Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 6

Vi börjar närma oss skarpt läge och det är hög tid att syna ännu ett knippe av årets eurovisionbidrag lite närmare i sömmarna!

Den här gången kollar jag in fyra av bidragen i den andra semin; Nederländerna, Ungern, Danmark och Irland!

Kommer Danmark och Irland få revansch efter flera år utanför finalen? Hur fungerar romsk folkmusik och ett reinkarnerat Wilson Philipps i Eurovision Song Contest? Så här ser jag på saken! Har du missat någon av de tidigare delarna så hittar du länkarna längst ned!

6. Nederländerna OG3NE - Lights and Shadows (Rory de Kievit, Rick Vol)
I den här tävlingen händer det emellanåt att man blir rent provocerad av något för andra till synes harmlöst. En sådan trigger för mig är när man vältrar sig i sin egen musikalitet och istället för att dela och förmedla ägnar sina tre minuter åt en high five till sin egen duktighet. Ett skolexempel är Belgiens With Love Baby med Witloof Bay från 2011 - och i år bjuder Nederländerna på ännu ett.

Redan innan oktober tagit slut avslöjade det nederländska tvbolaget AVROTROS att man internt utsett 22-åriga Lisa Vol och hennes ett år yngre tvillingsystrar Amy och Shelley till sina representanter i Kiev. Tillsammans bildar de trion OG3NE, ett namn som lite krystat samtidigt anspelar på både deras antal, deras gemensamma gener och mammans blodgrupp - O. Redan för tio år sedan representerade de Nederländerna i Junior Eurovision Song Contest med låten Adem In, Adem Uit, men den största meriten hittills fick de när de vann nederländska The Voice 2014.

Det här påminner ruskigt mycket om Wilson Phillips, en annan trio med släktband som tema och harmonisk stämsång på repertoaren - minns till exempel deras Hold On från 1990. De här tjejerna är minst lika musikaliska, det måste jag ge dem, men sedan tar lovorden slut. Här tycks liksom inte finnas något alls att förmedla, utan huvudsyftet tycks vara att självgott demonstrera hur duktiga man är på att lägga stämmor. Jag kräks på all könlös, präktig duktighet och jag blir nästan sugen på att tvångsmässigt ropa könsord för att i någon mån väga upp all sterilitet. Jag har svårt se att Europa skulle falla platt för tre systrar som introvert onanerar sina stämband och tippar att Nederländerna står utanför finalen i år.

7. Ungern Joci Pápai - Origo (József Pápai)
Årets ungerska artist har sagt att han personifierar årets tema Celebrate Diversity; född i fattiga förhållanden och tillhörande Ungerns romska minoritet - och nog måste man säga att även hans bidrag bidrar med både bredd och färg i år!

Årets ungerska uttagning A Dal saknade en tydlig förhandsfavorit, men när finalen väl skulle avgöras vad det ändå inget snack om saken - både juryn och tittarna ville se bidraget Origo med Joci Pápai som vinnare! Sedan genombrottet med debutalbumet 2005 har han vässat sin stil som han nu beskriver som en fusion mellan modern pop och traditionell ungersk och romsk musik.

Jag hajar ofta till när den här dyker upp i spellistan av årets bidrag - Origo bryter av rejält mot ett till stora delar väl likriktat startfält. När den dessutom gör det genom en rejäl dos nationell färg så har ungrarna redan där ett par faktorer som lär säkerställa ett gäng poäng. Jag fångas av arrangemanget - det är ett steg tillbaka till det Eurovision jag en gång lärde mig älska - samtidigt som Joci gör något nytt och fräscht av det. Jag saknar det där lilla extra, och nej, rap-partiet håller inte som det extra jag efterfrågar - men finalplatsen känns i alla fall solklar!

8. Danmark Anja - Where I Am (Anja Nissen, Angel Tupai, Michael D’Arcy)
Jag lyckas sällan bli särskilt god vän med de danska bidragen - våra vänner i väst har en märklig förkärlek för bidrag som ställer sig in och stryker medhårs. Som ett glas mellanmjölk med konflikträdsla. Nu har dock danskarna ställts utanför final två år i rad och är sugna på revansch - och jag gillar ett danskt bidrag mer än på länge!

Årets danska final vanns i stor stil av Anja Nissen, 21-åriga danska född och uppvuxen i Australien med danska föräldrar - och det var också där hon fick sitt stora genombrott som vinnare av The Voice Australia för tre år sedan. Redan förra året tävlande hon i den danska uttagningen och slutade då tvåa med Never Alone - men i år vann hon alltså med Where I Am.

Kanske var det besvikelsen över att Anja vann i år och inte förra året när hon hade en låt jag genast gillade som gjorde att det tog en stund innan jag tog till mig Where I Am? Låten är en riktigt snyggt skriven midtempoballad som mycket väl hade kunnat platsa på någon av de stora amerikanska förebildernas album. Den stora säljpunkten är dock Anja själv - hon säljer verkligen sin låt på ett sätt som får en att tro att hon mycket väl själv skulle kunna bli en av de där stora. Problemet är mest just att låten inte känns som en självklar singel från det där albumet. Grundtipset blir dock att Danmark är tillbaka i finalen i år!

9. Irland Brendan Murray - Dying to Try (Jörgen Elofsson, James Newman)
Den forma segermaskinen Irland känns fortfarande lite vilsna i sist sökande efter vägen tillbaka till framgång. Förra året satte man stor tilltro till en avdankad boybandstjärna, vilket slutade i fiasko och tredje året i rad utanför final. I år blir det en ny men lite färskare boybandartist som får göra att försök att styra upp eländet!

Den här gången valde tvbolaget RTÉ internt ut den 20-årige Brendan Murray vars band Hometown nyss upplösts efter att bland annat ha haft två ettor på den irländska topplistan med Where I Belong och Cry for Help 2014 och 2015. Nu kickar han igång en solokarriär genom tävlande i Eurovision Song Contest - allt med hjälp av Louis Walsh, känd som mannen bakom Boyzone och som en av jurymedlemmarna i brittiska X Factor.

Dying to Try är bland annat skriven av den svenske hitmakaren Jörgen Elofsson och låter i mina öron som en typisk Idol-vinnarballad - den bygger upp snyggt mot ett crescendo med en tonartshöjning och en fet kör i den sista minuten och har egentligen rätt stora förutsättningar att funka för mig. Det gör den trots allt inte hela vägen. Jag har nämligen svårt för Brendans röst, särskilt under den sista minuten som bitvis låter som någon som envist och ihärdigt trampar på en klämleksak för hundar. Eller torterar en smurf. Nåja, ror Brendan iland det här live - det har varit rätt darrigt emellanåt på försäsongen - så tror jag i alla fall på final, annars inte.

De tidigare delarna i serien 

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 1
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 2
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 3
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 4
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 5
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 6 Reviewed by Pierre on 13:13:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Ungern håller jag med dig om vartenda ord men sedan tar det typ stopp med vad jag håller med om! Eller ja, Irland i final vore fantastiskt men tror inte den hamnar där. Det tror jag däremot att Nederländerna gör. Minst topp 5 i semin tror jag (sedan kanske bland de sista i finalen) Danmarks sångerska får mig att vilja sätta i öronpropparna- det är något med hennes röst som får mig att rysa och inte av välbehag- synd för låten i sig är egentligen rätt bra. Jag tror den kan komma till final men lika gärna (förhoppningsvis) hamna utanför. Tycker detta är den starkaste semin och skulle gärna se hela 13 låtar härifrån i final och bara 7 från den första....

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.