Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 4

Det är dags att vi tar oss an de fyra sista bidragen i den första semin och summera vad vi kommit fram till!

Som redan nämnts tycker jag det här är den klart starkaste av de båda semifinalerna - men jag tycker också den känns som den mest svårtippade, främst för att jag har svårt att hitta åtta bidrag som ska åka ut. Mycket lär avgöras först när vi lägger till de sista faktorerna - dagsformen och det vi kommer att se på scenen. Det lär med andra ord klarna en del under de pågående repen!

Om vi ska sammanfatta vad jag tror innan dess så ser det ut så här: Till final går Sverige, Australien, Belgien, Finland, Azerbajdzjan, Portugal, Grekland, Armenien, Island och Cypern och ut åker Georgien, Albanien, Montenegro, Polen, Moldavien, Tjeckien, Slovenien och Lettland. Vad tror du?

I nästa del är det dags att börja kolla in bidragen i den andra semifinalen - men först alltså de sista fyra i den första:

15. Cypern Hovig - Gravity (Thomas G:son)
Vår egen schlagerkung Thomas G:son har blivit en riktigt flitig leverantör av eurovisionbidrag - de senaste åren har det varit mer regel än undantag att han har minst ett bidrag med i tävlingen! I år tävlar han med sitt trettonde bidrag i ordningen - och för andra året i rad för Cypern!

Cypern gjorde i år precis som i fjol och valde internt ut en av artisterna som lyckats bra i den nationella uttagningen man hade 2015. Hovig Demirjian placerade sig där som fyra med Stone in a River, en plats bakom Minus One som ju fick äran att tävla förra året. Det var hans andra försök att få representera Cypern, 2010 placerade han sig som trea i den nationella finalen med Goodbye.

Mångsidige G:son har givetvis inte skrivit en ny schlagermetallmacka åt cyprioterna - den här gången handlar det om en pumpande suggestiv poprockhistoria driven av en taktfast handklapp. Trots att det är en bra bit från Euphoria-kaliber finns här någonting som får mig att trycka rätt hårt på gilla-knappen. Kanske ligger det i den där klappen? Frågetecknen handlar mer om Hovig, som jag uppfattade som charmig men valpig och rätt svajig i den där uttagningen för två år sedan. Kan han övertyga på scenen borde det här vara i final, men det handlar om placeringarna just runt tiostrecket.

16. Armenien Artsvik - Fly With Me (Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan, David Tserunyan) 
Armenien stod för årets riktiga maratondrabbning när de bestämde sig för att välja sin artist under en tolv veckor lång talangshow där artisterna coachades av idel armenisk eurovisionadel; Iveta Mukuchyan (2016), Essaï Altounian (2015), Aram Mp3 (2014), Inga Arshakyan (2009 och 2015), Anush Arshakyan (2009) och Hayko (2007).

På självaste julafton bestämde man sig för att det var Artsvik Harutyunyan man ville ha - till min besvikelse faktiskt, då jag tyckte hon var stelbent och jag hade svårt för hennes kackiga engelska och förkärlek till smetiga ballader. Låten Fly With Me fick vi vänta på, den presenterades faktiskt sist av alla årets bidrag och beskrevs som baserad på egenheter och likheter funnen i etnisk musik från hela världen - en hyllning till temat Celebrate Diversity.

Det här är nog bidraget som vuxit på mig mest av alla i år! Jag älskar arrangemanget och ljudbilden där det bara finns mer att upptäcka hela tiden, samtidigt som melodin nästan hypnotiserar - och det känns nästan svårt att tro att det är samma artist som gör den som jag dissade så hårt i julas. Det tog dock sin lilla tid att upptäcka den här pärlan, och den tiden får ju inte tittarna på sig i Kiev. Juryn lär dock säkra finalplatsen och jag tror nog det blir tillräckligt många poäng för en placering på övre halvan när man väl kommit dit!

17. Slovenien Omar Naber - On My Way (Omar Naber)
Årets slovenska bidrag har haft det tufft att få gehör hos eurovisionfansen - och det beror nog bara delvis på bidraget självt! Omar Naber hade ju fräckheten att besegra en av säsongens stora fanfavoriter i den nationella finalen!

Favoriten, den unga brödraduon BQL, fick flest poäng av de röstande tittarna för sin Heart of Gold - men juryn höll dem kort och såg istället till att Omar Naber får göra en andra eurovisionresa till Kiev! Han tävlade ju även senast när Ukraina stod som värdland - den gången slutade han tolva i semifinalen med Stop.

Jo, nog valde Slovenien fel i år, men jag är ändå inte beredd att såga On My Way lika hårt som den där jumboplatsen den har hos spelbolagen just nu antyder att man borde. Låten är visserligen helt i avsaknad av originalitet och texten är rena knytkalaset av floskler - och inte sjutton är Omar heller den stora crooner han med stort allvar verkar vilja vara. Sjunga kan han dock, och låten är ju inte direkt dålig, bara så väldigt gjord förut. Med det fördelaktiga startnummer han nu har känns det inte fullständigt omöjligt att han hittar en publik om han träffar rätt med sitt scenframträdande. Grundtipset får ändå bli att Slovenien missar finalen i år!

18. Lettland Triana Park – Line (Agnese Rakovska, Kristaps Ērglis, Kristians Rakovskis)
Efter sex svåra år lyckades Lettland vända trenden att aldrig ta sig förbi semin och har nu två år i rad av finalplatser i ryggen! Man fortsätter dessutom att satsa - i år blev man innovatörer när man införde antal streams på Spotify som en av faktorerna som valde vinnaren!

I den avgörande finalen tävlade fyra bidrag, men både juryn, tittarna och antalet Spotify-streams pekade åt samma håll - vinnare blev bidraget Line med fyrmannagruppen Triana Park, frontade av den färgstarka sångerskan Agnese Rakovska!

Jag gillar hela anslaget av elektronisk pop och jag tycker Agnese verkar vara riktigt skön på ett avslappnat och charmigt sätt att döma av de liveframträdanden som gjort under våren! Låten funkar också fint ända tills man börjar fundera på var vi egentligen drar gränsen(!) för hur många gånger man kan sjunga en och samma textrad. Jag är heller inte vän med det neonfärgade framträdandet från den nationella uttagningen. Fixar man till det så ser jag gärna det här i final trots allt, men grundtipset blir att det inte riktigt räcker till.

De tidigare delarna i serien

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 1
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 2
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 3
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 4 Reviewed by Pierre on 22:19:00 Rating: 5

2 kommentarer:

 1. Jag tror att Polen och Lettland går till final istället för Cypern och Island (ogillar tre av de fyra men det är min tippning) I övrigt har vi samma finalister (ogillar för övrigt ett gäng till av dem men man måste ju sätta sin egen smak åt sidan ibland när man ska tippa finalister)

  SvaraRadera
 2. 1. Belgien 10 av 10
  2. Finland 8
  3. Lettland 8
  4. Sverige 8
  5. Australien 7
  6. Montenegro 7
  7. Armenien 7
  8. Azerbaijan 7
  9. Tjeckien 6
  10. Grekland 6
  11. Island 5
  12. Moldavien 5
  13. Cypern 5
  14. Polen 4
  15. Slovenien 3
  16. Portugal 2
  17. Albanien 2
  18. Georgien 2

  TROR så här:
  1. Armenien
  2. Sverige
  3. Azerbaijan
  4. Australien
  5. Finland
  6. Portugal
  7. Belgien
  8. Grekland
  9. Moldavien
  10. Lettland
  11. Island
  12. Polen
  13. Cypern
  14. Montenegro
  15. Slovenien
  16. Tjeckien
  17. Albanien
  18. Georgien

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.