Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför den andra semifinalen i Kiev - det är dags att tippa!

Det är dags för mer eurovisionfest! Ikväll ska vi ju ta ytterligare tio bidrag vidare till lördagens final från den andra semifinalen!

Frågan är bara vilka! Jag har synat de arton tävlande i sömmarna och följt dem under repveckan och är klar med mina tips - även om det som vanligt var med viss vånda! Det gick ganska fint att räkna in åtta finalister som känns ganska säkra, medan det var betydligt svårare att ringa in de sista två! Som helhet tycker jag det här är den svagare av de båda semifinalerna - även om det också finns ett par riktiga guldkorn här!

Förutom de tävlande bidragen kommer vi ikväll också att få se bitar ur hälften av de redan finalklara bidragen - de från Tyskland, Frankrike och värdlandet Ukraina!

Eftersom Sverige inte är med och tävlar idag så får vi heller inte vara med och rösta den här gången - men rösta kan du göra ändå i omröstningen här längst ned på sidan! Det går också fint att vädra dina åsikter och tips i kommentarsfältet längst ned!

De grymma bilderna från genrepet är tagna av fotograf Pelle T Nilsson - följ honom på Instagram om du inte redan gör det! Här är mina tips och tankar - håller du med eller är jag ute och cyklar?

1. Serbien Tijana Bogićević - In Too Deep (Borislav Milanov, Joacim Persson, Johan Alkenäs, Lisa Desmond)
Jamalas arv till år 2017 är drösvis med alldeles för ensamma solister mot maffiga LED-backdrops. Som om konceptet på något magiskt sätt skulle ge seger, oavsett vad det är man ställer på scenen. En lite tafatt sångerska med ett blaskigt avkok på About You Now och Fireworks till exempel. Visst låter det modernt och lär funka som reklamradiobrus, men här funkar det inte - och definitivt inte från startnummer ett. Kul dock att svenske Joacim Persson lyckats få med hela tre bidrag i semin - men han har mer att hoppas på i de andra två!  Utslagen!
Serbien

2. Österrike Nathan Trent - Running on Air (Nathan Trent, Bernhard Penzias)
Att bygga sin scenshow på rätt sätt kan ju lyfta vilken låt som helst till nya höjder. Upp till månen till exempel! Österrikes charmige Nathan Trent tar sin låttitel bokstavligt och knatar runt uppe i luften och klänger på en halvmåne i sitt nummer. Kanske inte en perfect fit med en låt som vill vara Ed Sheeran - men det får numret att synas och sticka ut mot andra väl avskalade nummer och framför allt säljer Nathan in sin låt riktigt duktigt med alla smittande leenden och sin klockrena sång.  Till final!
Österrike

3. Makedonien Jana Burčeska - Dance Alone (Joacim Persson, Alex Omar, Florence A., Bobi-Leon Milanov)
Ännu en låttitel som tolkas lite väl bokstavligt - och ännu en av de där låtarna signerad svenske Persson. Jo, visst sjunger hon om att dansa ensam, men Jana hade definitivt vunnit på att inte göra det. Jag skulle vilja ha ett riktigt dansnummer, eller kanske ett försök att återskapa känslan i den grymma videon man sålde in låten med på försäsongen. Riktigt synd på rara ärtor, för jag gillar verkligen låten med alla sina hookar och sin Kylie Minogue-känsla! Å andra sidan lyckades ju belgiska Blanche sälja in sin låt i tisdags utan att glänsa, så jag hoppas och tror att en riktigt bra låt kan räcka här också! Till final!
Makedonien 

4. Malta Claudia Faniello – Breathlessly (Philip Vella, Sean Vella, Gerard James Borg)
Tyckte du att Sanna Nielsen stod för en stor bedrift när hon vann Melodifestivalen på sjunde försöket? Det var det ju så klart - men det är ändå en bit upp till Claudia Faniello som vann Maltas uttagning på elfte försöket! Tråkigare då att hon vinner med en låt som Breathlessly när hon till slut äntligen lyckats! Hon har ju rösten - och den kommer väl till sin rätt i den här maffiga men mossiga balladinramningen, men låten med alla sina klyschor och styltiga rim känns så långsökt och ansträngd att man bara storknar. Utslagen!
Malta

5. Rumänien Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It (Mihai Alexandru, Alexandra Niculae) 
Rumäniens orgie i extra allt känns som rena befrielsen efter allt vad det heter av ballader och solister i inledningen! Jag älskar ju det här - för att det ÄR eurovision. Bidrag som egentligen inte ens kan existera - men som inte bara trotsar alla lagar utan riktigt fläker ut sig i all sin osannolikhet. Rap och joddling i ohelig allians finns bara i vårt lilla eurovisionuniversum och när den framförs med charm och entusiasm tillsammans med färgkaskader och glittrande kanoner som sprutar animerad konfetti så lägger jag mig platt. Och joddlar. Till final!
Rumänien

6. Nederländerna O'G3NE - Lights and Shadows (Rory de Kievit, Rick Vol)
De tre systrarna Vol känns som en inkarnering av saligt insomnade Wilson Phillips, en annan trio med släktband som tema och harmonisk stämsång på repertoaren - som jag hade precis lika svårt för som jag har med det här! Det sjungs i perfekt harmoni i tillrättalagda stämmor till en blankpolerad produktion. Här tycks inte finnas något att förmedla, utan huvudsyftet tycks vara att självgott demonstrera hur duktiga man är på att lägga stämmor. Det är så präktigt, sterilt och könlöst att man liksom nästan bara måste få vråla ett riktigt smaskigt könsord för att uppnå åtminstone lite balans i tillvaron. Åh vad jag hoppas jag har fel - men Nederländerna har stigit som en raket på spelbolagens listor under repveckan. Jag tippar väldigt motvilligt en finalplats. Till final!
Nederländerna

7. Ungern Joci Pápai - Origo (József Pápai)
Origo bryter av rejält mot ett till stora delar väl likriktat startfält i år! Det görs med en rejäl dos nationell färg när ungrarna för första gången skickar en artist från landets romska minoritet. Låten känns som ett steg tillbaka till det Eurovision jag en gång lärde mig älska - samtidigt som Joci gör något nytt och fräscht av sitt nationella arv. Jag saknar det där lilla extra, och nej, rap-partiet håller inte som det extra jag efterfrågar - men finalplatsen känns ändå solklar på grund av originalitet och ett nummer som sticker ut! Till final!
Ungern

8. Danmark Anja - Where I Am (Anja Nissen, Angel Tupai, Michael D’Arcy)
Förra året stod Sverige som ensamma representanter för Norden i finalen - och inte ser det ljust ut i år heller efter Finlands och Islands sorti i tisdags! Danmarks australiensiska The Voice-vinnare känns dock som mycket möjligt nordiskt sällskap åt Robin i finalen! Låten är en riktigt snyggt skriven midtempoballad som mycket väl hade kunnat platsa på någon av de uppenbara amerikanska förebildernas album - men även om den kanske är lite väl mycket mellanmjölk så är det ju Anja själv som är den stora säljpunkten här. Låter hon bli att falla i wailträsket, tendenser har funnits på repen, så grejar danskarna det i år!  Till final!
Danmark

9. Irland Brendan Murray - Dying to Try (Jörgen Elofsson, James Newman)
Den svenske hitmakaren Jörgen Elofsson är känd för sina Idol-vinnarlåtar - hittills har han skrivit sjutton stycken - och nog känns det som om det här hade kunnat vara just en sådan! Efter en lågmäld inledning bygger den upp snyggt för att landa i ett crescendo med en tonartshöjning och en fet kör i den sista minuten - i samma minut som Brendans falsett smurfar ut i full blom och jag inte riktigt orkar längre. En smaksak givetvis, sätter han tonerna tror jag nog han har finalchans - om inte tittarna hänger upp sig alltför mycket på det märkliga numret med Brendan i en luftballong. Tveksamma rep gör att mitt grundtips blir att Irland åker ut i år igen. Utslagen!

10. San Marino Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night (Ralph Siegel, Steven Barnacle, Jutta Staudenmayer)
I år tävlar Valentina Monetta i Eurovision Song Contest för fjärde gången, vilket är ett rekord som hon delar med Fud LeClercLys AssiaElisabeth Andreassen och gruppen Peter, Sue & Marc. Med sina 42 år är hon dessutom årets äldsta deltagare i ett riktigt ungt startfält! Låten är Ralph Siegels tjugofemte i tävlingen och som vanligt när det gäller hans låtskrivande bjuds det knappast på nyskapande utan ostigt sväng med billig produktion. Helt hopplöst här, trots att jag sittdansar i smyg och njuter av tonartshöjningarna medan Valentina och Jimmie ser ut att busigt stuffa loss på en after work. Utslagen!
San Marino

11. Kroatien Jacques Houdek - My Friend (Jacques Houdek, Siniša Reljic, Tony Malm, Ines Prajo, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella)
En duett mellan en popröst och en operasångare, allt i en artist och alltsammans förpackat i ett fläskigt stråkarrangemang. Tillsammans blir ingredienserna en kitschfest utan dess like och jag pendlar brutalt mellan att tycka det är fruktansvärt och fantastiskt. Houdek pratar pretentiöst om att han vill förmedla ett budskap om att leva livet här och nu - men hur kan man ta till sig det när det framförs i form av ett gyckel? Nej, slutsatsen blir till slut ändå att åtlöjet tar överhanden här - och jag hoppas och tror Europa sätter stopp för det här redan i semin. Utslagen!
Kroatien

12. Norge JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment (Joakim With Steens, Jonas McDonnell)
Lite kul är det allt att Norge tar EDM till eurovision, även om låten känns som en lite väl blek representant för genren för att den ska kunna åstadkomma något större genomslag den här gången. Det gör sig heller inget vidare med DJs gömda bakom sina bås på en eurovisionscen och Aleksander Walmann har inte riktigt lyskraft nog att väga upp de bristerna på egen hand. Norrmännen har dock haft en osedvanlig tur med startordningen! Efter bidragen precis innan känns det riktigt uppfriskande med något som känns 2017 - med lite flyt kan det vara vad som behövs för att knuffa norrmännen till rätt sida tiostrecket, men grundtipset blir ändå att man misslyckas. Utslagen!
Norge

13. Schweiz Timebelle - Apollo (Elias Näslin, Nicolas Günthardt, Alessandra Günthardt)
Jag gillar fortfarande schweizarnas Apollo och har tyckt det har varit lite plågsamt att följa utvecklingen under repveckan. Sångerskan Mirunas kycklinggula Disney-blåsa, den urfåniga lilla trappan hon kliver upp och ner på i numret och hela temat i en färgskala hämtad från barnkammaren har gjort att låten sakta dalat på listorna för att i skrivande stund ligga sist av alla. Nästan som om schweizarna går in för att hamna sist för tredje året i rad! Så är det givetvis inte, men de borde definitivt se över vilka som anlitas för styling och scenproduktion framöver! Synd på en så pass bra låt. Utslagen!
Schweiz

14. Vitryssland NaviBand - Story Of My Life (Arciom Lukjanienka)
Folkrock är inte alltid min påse, men här tycker jag det funkar fint! Duons stämmor harmonierar skönt, det känns genuint och på riktigt och låten har en tydlig och välfungerande hook i det där Hey! Hey! Heyayayay!. Framför allt gillar jag duons sympatiska framtoning och att man inte kompromissar med rådande eurovisiontrender utan skickar en låt på sitt eget språk. Låten är måhända lite för repetitiv för sitt eget bästa, men den sticker ut i startfältet på ett positivt sätt och numret är en av årets stora positiva överraskningar - jag har svårt att se hur den skulle kunna bomma en finalplats! Till final!
Vitryssland

15. Bulgarien Kristian Kostov - Beautiful Mess (Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Alexander V. Blay, Alex Omar)
17-årige Kristian Kostov har imponerad stort på repen med övertygande sång och en scennärvaro och utstrålning som vida överglänser betydligt mer etablerade och erfarna konkurrenter! Numret är dessutom riktigt snyggt - med en dämpad färgskala lyfter det fram och ramar in på ett effektfullt sätt utan att på något sätt ta över, och vi får åter se den där effekten Italien använde förra året med animeringar som liksom ligger på skärmen. Låten är fortfarande en snygg och modernt producerad ballad, men störst här är utan tvekan Kristian! Det här kommer att räcka långt! Till final!
Bulgarien

16. Litauen Fusedmarc - Rain of Revolution (Viktorija Ivanovskaja, Denis Zujev, Michail Levin)
På den officiella eurovisionsajten presenteras Fusedmarc som en grupp som bjuder på unika liveupplevelser, kompromisslöshet och inspirerande energi. Helt obegripligt med tanke på vad det är vi faktiskt får se och höra. Låten känns tunn och ofärdig och även om jag kan ge dem att inledningen känns lovande så blir den svårt sviken av refrängen där sångerskan mer än något annat känns som en eurovisionens ilskna Lilla My. Nog känns det unikt alltid, men inte precis på ett positivt sätt. Det här känns väldigt långt borta från final.  Utslagen!
Litauen

17. Estland Koit Toome & Laura - Verona (Sven Lõhmus)
Artisterna, dramatiken, körerna och kanske framför allt 80-talsnostalgin - jag älskar rubbet här! Min enda invändning ligger väl möjligen just i nostalgin: Det är inte riktningen jag vill att tävlingen ska ta och risken finns att den gör att bidraget uppfattas som omodernt. Jag har inte heller blivit helt övertygad av det vi sett från repen. Distansen i låtens text markeras onödigt tydligt på scenen - eller om det till och med är så illa att duon helt saknar allt vad kemi heter. Jag håller tummarna för ett bättre intryck när det väl gäller - till final borde det räcka i alla fall! Till final!
Estland

18. Israel Imri Ziv - I Feel Alive (Dolev Ram, Penn Hazut)
Ibland behöver det inte vara särskilt mycket märkvärdigare än en modern danslåt framförd av en riktig snygging. Låten bryter knappast ny mark, men den är effektiv, sitter snabbt och jag sätter extra plus för de orientaliska inslagen. Imri själv är inte direkt en klippa att luta sig mot när det gäller sånginsats - men så kräver låten inte heller särskilt mycket i den vägen. I viss mån vägs det upp av ett snyggt dansnummer med en animerad Imri som är breaking into pieces på backdropen. Sitter sången hyggligt lär det här vara i final. Till final!
Israel

Rösta! Vad tycker du om de tävlande i den andra semifinalen?


Alla bilder: Pelle T Nilsson
Inför den andra semifinalen i Kiev - det är dags att tippa! Reviewed by Pierre on 02:24:00 Rating: 5

2 kommentarer:

 1. Tror resultatet blir så här:
  1. Bulgarien
  2. Estland
  3. Rumänien
  4. Israel
  5. Danmark
  6. Vitryssland
  7. Makedonien
  8. Ungern
  9. Schweiz
  10. Kroatien
  11. Norge
  12. Österrike
  13. Nederländerna
  14. Irland
  15. Serbien
  16. Malta
  17. Litauen
  18. San Marino

  Ikväll håller jag tummarna för Bulgarien och Kristian! Min favorit i årets startfält!

  SvaraRadera
 2. Hade samma lista som P först, men gillade Serbien från första början så valde att ta tillbaka den, istället för Österrike, liksom Belgien i första.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.