Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ryssland hoppar av Eurovision Song Contest i Kiev!

Turerna har varit många omkring Rysslands deltagande i Eurovision Song Contest i år. En kulmen nåddes för tre veckor sedan när den utvalda ryska artisten, den rullstolsburna Julia Samoylova, belades med tre års inreseförbud i Ukraina sedan hon uppträtt på Krim utan tillstånd från Ukraina vilket är ett brott mot ukrainsk lag. Sedan dess har historien utvecklats till en fars.

EBU försökte först medla genom att föreslå att Julia kunde uppträda och tävla via satellit - en tanke helt absurd i en tävling som sägs stå på en grund av möten och samförstånd. Förslaget avfärdades inte oväntat av båda de inblandade parterna och ryssarna ville inte heller gå med på att ersätta Julia.

EBU gav dock inte tappt utan skickade ett brev till Ukrainas premiärminister där man försökte hota landet till att släppa in Julia - annars skulle landet få dåligt rykte eller till och med uteslutas ur tävlingen. Ett i mina ögon minst sagt märkligt drag av det icke-politiska EBU.

Nu meddelar Channel 1, det ansvariga ryska tvbolaget, att man sedan man fått besked från EBU om att de inte lyckats lösa situationen inte ser det som möjligt att sända Eurovision Song Contest från Kiev. Det uttalas inte rakt ut att man därmed hoppar av, men då tävlingens regler säger att en deltagare är tvungen att sända tävlingen så är det underförstått att man inte tänker delta.

I ett uttalande (läs hela här) konstaterar EBU att Ryssland inte kommer att delta, trots att man gjort allt man kan och gett ryssarna två möjliga förslag på lösningar. Frank Dieter Freiling, ordförande i Eurovision Song Contests referensgrupp säger vidare att vi fördömer starkt de ukrainska myndigheternas beslut att införa reseförbud för Julia Samoylova då vi tror att det grundligt undergräver integriteten och den icke-politiska karaktären tävlingen har, och dess uppdrag att föra alla nationer tillsammans i vänskaplig tävling.

Jag vet knappt var jag ska börja i min frustration över hur den här historian har utvecklats. EBU har varvat total handlingsförlamning med huvudlöst agerande och landar nu i att låta Ryssland bli martyrer när man som slutord lägger skulden på Ukraina.

I mina ögon är det inte alls svårt att försvara Ukraina i den här situationen. Man kan tycka vad man vill om ett lands lagar, men det borde inte vara märkligt om landet i fråga tycker man har intresse av att upprätthålla dem. Särskilt inte om det handlar om ett land i konflikt i relation till just landet man är i konflikt med. Att EBU tycker att man har något som helst mandat att tvinga någon att ge upp sin lagstiftning till förmån för en musiktävling är helt absurt - och ett väldigt politiskt agerande för att komma från en icke-politisk organisation.
Ryssland hoppar av Eurovision Song Contest i Kiev! Reviewed by Pierre on 19:10:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Är du bortrest eller är det nyhetstorka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har dragit med en ögoninflammation, så jag har inte klarat att ens kolla på en skärm mer än fem minuter i taget den senaste veckan! Börjar bli bättre så jag hoppas vara tillbaka med full kraft de närmaste dagarna!

      Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.