Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Resultatet i den första semin av Festival da Canção

Förra året tog Portugal en liten paus från Eurovision Song Contest - men nu är man tillbaka och inför årets upplaga slog man på stora trumman! Det blir nystart för den nationella uttagningen Festival da Canção!

Sexton inbjudna kompositörer fick full konstnärlig frihet och uppdraget att skriva ett bidrag vardera och para ihop det med en passande artist. Man passade dessutom på att dumpa den tidigare språkregeln - nu får man sjunga på vilket språk man vill. Igår drog uttagningen igång och med hela tre tidigare The Voice-vinnare i startfältet hade jag vissa förväntningar när jag bänkade mig i soffan!

Jag borde ha vetat bättre efter alla år med Portugal i Eurovision Song Contest. De sitter liksom i ett alldeles eget litet musikaliskt hörn där nere på den iberiska halvön. Vi bjöds på såsiga ballader i mängd, allt stylat som en tidsresa till 70- och 80-talens allra mörkaste vrår - allt till en jublande publiks förtjusning. Själv satt jag och kände mig nästan trollad. Som om portugiserna när som helst skulle dyka upp i rutan och säga Vi bara skojade, nu drar vi igång den riktiga uttagningen. Men inte då. Det blev en helkväll med vad som kändes som en smått surrealistisk trubadurafton på gamla Café Norrköping.

Helt utan ljuspunkter var det dock inte - och hey, portugiserna verkade ju helnöjda, så vem är jag att klaga? Jag vaknade till när det var dags för det sista bidraget! En röststark sångerska flankerad av två manliga operasångare som battlade om uppmärksamhet kändes klart uppfriskande - och det tyckte portugiserna också - Nova glória med Viva La Diva blev den första semins vinnare!

Bäst för övrigt var Salvador Sobral, som trots helt bedrövlig styling gjorde en klassisk och snyggt orkestrerad ballad och tog den till en andraplats. De där The Voice-vinnarna då? Två av dem, Fernando Daniel och Deolinda Kinzimba knep de två sista finalplatserna trots sömnpiller till låtar, medan den tredje åkte ut direkt. Han kanske är bekant förresten! Rui Drumond representerade ju Portugal redan 2005 som den ena halvan av duon 2B i låten Amar. Nästa söndag väntar den andra semin - och jag sitter givetvis som klistrad! Här är den första semins vinnare med Viva la Diva:

Resultatet i den första semifinalen av Festival da CançãoJuryn
Tittarna
Totalt
Resultat
1.
Viva La Diva - Nova glória
(Nuno Gonçalves)
10
12
22
Till final
2.
Salvador Sobral - Amar pelos dois
(Luísa Sobral)
12
8
20
Till final
3.
Fernando Daniel - Poema a dois
(Nuno Feist,  Nuno Marques da Silva)
7
10
17
Till final
4.
Deolinda Kinzimba - O que eu vi nos meus sonhos
(Rita Redshoes, Senhor Vulcão)
8
4
12
Till final
5.
Golden Slumbers - Para perto
(Samuel Úria)
6
5
11
Utslagen
6.
Lisa Garden - Without You
(Pedro Saraiva, Lisa Garden)
4
7
11
Utslagen
7.
Rui Drumond - O teu melhor
(Héber Marques)
3
6
9
Utslagen
8.
MárciaAgora
(Márcia)
5
3
8
Utslagen
Resultatet i den första semin av Festival da Canção Reviewed by Pierre on 15:10:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.