Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 8

Turen har kommit till de fyra sista semifinalisterna att tippas, betygsättas och bedömas! Hur kommer det att gå för bidragen från Bulgarien, Litauen, Estland och Israel?

Min prognos är till tre fjärdedelar riktigt positiv den här gången - och går hand i hand med vad jag själv tycker om bidragen!

Härmed har vi gått igenom alla bidragen i även den andra semifinalen och det är dags att sammanfatta lite! Till final går utan inbördes ordning Österrike, Makedonien, Rumänien, Ungern, Danmark, Irland, Vitryssland, Bulgarien, Estland och Israel medan Serbien, Malta, Nederländerna, San Marino, Kroatien, Norge, Schweiz och Litauen åker ut. Repveckan har fått mig att tänka om en smula i ett par fall, men på det stora hela känns det här bra! I morgon inleds eurovisionveckan - och snart är det dags för de slutgiltiga tipsen!

Här är vad jag tycker om den andra semins sista fyra - och har du missat någon del i serien finns alla länkar längst ned i artikeln!

15. Bulgarien Kristian Kostov - Beautiful Mess (Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Alexander V. Blay, Alex Omar)
På sitt tionde försök nådde Bulgarien förra året sin hittills bästa placering i Eurovision Song Contest när Poli Genova nådde fjärde plats med sin If Love Was a Crime. Bulgarerna rider uppenbarligen på en framgångsvåg just nu - och många tippar dessutom att man lyckas ännu bättre i år!

17-årige Kristian Kostov slog igenom  2014 då han var en av finalisterna i ryska The Voice Kids där han också fick en första liten koppling till Eurovision Song Contest - hans mentor var nämligen den ryske eurovisionvinnaren Dima Bilan! Året därpå blev han också tvåa i den bulgariska upplagan av X Factor. I år utsågs han internt att tävla för Bulgarien och försök med en låt av samma team som låg bakom förra årets succé. Kostov blir härmed årets yngsta deltagare och den förste i Eurovision Song Contest att vara född på 2000-talet!

Jag var inte helsåld på Beautiful Mess från start, trots att det är en både snygg och välproducerad ballad av modernt snitt - den har snarare vuxit sig på i takt med att de tillfällen jag har sett bidraget framföras live. Kostov är nämligen inte bara ruskigt imponerande sångmässigt live, han har också en scenpersona som fångar och griper tag. Den stora rösten i den lilla kroppen och hans sätt att vara sin egen utan att härma eller kopiera tror jag är riktigt starka säljpunkter. Bulgarien går givetvis till final igen - och det lär bli ännu en riktigt fin placering, även om jag inte vågar svära på att man toppar förra årets fjärdeplats riktigt än.

16. Litauen Fusedmarc - Rain of Revolution (Viktorija Ivanovskaja, Denis Zujev, Michail Levin)
Säga vad man vill om Litauens räcka av bidrag i Eurovision Song Contest, de framskjutna placeringarna har allt som oftast uteblivit - men få länder kan skryta om att lika ofta gå sin helt egna väg utan att ängsligt sätta fingret i luften för att pejla in rådande trender! Det omdömet får gälla även i år!

I årets litauiska maratonuttagning fanns ett par bidrag som kändes klart eurovisionmässiga. Min favorit var I'm Like a Wolf med Aistė Pilvelytė, skriven av den lettiska succén Aminata. Den slutade tvåa, för allt eftersom uttagningen skred framåt blev det allt tydligare att litauerna ville ha något helt annat - segern gick med högsta möjliga poäng till den alternativa trion Fusedmarc frontade av sångerskan Viktorija Ivanovskaja och deras Rain of Revolution.

Fusedmarc beskriver själva sin musik som ett möte mellan mognad, sanna känslor och inspirerande energi - vilket i mina öron låter helt obegripligt med tanke på vad vi ser och hör. Låten känns ofärdig och även om jag kan ge dem att inledningen känns lovande så blir den svårt sviken av refrängen där Viktorija mer än något annat känns som en eurovisionens ilskna Lilla My. Nog sticker det ut i startfältet, men det här känns ändå väldigt långt borta från final.

17. Estland Koit Toome & Laura - Verona (Sven Lõhmus)
I Stockholm förra året hamnade Estland sist av alla för första gången sedan en nervig Jüri Pootsmann lyckats framstå som en rätt obehaglig Norman Bates i semifinalen. En anledning så god som någon att satsa på beprövade kort den här gången!

Årets estniska uttagning kändes oviss in i det sista, men när folket i den avgörande superfinalen fick sista ordet gick segern klart och tydligt till Verona, framförd av den eurovisionmeriterade duon Koit Toome & Laura. Koit Toome representerade Estland redan 1998 och Laura Põldvere gjorde det som en tredjedel av Suntribe 2005. Bidraget är skrivet av Sven Lõhmus som redan har tre tidigare estniska bidrag på meritlistan; Let's Get Loud, Rändajad och Rockefeller Street.

Bidraget sägs vara en modern tappning av Shakespeares Romeo & Julia, vilken ju utspelas i just Verona - vår duo är precis som dem vilsna i både sitt förhållande och i den italienska staden. Jag älskar faktiskt allt här! Artisterna, dramatiken, körerna - och kanske framför allt 80-talsnostalgin. Det känns nästan som om det här är skrivet för att tillfredsställa just mig. Just i nostalgin finns väl också min enda invändning: det är inte riktningen jag vill att tävlingen ska ta och risken finns att den gör att bidraget uppfattas som omodernt. Finalplatsen är i vilket fall som helst gjuten!

18. Israel Imri Ziv - I Feel Alive (Dolev Ram, Penn Hazut) 
Vi börjar med en quizfråga! När åkte ett bidrag med sista startnumret i semin ut direkt senast? Rätt svar är 2013 - då placerade sig serbiska Moje 3 som elva och fick packa väskorna och åka hem. Närmast innan dess hände det 2009 när nederländska De Toppers totalhavererade och bara undvek jumboplatsen med hjälp av en tia från Albanien. Det händer med andra ord inte ofta!

Precis som de två senaste åren valde Israel sin artist under Idol-liknande former. Efter nio veckor vann till slut Imri Ziv en jämn final efter att ha sjungit en cover på Kelly Clarksons Because of You i den avgörande ronden. Först i efterhand försågs han sedan med tävlingsbidraget I Feel Alive. Det här blir faktiskt tredje året i rad som Imri står på eurovisionscenen - han körade väl dold bakom Hovi Star förra året och som sjungande dansare tillsammans med Nadav Guedj året innan dess.

Ibland behöver det inte vara särskilt mycket märkvärdigare än en modern danslåt framförd av en riktig snygging. Låten bryter knappast ny mark, men den är effektiv, sitter snabbt och jag sätter extra plus för de orientaliska inslagen. Imri själv är inte direkt en klippa att luta sig mot när det gäller sånginsats - men så kräver låten inte heller särskilt mycket i den vägen. Sitter sången hyggligt lär det här vara i final, det är som sagt svårt att åka ut med det här utgångsläget - och jag stuffar gärna loss till I Feel Alive!

De tidigare delarna i serien 

Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 1
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 2
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 3
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 4
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 5
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 6
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 7
Pierre's Schlager inför Eurovision Song Contest 2017, del 8 Reviewed by Pierre on 22:28:00 Rating: 5

1 kommentar:

 1. TROR resultatet blir såhär i semi 2:
  1. Bulgarien
  2. Israel
  3. Estland
  4. Rumänien
  5. Danmark
  6. Makedonien
  7. Kroatien
  8. Ungern
  9. Vitryssland
  10. Schweiz
  11. Nederländerna
  12. Norge
  13. Österrike
  14. Malta
  15. Serbien
  16. Irland
  17. Litauen
  18. San Marino

  Men så här ser min topp ut:
  1. Bulgarien 10 av 10
  2. Ungern 9
  3. Schweiz 9
  4. Rumänien 9
  5. Serbien 8
  6. Norge 7
  7. Vitryssland 7
  8. Makedonien 7
  9. Irland 7
  10. Estland 6
  11. Israel 6
  12. Danmark 6
  13. Malta 6
  14. Kroatien 5
  15. Österrike 5
  16. San Marino 3
  17. Nederländerna 3
  18. Litauen 1

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.