Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ukraina stoppar Rysslands bidrag!

Julia Samoylova
Med bakgrund av den politiska konflikten mellan Ryssland och Ukraina har det surrats rejält omkring det ryska deltagandet i Eurovision Song Contest i Kiev under hela säsongen. Hur hanterar man det faktum att Ukraina har en lång svart lista av ryska artister som inte är välkomna in i landet? Kommer ryssarna att ta tillfället i akt att dra politiska poänger på deltagandet eller kommer de helt att avstå från att komma? Idag drogs saken till sin spets.

För en dryg vecka sedan meddelades att Ryssland tänker delta, representerade av bidraget Flame is Burning framfört av den rullstolsburna sångerskan Julia Samoylova. Det dröjde dock inte länge innan det diskuterades ifall valet av just henne var en ren provokation från rysk sida. Julia har nämligen uppträtt på Krim sedan området annekterades av Ryssland, vilket är ett brott enligt ukrainsk lag då hon rest in i området via Ryssland utan ett ukrainskt tillstånd. Idag meddelade den ukrainska säkerhetstjänsten att man agerat utifrån lagen och belagt Julia Samoylova med ett tre år långt inreseförbud, vilket förhindrar henne att tävla i Kiev i maj.

EBU har kommenterat saken i ett pressmeddelande där man säger sig vara djupt besviken över beslutet, men att man respekterar de ukrainska lagarna och att man fortsätter föra en dialog med de ukrainska myndigheterna i hopp om att alla deltagare ska kunna vara med och tävla i maj.

Jag kan förstå att det inte är enkelt för varken Ryssland eller Ukraina att se bortom en infekterad konflikt och helt lämna den utanför ens i det här sammanhanget. Det som stör mig är att inte EBU går in med nödvändigt stöd genom att sätta ner foten, utan nöjer sig med att vara "djupt besvikna" när Eurovision Song Contest används som slagträ i en politisk konflikt.

Nej, EBU kan inte sätta sig över nationell lag, nog har Ukraina all rätt i världen att upprätthålla sina lagar och visst vore det en smula märkligt om ryssarna bara råkade välja en artist som är svartlistad. Men det spelar liksom ingen roll. EBU äger ju tävlingen och man behöver inte skuldbelägga vare sig Ukraina eller Ryssland för att konstatera att ett värdland för Eurovision Song Contest ska kunna garantera att alla deltagarländer är välkomna att tävla. En sådan garanti kunde inte ges i det här fallet och det borde EBU ha tagit konsekvenserna av redan innan man gav klartecken för Ukraina som värdland. Det minsta man kan göra är att ta ansvar för att röja upp i röran nu när den är ett faktum.

Ukraina stoppar Rysslands bidrag! Reviewed by Pierre on 19:19:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.