästa-scenen i Linköping kändes bandet helt rätt då de stack ut med sin energi och scenvana - men här blir det tydligt hur stort steget till Melodifestivalen är. Bound To Fall känns som ett urvattnat hopkok av hela den svenska indievågen från 90-talet - som ett blekt minne av tiden då min musikkonsumtion bestod av Brainpool, This Perfect Day och Popsicle men helt utan att tillföra något eget som gör att låten stannar kvar. Det ska mycket till för att det här ska överleva den första röstningsomgången - och är det inte dags att lägga ner Svensktoppen Nästa som en väg in i tävlingen och tänka nytt inför nästa år? Sexa, som bäst.

Rösta!

Ring 099-208 03 eller sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 03 eller sms:a 03 till 729 99 (9,90 kr)

4. Wiktoria - As I Lay Me Down
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
Wiktoria Johansson slog igenom stort förra året när hennes Save Me blev en oväntad melodifestivalsuccé som till slut nådde en fjärdeplats i finalen i Friends Arena. I år fortsätter hon kampen med färskpressad juice om att sätta Brämhult på kartan!

Jag var aldrig helsåld på Save Me förra året - i mina öron kändes den kylig och platt trots en grym insats av den påtvingat stillastående Wiktoria. Hon håller sig kvar i samma musikaliska landskap den här gången, en countryansats som sedan behandlas på samma sätt som Avicii tidigare gjort för att plötsligt låta hett och 2017. Den här gången är jag helt med på tåget! Låten känns varmare och mer dynamisk, jag älskar stämmorna i kören och Wiktorias röst gör trots Avicii-referensen paketet till något alldeles eget. Det här är kvällens solklaraste finalist!

Rösta!

Ring 099-208 04 eller sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 04 eller sms:a 04 till 729 99 (9,90 kr)

5. Axel Schylström – När ingen ser
(Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf)
2015 slutade Axel Schylström som fyra i Idol - bara tre år efter en ödesdiger studentvecka då han och en kamrat klättrade upp på ett tåg med svåra brännskador som följd. Nu står han på melodifestivalscenen som Östergötlands hopp i tävlingen!

Jag fattade tycke för Axel redan under Idol-tiden då han växte i raketfart under bara några korta veckor - och därför känns det extra kul när han nu inte bara tar ännu ett stort steg utan att han också gör det med en riktigt bra låt! Det handlar om modern smittande pop på svenska, inte särskilt långt ifrån den nisch som Danny mutat in som sin. Det är hård konkurrens i startfältet, men om Axel vuxit en bit som scenartist borde en andra chans vara inom räckhåll. Grundtipset blir att vi ses i Linköping nästa vecka!

Rösta!

Ring 099-208 05 eller sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 05 eller sms:a 05 till 729 99 (9,90 kr)

6. Sara Varga och Juha Mulari – Du får inte ändra på mig
(Sara Varga, Lars Hägglund)
Sara Varga gjorde oväntad succé när hon gjorde kvinnomisshandel till ett melodifestivaltema i Spring för livet 2011. Det räckte till final och en niondeplats. Nu är hon tillbaka i duett med meldoifestivaldebutanten Juha Mulari.

Jag får väl börja med att medge att jag fortfarande inte riktigt förlåtit att Sara slog ut mina favoriter Loreen och Love Generation på sin väg mot den där finalplatsen för sex år sedan, men jag tror nog att mitt omdöme ändå hade blivit ungefär detsamma idag oavsett det. I mina öron blir det här parodi. Som Lars Winnerbäcks och Miss Lis moderna klassiker Om du lämnade mig nu parad med hur Magnus, Brasse och Eva lär ut prepositioner. Vera står bredvid Ellen. Ellen står framför Cecilia. Vi är allihopa de vi är och ikväll hamnar Sara och Juha bakom alla sina konkurrenter.

Rösta!

Ring 099-208 06 eller sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 06 eller sms:a 06 till 729 99 (9,90 kr)

7. Loreen – Statements
(Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen)
Så är vi framme vid årets allra sista bidrag - och deltävlingarnas sista riktigt stora gåta! Hur kommer tittarna hemma i tvsofforna ta emot Loreen när hon nu är tillbaka med något som inte har minsta likhet med eurovisionvinnaren Euphoria?

Jag älskar att Loreen valt den svåra vägen! Statements är långt ifrån lättillgänglig - det lär inte bli någon allsång hemma i sofforna när Lorran drar igång sina tunga industriella beats - och ännu mer spännande blir det när man inser att låten aldrig varit tänkt att stå för sig själv. Ikväll handlar det om performance, en Loreen som har något att säga i en tre minuter lång föreställning på scenen. Greppet är helt nytt i det här sammanhanget och frågan är hur redo Svensson med hjärtappen är för ett mörkt och gripande drama, hur briljant det än må tänkas vara - om man sitter och väntar på Euphoria 2.0. Jag är själv väldigt kluven - betyget ovan är ännu mest en applåd till innovationen och modet, men jag räknar faktiskt med att golvas ikväll. Grundtipset blir att Loreen når fram genom rutan ikväll - men jag blir inte överraskad ifall tillräckligt många där hemma stretar emot till en grad när vi får ett helt annat scenario.

Rösta!

Ring 099-208 07 eller sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-908 07 eller sms:a 07 till 729 99 (9,90 kr)

Vilken är din favorit? Rösta!

Alla bilder: Pelle T Nilsson
Inför Melodifestivalens fjärde deltävling i Skellefteå Reviewed by Pierre on 15:57:00 Rating: 5

9 kommentarer:

 1. För mig är Lorpan helt solklar finalist, kanske även slutlig vinnare i Mellon, och tom ESC!

  SvaraRadera
 2. Jag är gravt emot att skicka gamla Eurovision-vinnare till ESC igen. De kan bara göra sämre ifrån sig än tidigare och när låten om man nu ens kan kalla LOreens bröt för det knappt har en refräng så vinner den absolut inte ESC igen......Melodifestivalen kanske (även om det vore ett misstag att låta henne vinna igen)

  SvaraRadera
 3. Härligt att min poäng illustreras redan i de två första kommentarerna! Frågan är vem det finns flest av, Pellar eller Johannor! :D

  SvaraRadera
 4. Jag är egentligen också emot det, men när jag blir så positivt överraskad av en låt, och förhoppningsvis numret, så liksom skiter jag i vad som hänt förut. Man ska ju skicka det bästa man har, inget mer med det... Men "kan bara göra sämre" behöver ju inte alls stämma, vinner hon igen är det ju bara ännu bättre, och kunde Jamala vinna så kan Loreen.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker inte alls så! Vore Anna Book bäst varenda år hade jag gärna skickat henne år efter år. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det var ett svar på min kommentar så missförstod du totalt. Med "det bästa man har" menade jag låt och nummer, inte artist, spelar ingen roll vem och skulle ju kunna vara Anna Book också...eller var du ironisk? :-/

   Radera
  2. Mitt svar spann på Johannas tanke om att skicka samma artist igen. För min del spelar det ingen roll alls vad artisten gjort förut; vunnit alltihop, tävlat innan eller inte alls. Är man bäst så ska man vinna. Handlade ditt svar om något annat så ja, då missförstod jag nog. :)

   Radera
  3. Haha, var ju jag som missförstod, trodde det var riktat mot mig, men var ju mot Johanna. Min poäng var precis det du skrev nu, är man bäst så ska man vinna. Och nu blir ju AC lite roligare, med Loreen i startfältet...

   Radera
 6. Sjukt spännande deltävling! Sjukt förväntansfull på Loreens nummer och Wictorias låt är ju helt underbar! :) Hoppas vi har vår Mello-vinnare i kvällens deltävling :) Gillar även Jon-henrik och Sara Varga.. och Alice :D ..Okej då Mariette får oxå gärna vinna

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.