Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

De internationella jurygrupperna i Melodifestivalens final

Chockad vinnare - tack vare den internationella juryn
Det drar ihop sig till Melodifestivalens final - en final som känns mer spännande och öppen än på länge! En av de viktigaste faktorerna i den dramatiken är ju de internationella jurygrupperna, för precis som vanligt ju kommer hälften av poängen som delas ut i finalen att komma ifrån dem! Idag presenterades länderna som tagits ut att bedöma våra tolv finalister - det är läge att ta en titt på dem!

Fem av länderna som röstade i fjol finns med även i år; Australien, Frankrike, Israel, Italien och Norge. Fyra länder som hjälpt till förut, Armenien, Malta, Storbritannien och Ukraina, återkommer medan två länder är med och röstar för första gången - Polen och Tjeckien! Länderna är utvalda för att försöka fånga in så mycket som möjligt av bredden i den europeiska smakkulturen.

Hur viktiga deras poäng blir beror ju på hur de fördelar sig i jämförelse med tittarnas. Förra året spelade de mindre roll då de spred sina högsta poäng på tre bidrag medan de svenska tittarna hade en klar favorit i Frans och årets innan dess var ju tittarna och de internationella jurygrupperna rörande överens om att Måns Zelmerlöw var en överlägsen vinnare. Andra gånger har de haft desto större inflytande! Vi minns ju till exempel när de internationella jurygrupperna helt körde över tittarnas favorit Yohio och såg till att segern gick till Robin Stjernberg 2013!

I år känns det som just ett sådant år där de internationella jurygrupperna kan bli helt avgörande! De svenska tittarna ser inte ut att ha en tydlig favorit och kommer som det ser ut idag att sprida sin röster relativt jämt. Lägg därtill att hjärt-appen i sig bidrar en hel del till att jämna ut betydelsen av tittarnas röster (se här) - och resultatet ligger helt i händerna på jurygrupperna! Lyckas de bli hyggligt eniga om en favorit så blir det också den som vinner!

Frågan är om de kan enas om en favorit! Intressant är att både Israel och Norge finns med i år, länderna som gav Wiktoria tolvor förra året - men det behöver inte betyda något alls. Jag ser flera bidrag som kan tänkas falla Europa i smaken... Vi kan se fram emot en riktig rysare på lördag kväll!

Här är åren länderna i årets jury deltagit förut och artisten de då gav sin tolva:

Statistik för de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen 2017

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
Armenien

Måns

Australien
Ace Wilder
Frankrike
Frans
Måns
Alcazar
Ulrik
Danny
Eric Saade
Salem Al Fakir
Israel
Wiktoria
Mariette
Ace Wilder
Robin
Italien
Ace Wilder
Ace Wilder
Ulrik
Malta
Måns
Helena
David
David
Eric Saade
Norge
Wiktoria
Loreen
Swingfly
Salem Al Fakir
Polen
Storbritannien
Jon Henrik
Alcazar
Ulrik
Danny
Eric Saade
Tjeckien
Ukraina
Ralf
Danny
Sanna
Vinnare
Frans
Måns
Sanna Nielsen
Robin Stjernberg
Loreen
Eric Saade
Anna Bergendahl

Kort om röstningssystemet i Melodifestivalen

Tittarna: Tittarna delar ut totalt 473 poäng, samma antal som de internationella jurygruppernas totala poäng. Tittarnas poäng delas ut procentuellt. Ett bidrag som får 10% av rösterna får således 10% av de 473 poängen.

De internationella jurygrupperna: Jurygrupperna delar ut sina poäng enligt poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Elva jurygrupper delar alltså ut 43 poäng vardera vilket ger 11 x 43 = 473 poäng.

Skulle två bidrag sluta på samma poäng så är det tittarnas röster som avgör.
De internationella jurygrupperna i Melodifestivalens final Reviewed by Pierre on 17:01:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.