Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 5

Det är hög tid att börja kika på bidragen i Eurovision Song Contests andra semifinal! Vi kör givetvis i startordning och inleder med de första fem!

Jag tycker ju att den första semin som ju Robin Bengtsson inleder har ett riktigt starkt knippe bidrag alldeles i inledningen - i den andra är förhållandena de omvända! Det börjar svagt - vilket lär gynna bidragen som trots allt sticker ut!

Här är mina tips och omdömen om andra semins startnummer ett till fem!

1. Serbien Tijana Bogićević - In Too Deep (Borislav Milanov, Joacim Persson, Johan Alkenäs, Lisa Desmond)
Jag tror bestämt att det är rekord att en och samma upphovsman har fått med hela tre bidrag i en och samma semifinal! Svenske Joacim Persson, också känd som Twin, ligger bakom både Makdoniens, Bulgariens - och Serbiens bidrag!

Tijana Bogićević, som nu bor och lever i USA, utsågs internt som årets serbiska representant. Hon har redan lite eurovisionerfarenhet i bagaget då hon körade bakom Nina i Caroban i Düsseldorf 2011. Två år innan dess gjorde hon också ett försök att på egen hand få representera Serbien då hon åkte ut i semifinalen av Beovizija med Pazi šta radiš - och där emellan fick hon sitt stora genombrott med hiten Tražim.

Det här är förmodligen ett bidrag jag som popsnöre borde gilla - poppigt och både snyggt och modernt producerad som In Too Deep ju är. Men jag lyckas trots det inte alls connecta! Låten känns platt och identitetslös och hur många gånger jag än hör den så minns jag den inte alls - och om jag försöker så hör jag bara Sugababes härliga About You Now i huvudet. När dessutom de liveframträdanden jag sett med Tijana inte alls imponerat så kommer jag att bli mycket överraskad om det här inte är bortglömt när de sjutton konkurrenterna också framförts. Jag tippar att Serbien står utanför final i år!

2. Österrike Nathan Trent - Running on Air (Nathan Trent, Bernhard Penzias)
I år försökte flera länder att bygga upp momentum inför att presentera sitt internt utvalda bidrag på ett visst datum - bara för att få det sabbat när bidraget läckte ut i förväg. Det är bra svårt att hålla på eurovisionhemligheter i den digitala tidsåldern - så kanske är det läge att tänka i nya banor inför nästa år? Ett av länderna som drabbades var Österrike!

Österrike valde ett nytt och oetablerat namn den här gången, den 24-årige Nathan Trent som visserligen har en gedigen musikalisk bakgrund och både skriver, arrangerar och producerar sin musik själv - men som släppte sin debutsingel Like It Is så sent som i somras.

Det är allt lite svårt att få ihop Eurovision med det faktum att Ed Sheeran är världens starkast lysande stjärna just nu. Att inspireras av honom lär genast ge igenkänning och ett eller annat poäng - men han förknippas väl inte direkt med omedelbara hookar, utstrålning och snygga scennummer. Nathan gör i alla fall ett försök att få det att funka! Att döma av förhandsklipp har han definitivt charm så det räcker och jag tycker låtens vers funkar fint - men jag tycker att refrängen lämnar mycket att önska, och det är ju ett rätt stort minus. Det är precis på gränsen, men grundtipset blir att Nathan fixar en finalplats!

3. Makedonien Jana Burčeska - Dance Alone (Joacim Persson, Alex Omar, Florence A., Bobi-Leon Milanov)
Makedonien har sannerligen inte lyckats rosa marknaden på sina hittills sexton försök i tävlingen! Än så länge ha man aldrig nått högre än den tolfteplats Elena Risteska fick 2006 med Ninanajna - men i år omtalas de plötsligt som en möjlig toppkandidat på sina håll!

Sångerskan Jana Burčeska som slog igenom när hon slutade som femma i den hittills enda upplagan av Idol i Makedonien 2011 utsågs i år internt som Makedoniens representant. Sedan genombrottet har hon bland annat tävlat i Skopje Fest, den stora festivalen som nio gånger utsett det makedonska eurovisionbidraget, tre gånger - men inte de gånger den fungerat som eurovisionuttagning! Nu är hon trots allt där!

Här finns mer av det jag som jag saknade i Perssons andra bidrag med Serbien här ovan - det handlar även här om modern pop, men nu med något som känns lite eget och med både en och annan hook att minnas! Dessutom säljer man in bidraget fint i den officiella videon nedan - helt klart en av årets bästa! Kanske har den bidragit till hypen - för själv vågar jag inte tro på det här, med Makedoniens välkända förmånga att sabba till och med det mest lovande bidrag när det väl ska eurovisiontävlas i åtanke. Särskilt inte som Jana känts oväntat tafatt i klippen från försäsongens spelningar. Återskapar man känslan i videon borde det bli en topplacering - men grundtipset blir att allt slarvas bort och att man tar sig till final med liten marginal. I bästa fall.

4. Malta Claudia Faniello – Breathlessly (Philip Vella, Sean Vella, Gerard James Borg)
Skam den som ger sig! Vi tyckte ju att Sanna Nielsen stod för en stor bedrift när hon vann Melodifestivalen på sjunde försöket - men det är ju inget emot det faktum att Claudia Faniello vann Maltas uttagning med sin elfte låt i tävlingen!

För första gången fick i år de maltesiska tvtittarna välja eurovisionbidrag helt på egen hand utan någon inblandning av en jury - och man valde alltså Claudia och balladen Breathlessly, strax före startfältets enda bidrag på maltesiska, Kewkba.

Jag har ju följt Claudia genom åren och tycker nog att hon precis som brorsan Fabrizio redan borde ha fått tävla för Malta, inte minst med schlagerkitschiga Caravaggio från 2008. Desto tråkigare då att hon vinner med en låt som Breathlessly när hon till slut äntligen lyckats! Rösten är ju grym och kommer väl till sin rätt, men låten med sina klyschor och styltiga rim känns ju så långsökt och ansträngd att man bara storknar. Hur gör man ens för att titta på någon på ett andlöst sätt? Inte till final.

5. Rumänien Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It (Mihai Alexandru, Alexandra Niculae)
Förra året tvingades ju Rumänien ut ur tävlingen bara en vecka innan repetitionerna i Stockholm drog igång eftersom man inte betalat sina avgifter till EBU. Det påtvingade uppehållet blev dock bara ettårigt - nu är man tillbaka!

I årets rumänska semifinal fick Yodel It! med duon Ilinca feat. Alex Florea högsta möjliga poäng av juryn som hade hela makten att utse finalister - och i finalen fick de överlägset flest rösterna när tvtittarna fick ta över makten och på egen hand utse vinnaren! Det är svårt att vinna mer övertygande än så!

Duon, som båda tävlat i de rumänska upplagorna av X Factor av The Voice fördes samman av låtskrivaren Mihai Alexandru just för framförandet av den här låten.

Jag citerar mig själv här: Det är bidrag som detta som liksom är grunden för min kärlek till tävlingen - låtar som utan att hålla tillbaka fläker ut sig i all sin osannolikhet utan att vara det minsta "bra på riktigt" eller ens existera i världen utanför den här bubblan! Att ens komma på tanken att föra samman rap och joddling - det kan bara hända i Eurovision! Jag tror det här kommer att kännas som rena befrielsen efter inledningen av semin - och när duon dessutom har känts charmiga och skönt avslappnade så lär man ha finalplatsen som i en liten ask, till och med även om juryn kan tänkas vara mer avigt inställd.

De tidigare delarna i serien 

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 1
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 2
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 3
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 4
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 5 Reviewed by Pierre on 20:59:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.